Tribuna
SEVIS
Constantin Necula la Şcoala Academică din Avrig: "Ce ne tot ascundem? Gheorghe Lazăr pleacă pentru că era bonapartist, antimaghiar, antigerman!"
Sorana MAIER
5782 vizualizari
Constantin Necula la Şcoala Academică din Avrig:
© Razvan NEGRU

Gheorghe Lazăr și dimensiunile vaste ale personalității sale au fost punctul central al Şcolii Academice de Vară “Gheorghe Lazăr – fondator al învăţământului în limba română” din Avrig, unde oameni de cultură sibieni  și din țară și-au expus lucrările consacrate cărturarului, ca un omagiu pentru împlinirea celor 238 de ani de la nașterea sa.

Aflată la prima ediție, Școala Academică a strâns deja un nucleu puternic și valoros de cercetători și specialiști: prof. dr. Mircea Tomuș, prof. dr. Emilian M. Dobrescu, prof. pr. Constantin Necula, prof. dr. Alexiu Tatu, temele expuse fiind strânse în volumul “Gheorghe Lazăr - Fondator al învăţământului în limba română”, coordonat de Maria Grancea şi Emilian M. Dobrescu.
Preotul Constantin Necula a vorbit despre despre motivele plecării lui Gheorghe Lazăr susţinând că propriile-i convingeri au dus la exilarea acestuia.

pr. Constantin Necula
pr. Constantin Necula © Răzvan Negru

 • "Ce ne tot ascundem? Gheorghe Lazăr pleacă pentru că era bonapartist. Era antimaghiar, prin structura lui, era antigerman, le-a mulţumit pentru cultura lor, dar le-a zis: da lăsaţi-ne măcar să respirăm în limba română!", a spus pr. Necula.

 

Tomuş: "Cel mai de preţ lucru al Avrigului vechi este calitatea oamenilor"


Profesorul Mircea Tomuș a deschis lucrările Școlii cu un veritabil periplu prin istoria  Avrigului,  pornind cu începuturile sale din vremea romană și până la Avrigul lui Gheorghe Lazăr,  cu așezare, comori neștiute, port și tradiție și până la ”calitatea oamenilor - cel mai de preț lucru al Avrigului vechi”.

prof. Mircea Tomuş
prof. Mircea Tomuş © Răzvan Negru

 • Înainte de al doilea Război Mondial, de exemplu, Avrigul era un brand național. Eu am făcut liceul în diferite părți, și la Timișoara și pe la Predeal, și când profesorii aflau despre mine că am origini avrigene era un fel de agitație și de senzație. L-am văzut prima dată pe Regele Mihai în persoană, în primăvara anului 1943, și știam atunci că are obiceiul acesta:  în fiecare an de Sfântul Gheorghe, venea cu mașina de la București, se oprea la Avrig, lăsa o coroană de flori la mormânt și după aceea mergea la Liceul Gheorghe Lazăr din Sibiu unde erau manifestări legate tot de Gheorghe Lazăr”, a povestit Mircea Tomuș, amintind și manifestările omagiale din anii 70, la care au luat parte scriitori importanți ca Marin Preda și președintele de atunci al Uniunii Scriitorilor din România, George Macovescu.
 • Ziua de astăzi s-ar părea că restabilește o legătură cu o tradiție și cu un fel de a se manifesta care așază sau tinde să așeze Avrigul pe dreapta spirituală a țării, acolo unde îi este locul”, a spus prof. Tomuș.

Portul popular şi organizarea unei case în Avrig sunt văzute de profesorul sibian ca fiind aşezate între limite clare, fiecare obiect al casei având locul anume păstrat cu sfinţenie, fie că a fost vorba despre Icoana Maicii Domnului sau banala solniţă, o aşezare cu valoare de lege al cărui conţinut era tocmai transmiterea mesajului de la o generaţie la alta.

 • "Gheorghe Lazăr este una din şansele Avrigului de a se afirma. Este ceea ce poate deveni legat de Avrig un brand judeţean. Dar nu este numai Gheorghe Lazăr. Avrigul a fost un fel de izvor de mari personalităţi", a concluzionat Mircea Tomuş.

Academicianul Emilian M. Dobrescu a promis că va veni anual la această manifestare, până în 2023, când o să se împlinească 200 de ani de la trecerea în nefiinţă a lui Gheorghe Lazăr şi până atunci îşi doreşte ca manifestarea să apropie şi tineri şi poate şi elevi ai şcolii avrigene.

prof. Emilian M. Dobrescu
prof. Emilian M. Dobrescu © Răzvan Negru

 • Să îi mulțumim lui Gheorghe Lazăr pentru turnura dată învățământului în spațiul românesc nu vom putea să facem niciodată îndeajuns, dar putem să îi transpunem mulțumirea în fapte care să îi pună mereu în lumină strădania. Școala Academică Gheorghe Lazăr este o astfel de faptă. Se cuvine să mulțumim și celor care s-au aplecat asupra operei sale, celor care au inițiat acest eveniment și celor care au dat curs invitației de a participa”, a spus primarul Avrigului.

