Tribuna
Congresul Mondial al Tradiţiilor Culinare
Peste 200 de bucătari din ţară şi străinătate vor găti, la Sibiu, meniuri de nuntă
Andra MARINESCU
2798 vizualizari
Peste 200 de bucătari din ţară şi străinătate vor găti, la Sibiu, meniuri de nuntă
Peste 200 de bucătari din ţară şi de peste graniţe, din ţări precum Malaezia, Butan, Uzbekistan, India, Pakistan, China, Canada şi Australia, sau Statele Unite ale Americii îşi vor da întâlnire, începând de duminică, la Sibiu, la cea de-a doua ediţie a Congresului Mondial al Tradiţiilor Culinare. Evenimentul, organizat de Asociaţia Culturală Euro Est Alternativ, Primăria Municipiului Sibiu, Consiliul Judeţean Sibiu şi consorţiul "Sibiu - Capitală Regiune Gastronomică Europeană 2019", va debuta duminică, la ora 12, în Sala "Veneţia" a Centrului Cultural "Ion Besoiu" din Sibiu.

Tema din acest an a evenimentului programat în perioada 17 - 20 noiembrie, este meniul tradiţional de nuntă. Astfel, bucătarii prezenţi la Congres vor găti aşa cum ştiu pentru o nuntă ca la ei acasă.
"Congresul Mondial al Tradiţiilor Culinare este un concept unic la nivel mondial, creat în 2014, şi se referă la ideea de a înlesni dialogul cultural, adică oameni din medii socio-culturale diferite să interacţioneze folosind limba mâncării. Prima dată am avut ca temă bucătăria privită din perspectiva felurilor consacrate, iar anul acesta, în cadrul "Sibiu - Regiune Gastronomică Europeană" avem nunta. Vom avea meniuri de nuntă. Un bucătar este fiul unei mame, nepotul unei bunici, mai apoi devine un profesionist. Într-un bucătar regăseşti atât gustul copilăriei, cât şi profesionalismul abordării. Vom avea şansa să vedem atât masterclass-uri făcute de maeştri în arta culinară din întreaga lume, cât şi expoziţie de preparate tradiţionale de nuntă din toate regiunile istorice ale României, inclusiv Basarabia. O să avem şansa să vedem toate aceste ţări şi vom arăta rolul pe care îl joacă religia în ceea ce priveşte mâncarea, obiceiurile unui ritual existenţial cum este cel al nunţii. Viaţa e compusă din trei momente esenţiale - naştere, nuntă şi înmormântare. În jurul acestora vom construi Congresul pe care îl vom face şi la nivel naţional, şi la nivel regional european, din cinci în cinci an la nivel mondial", spune Iulia Drăguţ (foto), preşedintele Asociaţiei Culturale Euro Est Alternativ.
Bucătăria din Transilvania, vedeta Congresului din acest an
Prima ediţie a Congresului a avut loc în anul 2014 la Bucureşti, unde au participat aproximativ 250 de bucătari din 50 de ţări.
Vedeta acestei ediţii va fi bucătăria regională din sudul Transilvaniei, în anul în care această regiune deţine titlul de Capitală Regională Gastronomică.
În cadrul Congresului, fiecare ţară va fi reprezentată de căte o echipă alcătuită din trei - maxim opt bucătari. Un bucătar va susţine o dizertaţie privind preparatele tradiţionale prilejuite de contextul nunţii din ţara pe care o reprezintă (istoria produselor, ingredientele, tehnica de preparare, suporturile de expunere) timp de zece minute, iar ceilalţi bucătari vor pregăti şi prezenta preparatele specifice. Prezentările invitaţilor se vor desfăşura conform unui program prestabilit, alcătuit în funcţie de numărul de participanţi. Timpul de lucru acordat participanţilor pentru materializarea meniurilor propuse va fi de 90 de minute/ ţară.
După susţinerea prezentărilor, echipele vor prezenta meniul – fiecare preparat fiind expus pe un platou separat, câte două porţii din fiecare preparat: una pentru expoziţie, iar cealaltă pentru sesiunea de fotografiere. Organizatorii vor pune la dispoziţia invitaţilor o bucătărie dotată cu toate utilajele necesare.
România va fi reprezentată de către mai multe echipe din fiecare regiune istorică: Muntenia, Oltenia, Banat, Transilvania, Maramureş, Bucovina, Moldova, Crişana şi Dobrogea.
"În ultima zi a Congresului, vom propune reprezentanţilor ţărilor participante să intre într-o competiţie deosebită, prin care vrem să demonstrăm una din tezele menţionate deja în preambulul prezentării Congresului, şi anume că din produsul local românesc se vor naşte reţete româneşti sau, poate, doar creaţii ale spaţiului celei de-a treia culturi, respectiv ale contextului pe care noi l-am creat lucrând împreună! Pentru această sesiune practică, care se va desfăşura sub forma unei competiţii, se vor acorda titluri: “Cea mai bună echipă străină care a prezentat un produs românesc” sau ”Cea mai bună mâncare românească pregătită de un străin”; ”Cea mai populară echipă”, ”Cea mai exotică interpretare a unei reţete româneşti”! Jurizarea acestei competiţii va fi asigurată de către publicul spectator", mai spune Iulia Drăguţ, preşedinte A.C.E.E.A.

 

comentarii
1 comentarii

așa. Si cum intra muritorii de rand la acest eveniment ?
elexe stoenescu cugir
15.11.2019 13:28
Din aceeasi categorie
Muzeul Brukenthal

Infinity Ink. Photography

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia