Tribuna
PNL
Consiliul Judeţean al Elevilor Sibiu susţine introducerea educaţiei sexuale în şcoli
Andra MARINESCU
6092 vizualizari
Consiliul Judeţean al Elevilor Sibiu susţine introducerea educaţiei sexuale în şcoli
Patru elevi sibieni au fost prezenţi la Adunarea Generală a Consiliului Național al Elevilor, ce a avut loc la Focşani, la începutul acestei luni. Printre subiectele şedinţei ce a reunit reprezentanţii elevilor din fiecare judeţ s-a numărat şi educaţia sexuală, pe care Consiliul Judeţean al Elevilor o consideră importantă pentru a fi predată în şcoli.


Adunarea Generală a Consiliului Naţional al Elevilor reprezintă o ședință care reunește reprezentanții elevilor din fiecare județ, astfel încât aceștia asistă la discuții pe diferite teme și profită de oportunitatea de a duce vocea elevilor de la nivel județean la un nivel național.
Unul dintre principalele subiecte tratate la Focşani a fost introducerea educaţiei sexuale, ca disciplină obligatorie, în şcoli.
Printre asociaţiile din ţară care susţin această iniţiativă se numără şi Sibiul.
"Educația sexuală este un subiect tabu, fiind foarte ușor interpretabil și în jurul căruia se creează adeseori opinii diametral opuse. Având în vedere că anual se nasc copii a 8.500 de mame minore, România fiind situată pe primul loc în Europa cu această cifră care contribuie la abandonul școlar din învățământul românesc situat la un procentaj de 26.6% în 2018, trebuie luată în considerare introducerea orelor obligatorii de educație sexuală pentru a încetini situația alarmantă în care ne aflăm în acest moment. Luând în considerare toți factorii enumerați, așadar, Consiliul Județean al Elevilor Sibiu susține introducerea acestei forme de educație ca materie obligatorie în şcoli. Suntem profund convinși că educația este singura metodă de a preveni astfel tipare alarmante din învățământul românesc", a explicat, pentru TRIBUNA, David Drăgan, preşedintele CJE Sibiu.
Județul Sibiu a fost reprezentat la cea de a XXVII-a întâlnire, desfășurată la Focșani, de patru membri ai Consiliului Județean al Elevilor. Astfel, funcțiile de delegat au fost ocupate de David  Drăgan, președinte al structurii, și  Bianca-Elena Vasile, vicepreședinte al Consiliului Județean al Elevilor Sibiu.
Printre elevii participanți din județul Sibiu s-au numărat și membri ai Biroului de Presă al Consiliului Național al Elevilor, și anume Sandra Danciu, redactor al Consiliului Național al Elevilor și vicepreședinte CJE Sibiu, și Denis Rotari, fotograf CNE și director al departamentului foto al CJE Sibiu.

 

