Tribuna
Consultantul de turism Răzvan Pascu, în vizită la Muzeul Satului: "M-am întors în București, dar gândul mi-a rămas acolo”
Liuba STARII
1938 vizualizari
Consultantul de turism Răzvan Pascu, în vizită la Muzeul Satului:
© Răzvan NEGRU

Răzvan Pascu, fondatorul ”Travel Communication Romania” a vizitat recent, Festivalul “ASTRA Multicultural”. Consultantul și specialistul în domeniul turismului a fost impresionat de diversitatea și calitatea evenimentelor organizate în aer liber.

“M-am întors, aseară, în București, dar gândul mi-a rămas acolo. Weekendul acesta am mers din nou la Muzeul Astra din Dumbrava Sibiului, de altfel cel mai mare muzeu în aer liber din Europa de Est, unde distanțarea fizică recomandată în aceasta perioadă vine de la sine. Muzeul Astra te întâmpină cu peste 42 de hectare de teren, kilometri de alei, peste 400 de case din toate regiunile țării și peste 20.000 de obiecte de patrimoniu.

Aici, de vineri și până astăzi (duminică, 12 iulie, n.r), inclusiv, se desfășoară ASTRA Multicultural, cel mai important festival dedicat tuturor minorităților etnice de la noi din țară și, după părerea mea, unul dintre cele mai frumoase și relevante evenimente pentru cultura și tradițiile românești.

Sași, sârbi, maghiari, lipoveni, moldoveni, rromi, slovaci, evrei și ucrainieni, cu toții și-au expus la Astra Multicultural porturile tradiționale, obiceiurile și gastronomia specifice, în aceste zile Muzeul Astra din Sibiu devenind epicentrul poveștilor, dansurilor, muzicii, costumelor populare și datinilor tuturor etniilor care conviețuiesc pe plaiurile mioritice.

Sub îndrumarea meșterilor populari, doritorii au putut participa la ateliere de cusut-brodat, decorat ceramica, pictat mobilier sau chiar la ateliere de tâmplărie, și, pentru că experiența să fie una completă, vizitatorii au fost invitați să își răsfețe papilele gustative în cadrul maratonului gastronomic multietnic.

Vineri, de exemplu, oierii din Mărginimea Sibiului au pregătit tocană de noatin cu mămăligă, iar ieri, cu greu mă puteam decide între chifteluțe cu linte pregătite de către turco-tătarii din Constanța, gulyas, tocăniță cu vițel și kurtos gătit de către secui, papricașul carașovenesc cu carne de miel al croaților sau varza cu carne numită șahaimaș, preparată de către comunitatea de rromi din Ighișu Vechi. Plus storceagul pregătit de lipovenii din Delta Dunării, din care am mâncat două porții.

Am participat de mai multe ori la acest festival în ultimii ani și de fiecare dată este o reală plăcere să fiu acolo. Iubesc diversitatea României și autenticitatea care a rămas încă neîntinată în multe colțuri ale țării și apreciez faptul că avem locuri precum Muzeul în aer liber Astra din Sibiu, care caută prin multiplele evenimente pe care le organizează tot timpul anului sa ducă tradițiile noastre mai departe”, a scris Răzvan Pascu pe pagina “Travel Communication Romania”.

 






comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Targul de Cariere

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
Magazin
adi eco
Licitatie publica

ACCENT MEDIA