 

Necula: "Le-a zis: da' lăsaţi-ne măcar să respirăm în limba română!"


Preotul Constantin Necula a vorbit despre motivele plecării lui Gheorghe Lazăr şi despre dimensiunile patriotismului în epoca lui - pentru care erau gata să moară, comparativ cu patriotismul de acum - care nu ne lasă să trăim.

 • "Ce ne tot ascundem? Gheorghe Lazăr pleacă pentru că era bonapartist. Era antimaghiar, prin structura lui, era antigerman, le-a mulţumit pentru cultura toată, dar le-a zis: da' lăsaţi-ne măcar să respirăm în limba română! Se pare că într-adevăr, la o discuţie cu nişte prieteni care erau oamenii securităţii din vremea aceea, că aşa e de când lumea - unii vorbesc şi alţii dau în gât şi ce nu zici - l-au executat efectiv. Gheorghe Lazăr a fost exilat din România", a spus preotul Constantin Necula.

Pr. Constantin Necula
Pr. Constantin Necula © Răzvan Negru

El a vorbit şi despre latura latinistă a lui Gheorghe Lazăr, bun vorbitor de franceză, spunând că au rămas în memorie în mod special doar traducerile din germană ale acestuia.

 • "Gheorghe Lazăr nu este nici un accident genetic - nu a apărut de nicăieri, nici nu a creat accidente genetice - fost-au avrigeni şi după Gheorghe Lazăr, doar că toată cronologia Avrigului este ca şi cronologia istoriei creştine, până la Christos şi după Christos. Cred că aşa se cade şi cronologia Avrigului: până la Gheorghe Lazăr şi după Gheorghe Lazăr. Este un Christos local, trebuie să recunoaştem, din acest punct de vedere, aşa se şi cade să fie. Pentru că din nefericire noi ne luăm unităţile de măsură după politicienii la putere, după partidele la putere. Trebuie să ne învăţăm că există ceva mai profund decât lucrurile care par la suprafaţă că sunt mai uşor de dobândit", a mai spus Constantin Necula.

Discursul său a fost o completare la lucrarea inclusă în cadrul volumului publicat.

 

 • "Niciodată despre Gheorghe Lazăr nu se va scrie destul. E un soi de corifeu al eliberării din îngustimea fanariotă a gândirii prin restructurarea convingerilor naţionale că se poate şi în arealul nostru. Scriind la paginile tezei de doctorat şi apoi punând un extras la îndemâna copiilor din Colegiul Naţional Gh. Lazăr din Sibiu şi elevilor lăzărişti avrigeni am retrăit acest efort de expozeu fără sfârşit al unui om-arc de rezistenţă în cultura română", scrie profesorul Necula în lucrarea “Gheorghe Lazăr - pedagog creştin al ştiinţei româneşti”.


Gafton: "Gheorghe Lazăr a dezvoltat o energie spirituală care de fapt l-a ajutat"


Preotul Vasile Gafton a vorbit despre dimensiunea spirituală a lui Gheorghe Lazăr, punând-o în antiteză cu imaginea, cel mai probabil falsă, a unui "rebel boem care stătea cu berea prin grădinile Sibiului".

Pr. Vasile Gafton
Pr. Vasile Gafton © Răzvan Negru

 • "Am descoperit însă surprinzător că Gheorghe Lazăr a dezvoltat o energie spirituală care de fapt l-a ajutat să aibă parcursul pe care l-a avut pe toată perioada formării lui", a spus acesta.
 • "Personalitatea lui Gheorghe Lazăr s-a aflat sub semnul distincţiei încă din primii săi ani de viaţă. Principalele trăsături ale personalităţii sale au fost genialitatea şi eminenţa, iar acestea au fost amintite în permanenţă de către cei care l-au cunoscut, alături de moralitate. Din această cauză Nicolae Iorga a sintetizat cele care s-ar putea spune despre Lazăr al nostru în cuvinte: "Viaţa lui Lazăr e o faptă. Despre omul însuşi se poate şti puţin astăzi, şi prea mult nu se va găsi niciodată. Poate nici nu e atâta nevoie. El a fost o stare sufletească şi o credinţă, o energie care le-a pus în mişcare", scrie în lucrarea sa.

Tatu: "Lazăr a luminat minţile şi a încălzit inimile"

Alexiu Tatu, directorul Arhivelor Naţionale Sibiu, a vorbit despre personalitatea lui Lazăr şi preţuirea urmaşilor.