 comentarii
29 comentarii

Acum elevii decid politica și programa. Mamele minore sunt în bună parte de o anume etnie, lor li se impune măritișul forțat și retragerea de la școală. Iar autoritățile închid ochii.
Comenius
05.02.2019 16:54
@comenius: da, elevii au dreptul sa ceara asta. Sa vii sa spui ca "mamele minore sunt de alta etnie” si asta nu ne priveste da dovada de ignoranta si de nepasare. Nu e absolut nimic gresit ca elevii sa invete despre sexualitate, reproducere si despre schimbarile prin care trece corpul lor odata cu pubertatea. Marea majoritate a parintilor nu fac acest gen de educatie acasa pentru ca si ei la randul lor sunt ignoranti.
CitizenX
05.02.2019 17:22
Cum se descurca pisicile ? Sau gainile ? Ca nici ele nu au educatie sexuala...
05.02.2019 17:31
De educatie morala e nevoie, nu de ed. sexuala pentru elevi minori! Nu poti sa spui ca vei combate inmultirea abuzurilor sexuale oferind si mai multa sexualitate in scoli. E ca si cum ai vrea sa combati consumul de droguri prin manuale in care se face publicitate drogurilor! Ideea este ca Educatie Sexuala nu poate deveni materie obligatorie, atata timp cat reduci numarul de ore al materiilor deja existente, precum Istorie si Geografie. Poate fi cel mult o disciplina optionala pentru elevii PESTE 18 ANI, pentru ceilalti ai nevoie de ACORDUL PARINTILOR. In al doilea rand, auto-intitulatele "consilii ale elevilor" nu sunt reprezentative si nu vorbesc IN NUMELE TUTUROR ELEVILOR. Ele nici macar nu au personalitate juridica, iar ca existenta sunt subordonate si dirijate de STRUCTURI POLITICE precum MInisterul Educatiei sau Consiliul Judetean, deci despre ce DECIZII INDEPENDENTE vorbim atata vreme cat auto-proclamatele "consilii ale elevilor" nu sunt generate organic din randurile elevilor, ci sunt organizate si finantate politic? Unde este reprezentativitatea si transparenta in acest caz?
Vlad
05.02.2019 18:04
Incet, incet ,dar sigur se va implinii ce scrie Biblia -- in vremurile din urma -- binele se va numii rau si invers-- Sunt lucruri care cu timp in urma era tabuu si rusinos sa vorbesti despre ele -- Acum nerusinatii si anormalii fac parada cu obscenitati de iti vine greata -- de unde se vede clar ca educatia venita din West-- e doar distrugerea --moralitatii-- Cred ca e timpul ca parintii sa intervina cu forta sa stopeze invazia culturala ce vine din europa de west .care vrea sa distruga valorile milenare a societatii Romanesti ( Vasluiul nu va spune nimic domnilor?? scandalul iesit din cauza ca unii din west vor sa introduca niste invataturi aberante ca sa distruga si moralitatea poporului dupa ca au distrus total industria --- bine inteles cu ajutorul cozilor imputite de topor romanesti-)- Felicitari Vlad !! ne trebuie multi ca tine -- poate doar asa sa miscati acest popor atit de -- chiar ca nu stiu sa-l denumesc necultivat, nepasator ?? vezi iesitul la vot pentru familie --barbat- femeie -- si asta incepind cu primul om al tarii -- crestin --in ghilimele , stampilind pe cei normali - cu -- fanatici religiosi --
mike
05.02.2019 23:08
la voi crestin e cel care e tot timpul cu numele Domnului pe buze si care la ocazii se duce la biserica, chiar daca e la a 5-a nevasta sau prietena e mai tanara decat fiul, cel care fura si nenoroceste un popor intreg, cel care isi paraseste sotia insarcinata pentru o femeie mai tanara care are relatii si il ajuta sa avanseze politic.

voi confundati educatia sexuala cu reclama la bordelurile pe care le frecventati inainte de a merge sa va spovediti.

