Tribuna
SEVIS
Constantin Șovăială, președintele Comisiei de Apărare din Camera Depuțatilor: „România - actor esențial în securitatea la Marea Neagră și promotor al stabilității”
ADVERTORIAL
653 vizualizari
Constantin Șovăială, președintele Comisiei de Apărare din Camera Depuțatilor: „România - actor esențial în securitatea la Marea Neagră și promotor al stabilității”

Deputatul de Sibiu Constantin Șovăială a fost, în calitate de președinte al Comisiei de Apărare, ordine publică și siguranță națională din Camera Deputaților, gazda mesei rotunde „Importanța geostrategică a Mării Negre și contribuția României la Flancul Estic”, organizată la Palatul Parlamentului, în preajma Zilei NATO.

“Evenimentul are o însemnătate specială în contextul aniversării  a 72 de ani de la înființarea Alianței Nord-Atlantice și a celor 17 ani de când drapelul României a fost arborat oficial, alături de celelalte steaguri aliate, la sediul NATO din Bruxelles. Suntem, astăzi (miercuri – n.r.),  în fața celui mai necesar efort de unitate aliată” – a spus Constantin Șovăială.

Alături de parlamentarul de Sibiu, au participat la masa rotunda parlamentari, ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ionel Ciucă, președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, alți  înalți reprezentanți ai instituțiilor din sistemul de apărare.

"Suntem preocupați de situația de securitate la nivel regional, iar în securizarea Mării Negre și menținerea ei ca zonă sigură și predictibilă Romania are un rol esențial între aliați. Așa cum spunea și ministrul Apărării Naționale, sunt necesare  capacități aliate întărite în regiunea noastră, în complementaritate cu dezvoltarea unei strategii transatlantice de securitate cuprinzătoare în regiune. Toate acestea presupun un efort colectiv care să reflecte unitatea, solidaritatea și determinarea aliaților, precum și indivizibilitatea securității transatlantice și cooperarea NATO-UE” – a spus deputatul de Sibiu Constantin Șovăială, președintele Comisiei de Apărare.

La masa rotundă de la Palatul Parlamentului s-a discutat și despre maturizarea operațională deplină a proiectelor de descurajare și apărare colectivă dezvoltate în regiunea Mării Negre amintindu-se că  sunt deja operaționalizate Comandamentul Diviziei multinaţionale şi Brigada multinaţională sud-est. La mijlocul lunii martie, comandamentul corpului multinaţional de sud-est a dobândit statutul de structură militară internaţională NATO şi urmează să atingă capacitatea operaţională iniţială în cadrul desfăşurării exerciţiului Defender Europe din iunie. De altfel, în perioada următoare vor avea loc un număr semnificativ de exerciţii pe teritoriul naţional al României: 21 exerciţii, însumând 18.000 de militari.

“Parlamentul României și-a asumat îndeplinirea deciziilor adoptate la NATO privind finanţarea apărării, adică atât  angajamentul politic naţional de a aloca cel puţin 2% din PIB pentru apărare începând cu anul 2017, cât și mentinerea  acestui  nivel pentru următorii zece ani. 2021 se înscrie în această linie, cu sume pentru achiziții militare relevante” – a afirmat Constantin Șovăială.


comentarii
2 comentarii

Celebrul Sovi sau Sova a fost militar de cariera?
08.04.2021 19:02
In afara de activitatea politica, individul nu are nimic cu armata. Toate functiile lui au fost politice, inainte de '89 exclusiv. Un parazit nefunctional! Poate colegii lui pot spune mai mult! Dar, o societate isi merita alesii!
Mm
08.04.2021 20:51
Din aceeasi categorie
Noua ne pasa

publicare anunturi

Somarest

PORTAL MEDICAL

Vacanta Eurotrip
info
Palatul Brukenthal Avrig
Licitatie publica

accentmedia