prof. Alexiu Tatu
prof. Alexiu Tatu

 • "La un secol de la trecerea lui Gheorghe Lazăr la cele veşnice, Vasile Suciu, arhiepiscopul şi mitropolitul unit de Alba-lulia şi Făgăraş şi membru în Comitetul Central al ASTREI, îşi prefaţa prezentarea personalităţii marelui ctitor de şcoală, cu chiar cuvintele de învăţătură ale acestuia: „cel ce are mult, se cuvine să dea; iar cel ce ştie mult, să şi facă". Acest mare bărbat al neamului, "mare erou şi mucenic", trebuie să fie, în concepţia autorului, pildă de urmat, nu numai pentru contemporani dar şi pentru generaţiile viitoare pentru că a luminat minţile şi a încălzit inimile", a spus prof. Alexiu Tatu.
 • "Gheorghe Lazăr a venit ca pribeag, abia îmbrăcat în haine proaste, fără nici un ajutor din partea nimănui, fără nici un viitor care să se deschidă înaintea lui. A venit ducând cu dânsul numai învăţătura lui, care cuprindea în sine ideile mântuitoare ale celor trei călugări şi preoţi săraci din Ardeal (Gheorghe Şincai, Samuil Micu, Petru Maior n.n.). cu aceste idei mântuitoare şi cu nemărginita bunăvoinţă şi căldura sinceră, care stătea în sufletul său, a venit el la noi. Şi n'au trecut douăzeci de ani şi toată vieaţa românească a fost prefăcută, şi în Muntenia şi în Moldova, prin acţiunea acestui pribeag sărman, coborît din Ardealul iobagilor, lată, ce poate face idea în desvoltarea unui popor" scria Nicolae Iorga în "Lupta pentru limba românească", potrivit lucrării prof. Tatu, realizată alături de Francisc Szombatfalvi-Torok .


Lucrări prezentate în cadrul Şcolii Academice "Gheorghe Lazăr"


Lucrările prezentate în cadrul evenimentului şi cuprinse în volumul “Gheorghe Lazăr - Fondator al învătământului în limba română” sunt: 

 • Pr. Vasile Gafton – “Personalitatea lui Gheorghe Lazăr. O schiță de profil spiritual”;
 • Pr. Constantin Necula – “Gheorghe Lazăr - pedagog creştin al ştiinţei româneşti”;
 • Maria Grancea – “Avrigul în vremea lui Gheorghe Lazăr”;
 • Dan Petre – “Gheorghe Lazăr în concepţia lui Onisifor Ghibu”;
 • Rodica Ispas – “Gheorghe Lazăr – modelul dascălului pentru generații”;
 • Tania Andrei și Kozma Andrei – “Şcoala de la Sf. Sava – un model de curriculum”;
 • Ana Grama – “Gheorghe Lazăr și Vasile Moga”;
 • Emilian M. Dobrescu – “Gheorghe Lazăr – Elemente pentru biografia lui Gheorghe Lazăr”;
 • Alexiu Tatu, Szombatfalvi-Torok Francisc – “Gheorghe Lazăr și prețuirea urmașilor”
 • Radu Chialda – “Sămânța lui Gheorghe Lazăr sădită în fiecare moștenitor al Avrigului”;
 • Marius Novac – “Școala din zona Avrigului – repere istorice”;
 • Nicolae Bulz – “Dialog Sibiu – București versus statuile pentru Gheorghe Lazăr”


Şcoala Academică de Vară de la Avrig este organizată de Institutul de Sociologie al Academiei Române, Primăria şi Consiliul Local al oraşului Avrig şi Societatea Academică de Antropologie – filiala Sibiu.

 

Sorana MAIER

Dan FRÂNCU

© Razvan NEGRU

 


comentarii
5 comentarii

Cel mai papagal, un vorbitor de vorbe, acelasi ubicuu parinte Necula, priceput la toate cele, de la violuri la DNA si mecanica cuantica, cu prostii bombastice gen "
Neculai
09.06.2017 19:02
Vorbeste -neculai- cu birna-n ochi in loc de pai-- Daca taceai filozof ramineai---dupa commentul dat remarc -- esti un --anti roman, un anti patriot,, tradator-- sau in cel mai bun caz-- un gelos pe oamenii talentati-- cu caracter integru pe care sigur ,tu nu le ai -- so ,get out of here!! and leave us, alone!!
mike
09.06.2017 21:28
Parinte, sunteti o bucurie ori de cite ori ne vorbiti!
sibian
10.06.2017 02:17
@Neculai Esti invidios pe parintele Nicula? Nu vei ajunge niciodata la nivelul sau de educatie si cultura, asa ca lasa-ne cu ineptiile tale!
Mircea
10.06.2017 07:25
La Liceul Gheorghe Lazar din Avrig functioneaza un profesor pe nume Petre Din, cu numeroase studii, carti publicate despre istoria culturala a ardelenilor. Cine sa fie Petre Dan, anuntzat asa de Dan Francu si preluat aici ca atare?
In 2023 nu "o sa se implineasca" 200 de ani de la "trecerea in nefiintza" a lui Lazar, ci de la intrarea lui in vesnicie!
"Christos" e un nume compozit al celui pe care crestinii ortodocsi il cunosc sub numele de Hristos, cu prenumele Iisus (din Nazaret) Fiul lui Dumnezeu.
Diversitas
13.06.2017 14:42
Din aceeasi categorie
Noua ne pasa

publicare anunturi

Somarest

PORTAL MEDICAL

Vacanta Eurotrip
info
Palatul Brukenthal Avrig
Licitatie publica

accentmedia