dar de la niste bigoti si ipocriti rasisti care judeca pe altii dar nu se uita la barna din ochii lor ce te poti astepta ?!?
ei vor intoarcerea la evul mediu unde puteau sa-si "vanda" copiii la alti inapoiati de varsta parintilor, pentru a profita cat mai mult de pe urma lor !
multi ipocriti care comenteaza
06.02.2019 10:07
Ca sa-i indemne pe elevi sa se arunce de pe acoperis,au inventat povestea cu BALENA ALBASTRA ! Prin 2010-2012 au facut o campania furibunda de combatere ( cica ! ) a asa-ziselor ETNOBOTANICE ,astfel ca acestea sa fie cunoscute de toata lumea !! In curand vom vedea ,de asemeni, profesori exmatriculati de elevi !!!
mentat
06.02.2019 11:54
Se va acorda o atentie sporita sexului oral, mastubarii indemanatice ,spanzurarii autoerotice ( ca doar si astea trebuie incluse ). Bibliografie , HANGEDWOMAN DEVIANTART ).
canibalul vegetarian
06.02.2019 12:15
Sunteti atat de cretini incat nu va dati seama ca educatia sexuala nu inseamna sa-i inveti pe elevi pozitii sau cum sa se masturbeze, ci cum sa se fereasca de anumite situatii neplacute...Mi se pare de-a dreptul trist ca in secolul 21 lumea inca mai aduce religia ca argument in acest subiect...Dupa comentariile unora se vede clar lipsa de educatie si mediul social inferior din care provin unii... Mi-e scarba ca mai exista astfel de persoane in societatea asta... sa evoluam, nu sa dam inapoi zic
J54
06.02.2019 12:29
Bibliografie ...OBICEIURI DE NUNTA LA CANGURII SCHIOPI de Cornel Udrea ...De asemeni, AUTOFLAGELEAZA-MA SILVESTRA ! de acelas autor.
HeleneDesArbres
06.02.2019 12:35
@mentan
Aberatiile tale sunt de prost gust... nu poti compara educatia sexuala cu consumul de droguri sau cu incindentele cauzate de balena albastra... totusi, sexul este un lucru pe care fiecare il facem odata in viata, fie mai devreme sau mai tarziu si e important ca cei care vor sa-si inceapa viata sexuala sa fie informati inainte de a lua o decizie gresita... mi se pare totodata aberant sa sustii faptul ca mai stii unde se afla o tara sau cand a fost un razboi decat sa stii cum sa te feresti de o boala sau de o sarcina nedorita... Numa bine
Jojo
06.02.2019 12:36
Secolul 21 va fi religios, sau nu va fi deloc . ( Andre Malraux )
@ J54
06.02.2019 12:38
@Jojo ...De ce ar trebui sa facem sex NUMAI ODATA IN VIATA ? Ce parere ai avea despre o sotie care face sex numai odata la 100 de ani ?
canibalul vegetarian
06.02.2019 12:58
Cred că e nevoie de o mică lecție de limba română:
odată= cândva, la un moment dat
o dată= o singură dată...
Jojo
06.02.2019 13:06
Intodeauna am invidiat viata sexuala a plantelor. Polenul se lipeste de albina si ajunge pe alta floare, la ovar...E de crezut oare ca florile au si ele orgasmul lor ??
mentat
06.02.2019 13:09
Daca la anul se introduce in scoli, la minori sub 12 ani, o "educatie suicidara", cu titlu obligatoriu-univeraal ca-n comunism, voi o veti adopta cu 3 maini doar pentru ca denumirea incepe cu "educatie+neologism" si voi sunteti niste ipocriti frustrati care se entuziasmeaza de tot ce poarta poleiala de "educat/civilizat" de care n-ati avut parte cand erati mici? V-a dresat sistemul bine, raspundeti la stimuli pavlovieni, forme fara fond ce sunteti! Copiii vostri vor culege roadele ignorantei voastre. Un popor inconstient e condamnat sa repete istoria sau sa dispara.
Ghe
06.02.2019 13:12
@ Jojo ...Evident ca am inteles sensul nefericitei fraze,dar o gluma prinde bine, DESCRETESTE FRUNTEA , cum zic adesea practicantii limbajului de lemn... Formularile d-tale sant destul de stangace, deci nu vad ce lectii am eu de invatat.De exemplu, se zice NUMA BINE doar in tramvaiul de Rasinari ( Burduf _Express ).
mentat
06.02.2019 13:29
@Ghe "un popor inconștient e condamnat să repete istoria sau să dispară”, bine punctat! Sesizez însă o notă gravă de ipocrizie.
În ce perioadă (extinsă sau restrânsă) a istoriei a mai existat concret educația sexuală în școli, mă rog?
Răspunsul e că nu a (mai) existat vreodată. În continuare, despre ce repetiție a istoriei vorbim? Dimpotrivă, citatul e evident în favoarea introducerii: poporul inconștient în fața realității alarmante a lipsei educației sexuale din școli este condamnat să repete istoria, și anume lipsa sincronismului în raport cu popoarele occidentale, marginalizarea, mizeria și, de fapt, distanțarea față de orice civilizație cu simț, dincolo de instinct.
Sunt convinsă că e extraordinar să împărtășim din cunoștințele noastre filozofice în mediul online, că sună bine "stimuli pavlovieni” și "popor condamnat”, dar haideți totuși să ne păstrăm un minim de decență față de sine; nu se pot reproșa formele fără fond atât timp cât însuși acuzatorul abuzează de stilistică pentru impresionări inutile.
S
06.02.2019 13:31
Probabil ca daca unii dintre noi am fi primit lectii de educatie sexuala cand eram tineri, nu s-ar fi ajuns la acest schimb de replici din comentarii si la aceste "greseli” numite oameni...
Decat sa nasc un copil la fel de prost ca unele persoanele care au comentat acest articol, mai bine folosesc prezervativul si ma feresc de astfel de greseli
06.02.2019 13:31
Astia care bagati religia in discutie, sa va duceti sa va futa Pomohaci si alti preoti lipsiti de scrupule pe care-i ridicati in slavi...
Ma dezgustati, meritati sa arderi in iad
BOR Bordel plin de pedofili si coruptie
06.02.2019 13:37
Pt. 13.31 ( 2 ) Nu vrei ca greselile tale sa se perpetueze in veac .. foloseste DUREX, 3 buc / lei 11,5
Dardu Nicolaescu - Plopsor
06.02.2019 13:46
Pt 13.37...Sa n-aiba oare Pomohaci tocmai... scrupule ???Are si asta, are de toate.
Plumbbob Priscilla
06.02.2019 13:55
Cred că neclaritățile apar tocmai din lipsa educației sexuale (pe care, cel puțin la nivel de aparență, vrem să o și perpetuăm), astfel că e nevoie de clarificări: educația sexuală nu e nici pe departe o metodă de promovare a sexualității ca vulgaritate. Niciun cadru didactic nu va învăța elevii poziții sexuale ori cum să își manifeste latura erotică ori vulgară în public! În schimb da, se va discuta masturbarea, ca element absolut natural al sexualității umane; haideți să nu ne mai ascundem după deget: există, se practică, așa că ar fi mult mai util să o practice educat și conștient. Esențial e să depășim etapa de "educație sexuală din auzite”, și anume etapa în care adolescenți (dacă nu chiar adulți) au ca sursă de informare forumuri și pseudospecialiști, colegi sau prieteni care "au auzit că...”. Educația sexuală presupune cunoașterea corpului cu tot cu sistemul reproducător și ce presupune actul reproducerii, cu pericolele acestuia și metodele de prevenire a unei sarcini, a unei boli șamd. Dacă există cineva care e în poziția de profund dezacord față de o ASTFEL de educație sexuală, vreau să știu care e soluția pe care o propune: cum învățăm copiii că sexul e normal și BTSurile există? Ori îi lăsăm în ceață, le vorbim despre polenizare, și ne mirăm că suntem în fruntea UE în ceea ce privește mamele minore și abandonul timpuriu?!
S
06.02.2019 14:21
@S: Tocmai, faptul ca acest gen de non-educatie n-a mai existat in scoala pana acum, iar scoala in istorie a existat in toate epocile, demonstreaza ca atatea generatii de oameni cultivati, inclusiv Omul Universal al Renasterii, au avut parte de scoala sanatoasa bazata pe principii, pana ce s-au trezit ultimii "destepti" ai istoriei sa puna ei coada la pruna dupa secole de educatie. N-a aparut lumea o data cu voi, nici scoala! Argumentul ca "religia n-are ce sa caute in dormitor" se intoarce impotriva voastra: nici dormitorul n-are ce sa caute in sala de clasa. Educatia se face si acasa, si in familie, in comunitate, in Internet, in Biblioteca, e vorba de educatie continua si de constiinta de sine. Nu trebuie sa imi dicteze scoala in viata mea intima, nici societatea sa se bage peste sufletul, caminul, dormitorul meu. Asta e inceputul neo-comunismului, cand statul vrea sa reglementeze musai tot, musai intr-un fel, fara respect pentru individualitatea si valorile fiecaruia. Apropo, cativa dintre Dvs ati facut niste remarci atat de intolerante la adresa credintei incat, daca era vorba de o alta religie, ar fi fost caz penal. Atat v-a educat pe voi scoala, minti "luminate"!
Ghe
06.02.2019 16:00
Religia are un discurs multumitor privind originea lumii , a omului, a sexualitatii. In schimb, evolutionistii ofera explicatii halucinante. Ca la inceput, au existat niste mocrobi in mlastina si putregai . Acestia s-au modificat ,astfel ca au rezultat pesti,serpi, papagali colorati, palmieri, canguri, vulpi ,cucuruz, bufnita, molid, soarece,macac.Apoi a aparut omul, cu tensiunea 12/8 ,glicemia 90-120 si avand o erectie satisfacatoare...
Hareton Ironcastle
06.02.2019 16:59
Un loc important il ocupa praxisul ( practica ). Sexualitatea nu se invata la fara frecventza !
rappaport comissiona_prepurgel
06.02.2019 18:55
@multi ipocriti care comenteaza-- Cred ca esti unul din cei -anormali- fiindca te-ai aprins ca o canistra de benzina -- Uitatate in oglinda si ai sa vezi acolo --BIGOTI ,RASISTI, si hipoccriti -- Daca ai fi un om adevarat , puneai numele tau de commentator -- dar asa ai aratat ca esti si un mare--- LAS--- Ma mir ca -- fara asa zisa educatie sex-- societatea nu a disparut din contra a evoluat -- Te intreb daca nu vrei sa introduci aceasta educatie sex si la animale -- ca fara , ar disparea speciile --dupa inteligenta ta . Come on man, be realist
mike
06.02.2019 21:20
Se poate observa ca sustinatorii coalitiei pentru familie au fost din nou deranjati de faptul ca exista persoane care nu vor sa ramana la stadiul primitiv al gandirii si ca exista diversitate...
Reactiile din comentarii lasa de dorit..
Ana
06.02.2019 21:56
Concetateni,

Ma apuc sa scriu aici pentru prima oara. Nu pentru ca nu se cade cetateanului sa fie implicat civic, ci pentru ca acest loc - ce se presupune o agora virtuala - este degraba improscat cu mizerie, asa incat orice cuvant adus in discutie este a-priori devalorizat. De ce se ingaduie asta, va intreb?
Nu stiu cine este responsabil sa tina in randuiala minimei decente acest loc, dar daca nu se petrec niste igienizari minimale ale "contributiilor", acesta va fi si ultimul meu comentariu aici: pentru ca nu si-ar putea implini rostul firesc.
Inainte sa pot ajunge la subiectul articolului si la insemnatatea lui, mai fac observatia ca si in aceasta instanta, exprimarile se polarizeaza inspre doua tabere, lucru nesurprinzator de altfel. Zic exprimarile si nu opiniile, pentru ca de cele mai multe ori ce exprima cineva nu este chiar opinia pe care o are, ci este suma a ceea ce este determinat sa exprime - prin diferite metode de convingere, mai mult sau mai putin coercitive.
Deci, unii zic ca da, unii zic ca ba, dar ce si de ce e da ori ba, nu prea stam sa ne dumirim. Si uite asa, in micul haos fabricat, efectul de impresie cel mai mare il au cei cu gura cea mai obraznica, iar rostul discutiei este scurtcircuitat eficient.

