Tribuna
PNL
Constantin Chiriac, directorul TNRS, despre Centrul Cultural "Ion Besoiu”: "Nu există în România o sală de spectacole atât de bună!”
Andra MARINESCU
3692 vizualizari
Constantin Chiriac, directorul TNRS, despre Centrul Cultural
© Facebook Călin Ioan Spălnăcean
Centrul Cultural "Ion Besoiu" din Sibiu va fi o sală de spectacole unică în România, după cum spune Constantin Chiriac, președintele FITS și directorul Teatrului Național "Radu Stanca" din Sibiu. Spațiul a fost închis în noiembrie 2015, după tragedia "Colectiv", pentru că nu avea autorizație de securitate la incendiu din partea ISU. Sindicatele au fost preluate de TV Sat Buzău, companie condusă de Adrian Neagu, și au trecut printr-o serie de modificări.

 

  • "Eu am vizitat acest Centru Cultural. Nu există în România o sală de spectacole atât de bună! Și nu glumesc! Au fost scoase trei rânduri de scaune exact în dreptul ușilor de evacuare, pe o parte și pe alta, rămânând numai 492 de locuri, s-au făcut toate sistemele de aerisire, de aer condiționat, securitate la incendiu,  s-a securizat scena, s-a reușit separarea printr-un perete despărțitor cu Sala Studio, s-a instalat un nou lift care a costat enorm. Sunt nenumărate structuri care funcționează în România în condiții  mult mai dificile decât Casa de Cultură a Sindicatelor", a explicat, luni, directorul TNRS în cadrul unei conferințe de presă.

Constantin Chiriac are programate și circa 20 de spectacole în Casa de Cultură a Sindicatelor, pentru ediția 25 a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu.


Fabrica de Cultură, închisă


Directorul TNRS a vorbit și despre Fabrica de Cultură, închisă tot din cauză că nu deține, deocamdată, autorizație de securitate la incendiu. Din acest motiv, a trebuit să înlocuiască "Faust" cu "Încurcă-i, drace!", piesă care se va juca la finalul lunii în sala TNRS.
"Sper din toată inima ca ISU să nu fie stat în stat, ci să găsească formula  prin care să ajute această comunitate. Rolul celor de la ISU nu e de a fi o instanță supremă cu care nu se poate coopera. Aceste clădiri în care s-a investit atât de multe resurse, energii, trebuie să poată să își capete destinația. Pentru toate aceste autorizări se plătesc sume imense, se plătesc arhitecți, se fac investiții pe care cei care sunt proprietari trebuie să le facă.  E vorba de foarte mulți bani. Sunt tot felul de probleme, pentru că proprietarii nu au știut că intră într-un astfel de cerc vicios. Am făcut toate eforturile posibile ca să respectăm toate cerințele. Din păcate, la fiecare încercare de dialog vin cu alte și alte cerințe. Suntem în ultimă situație, pentru că am răspuns tuturor solicitărilor. Sperăm ca până la finalul lunii martie să ni se răspundă pozitiv", a adăugat Chiriac.

Și la Fabrica de Cultură sunt programate aproximativ 15 reprezentații pentru FITS 2018, dar biletele nu se vor pune încă în curând în vânzare, până nu se va remedia situația.

© Arhiva TRIBUNA

  • "Dacă nu s-ar acorda autorizația ISU la Fabrica de Cultură, mi s-ar părea un abuz în serviciu, pentru că acolo tot ce a fost gândit și construit respectă toate regulile. Avem șase locuri de evacuare. Nicio sală de spectacole din lume nu are șase locuri de evacuare, în care distanțele până afară să fie mai mici de 30 metri. Mai sunt încă două locuri de evacuare unde distanțele de evacuare sunt 40 metri. E o armată întreagă de birocrație. TNRS și FITS, fiind în chirie, nu pot investi direct, pentru că nu sunt în proprietatea noastră", a mai spus Constantin Chiriac.

 

 

 


comentarii
1 comentarii

Vai dar cate basini poate grai!
Cine mai crede?
13.03.2018 09:38
Din aceeasi categorie
Food will win de war

Publica anunturi

Palatul Brukenthal Avrig

management dirigentie inofrmare

Vacanta Eurotrip
info
Licitatie publica

accentmedia