Tribuna
Conferinţă despre gastronomie şi cultură la ULBS. „Proust în Transilvania”, un experiment inedit
Conferinţă despre gastronomie şi cultură la ULBS. „Proust în Transilvania”, un experiment inedit

Facultatea de Litere şi Arte din cadrul Universităţii Lucian Blaga din Sibiu, împreună cu Centrul de Cercetări Transculturale şi Transnaţionale din cadrul Universităţii din Wolverhampton, Marea Britanie, precum şi Societatea Academică Anglofonă din România, organizează conferinţa internaţională East-West Cultural Passage cu tema Craving Planet Earth: Food in Culture - Past, Present and Future (7-9 nov. 2019). Conferinţa, care se circumscrie proiectului Sibiu – Regiune Gastronomică Europeană, se bucură de participarea unor critici literari renumiţi precum Peter Childs, Sebastian Groes, Bran Nicol sau Daisy Black, toţi din Marea Britanie, şi a reputatului lingvist român Ştefan Oltean, dar şi a unor cadre didactice şi cercetători de la universităţi din SUA, Elveţia, India, Polonia, Ucraina şi, bineînţeles, România. Pe lângă prezentările în plen pe teme precum Food Separation: Cultural Morality and Canonical Modernism, The Aesthetics of Hunger: Paul Auster, David Shields, Sophie Calle, and the Responsibility of the Contemporary Writer, Death Eating: Food, Consumption and Sin in Medieval Drama sau Same Name, Different Content: Multiple facets of proper names, conferinţa oferă ateliere şi mese rotunde dar şi o sesiune specială dedicată profesorilor din învăţământul pre-universitar cu tema Professional Development for Teachers: Nurturing the nurturers, moderată de dr. Estella Ene de la Universitatea Purdue, SUA.

Nota specială a acestei conferinţe este asigurată de prezenţa unor scriitori de expresie engleză binecunoscuţi precum Niall Griffiths şi Kerry Hadley-Pryce cărora li se adaugă sibianul Radu Vancu.

Conferinţa oferă şi un experiment psihologic intitulat „Proust în Transilvania” care îşi propune să pună în evidenţă mirosuri şi gusturi specifice aparţinând acestei zone. Astfel, experimentul inedit pentru spaţiul cultural românesc cartografiază mirosurile unor elemente gastronomice caracteristice acestei arii geografice: ţuică, brânzeturi, cârnaţi afumaţi ori hencleş, şi legătura lor subtilă cu amintiri şi experienţe din trecutul personal.

Evenimentul, coordonat de Prof. Sebastian Groes şi psihologul Tom Mercer de la Universitatea din Wolverhampton, se va desfăşura în limba engleză, în sala Sala Festivă a Bibliotecii Judeţene ASTRA Sibiu, şi va fi urmat de o lectură din scrierile autorilor Niall Griffiths, Kerry Hadley-Pryce şi Radu Vancu şi de discuţii cu aceştia la un pahar de vin.

Ediţia de anul acesta a conferinţei este dedicată memoriei profesorului Dumitru Ciocoi-Pop, personalitate definitorie a comunităţii academice sibiene, ambasador al culturii anglo-americane în România şi al valorilor româneşti pe plan international şi, nu în ultimul rând, mentor a numeroase generaţii de studenţi, cadre didactice şi cercetători.

Este de asemenea o ediţie dublu aniversară: pe de o parte, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu şi învăţământul filologic superior sibian aniversat 50 de ani de activitate; pe de altă parte, revista internaţională de anglistică American, British and Canadian Studies, publicată de ULBS sub egida Societăţii Academice Anglofone din România, împlineşte 20 de ani de la prima apariţie.

Conferinţa este finanţată de Institutul Hasso Plattner din cadrul ULBS, precum şi de Societatea Academică Anglofonă din România.

 

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

ADR CENTRU

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
Licitatie publica

accentmedia