Dar va propun sa nu facem asa. Daca vi se pare un subiect suficient de important pentru a merge pe itele sale pana la adevar, va invit la o discutie reala si lucida, intemeiata, cat se poate.
Sigur, acest subsol nu este cel mai fericit loc pentru asta, dar este binevenit si folositor.

Eugen Dinulescu a facut o referinta utila, in care se ineaca brusc niste corabii in deriva. Minimul de exprimare pe care l-a pus OMS-ul in negru pe alb este destul sa arate ce doreste sa invete copiii. Copiii, nu adolescentii - tin sa subliniez.
"Evident ca cei care sustin educatia sexuala nu stiu despre ce vorbesc, mai exact nu stiu care sunt standardele pentru educatie sexuala ale OMS."
Aici as zice ca nu e asa evident. Unii se afla in aceasta situatie, desigur. Altii stiu care sunt standardele reale, dar nu-si permit inca sa le sustina vadit in intregimea lor. Iar OMS-ul pune in practica o directie si un sens, din care o minima perceptie sanatoasa poate intelege destul pentru a contextualiza corect manifestarea locala, petrecuta la noi acum, a unui fenomen gigantic supranational. Acum si pana acum si de acum inainte...

Ajung si la faptul ca referirile lui Vlad au fost cu determinare ori ignorate ori intampinate cu judecati personale de valoare, desi ale lui sunt adresate pe subiectul articolului. Si aici mi-as dori sa revina discutia, la subiect: reprezentativitatea "Consiliilor Elevilor"? Nu este. Finantarea: sa fie adusa inainte. Directiva politica: sa ne ocupam de toate bubele ei supurande. Etc. Etc.

Din punctul meu de vedere, anonimatul descalifica (inclusiv) civic exprimarea unei opinii. Dar nu e de mirare ca multi se ascund precum turnatorii NKVD, Stasi si ai Securitatii in umbra lui - istoria e dureros de recenta si contemporana.
Cel mai interesant e ca se uzeaza deja anonimatul in acelasi duh in care denuntul anonim este exprimat in proiectul numit "Strategia națională pentru prevenirea și combaterea discriminării „Egalitate, incluziune, diversitate” pentru perioada 2018-2022", o Hotarare de Guvern care sub Obiectivul Strategic nr. 4, legifereaza: "Stabilirea de sancțiuni pentru cadrele didactice care încalcă prevederile egalității și nediscriminării și a unui proces intern prin care elevii, părinții sau alte cadre didactice pot depune plângeri anonime sau oficiale privind atitudini discriminatorii ale cadrelor didactice."
Este un subiect conext, dar practica e aceeasi. Anonimul poate sa injure, sa jigneasca, sa-si zbiere propaganda si sa-si imprastie violenta. Poate sa depuna plangeri despre orice vina inchipuita atribuita oricui ii dicteaza interesul de moment.
Cine doreste deci sa poarte o discutie intemeiata, sa renunte la anonimat. Chiar sa-si adauge disponibilitatea de intalnire in piata reala, din cetate, fata catre fata. Altfel, nu exista ca partener de dialog pentru mine.

De aici putem porni mai departe.
O zi linistita sa aveti toti,
Lucian
Lucian Anghel
07.02.2019 10:12
Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica