Tribuna
Concursul Naţional "Prietenii Muzicii”- PRO PIANO România, a XI-a ediţie 10 – 12 Martie 2023: "Gongul final a sunat la pian duminica!”
Concursul Naţional

arh. Mircea ȚIBULEAC

Evenimentul s-a încheiat în ropot de aplauze duminica trecută în spectaculoasa sală de spectacole a Bibliotecii ASTRA.

Privind foarte departe în urmă, mai exact în 1996, aflăm că s-a înființat Fundația Culturală „PRO PIANO-ROMÂNIA” care a primit Statut de Utilitate Publică în anul 2004. Primele proiecte organizate de Fundație au urmărit sprijinirea tinerelor talente, în drumul lor spre afirmare prin asigurarea condițiilor materiale pentru a participa la concursurile naționale și internaționale importante, precum și prin organizarea de concerte, recitaluri, spectacole în locații deosebite.

Au trecut anii și la un moment dat se nasc condițiile ca să apară și la Sibiu o filială a Fundației. În 2010 familia Dana și Mircea ȚIBULEAC donează un pian Bibliotecii Județene ASTRA, iar la puțin timp profesoara Enikő ORTH, care cunoștea valoarea acelui instrument, pune la cale împreună cu mine să o convingem pe doamna profesoară Stela AVESALON, președinta Fundației, să înființeze o filială și la Sibiu.

Zis și făcut! Uniunea Arhitecților din România (U.A.R) a fost imediat de acort ca din fondul Timbrului de Arhitectură să sprijine nu numai financiar, ci și logistic acest festival-concurs prin Sucursala sa Județeană pe care o conduc de la reactivarea ei din 2013, an în care demaram și prima ediție a acestui complex eveniment artistic la care am atins în 2019, înainte de cele trei ediții online începând din 2020 odată cu declanșarea pandemiei, cifra de 178 copii din toate zonele țării inclusiv și din Republica Moldova.

Concursul a fost structurat pe trei secțiuni - A, B și C (la patru mâini). Secțiunile A și B au cuprins 15 categorii după anul de naștere al participanților. Secțiunea A este destinată tinerilor care studiază pianul ca instrument principal în școlile și liceele de muzică, iar secțiunea B pentru tinerii care studiază pianul ca instrument secundar în școlile sau liceele de muzică, la Palatul Copiilor, în cluburi sau în sistem particular.

Revenind în prezent la ediția din acest an, în care concurenții au participat din nou fizic după cele 3 ediții online, s-au înscris 72 copii și adolescenți. Se pare că pandemia și criza generate de ea au făcut ca numărul participanților să scadă, ajungând să-l egaleze pe cel înregistrat la prima ediție în 2013.

Evaluarea a fost făcută și la această ediție de un juriu format din cinci personalități ale didacticii pianistice: Stela AVESALON - președinte, Enikő ORTH, Monica NOVEANU, Kálmán EMESE și Sanda Mihaela VULCU - membre.

La fiecare dintre cele trei secțiuni, ca la fiecare ediție, juriul a acordat diplome pentru premiile I,II III și mențiuni.

 

La această ediție premiile în bani au provenit din două surse. Premiile speciale au constat în diplome și bani. Acordarea lor a revenit colegului meu de club domnul profesor Giusseppe BOTHAR, din partea Clubului ROTARY Sibiu, unui număr de 12 concurenți din cadrul secțiunilor A și B . Toți s-au remarcat în concurs în mod deosebit la cum au executat piesa cu care s-au inscris in concurs si prin prezența lor scenică.

Înaintea ceremoniei de premiere aceștia au demonstrat calitățile lor deosebite, susținând un mic recital de virtuozitate în cadrul GALEI care a avut loc duminică, 12 martie, ora 11:00, în aceeași minunată sală a Bibliotecii ASTRA.

Iată concurenții premiați , profesorul și respectiv repertoriul interpretat în Gală:

 

1. FERNANDEZ  SAMODAEV  Vladimir (B2)   -  Sibiu,  prof. Orth Enikő -  Nikolaev: Cântec popular "Vasla",  J.Filipp: Cântec de leagăn

 

2. TEODORESCU  Anastasia-Măriuca  (B3)   -  București, prof. Stela Avesalon -  Dinu Lipatti: Suita (8 piese mici)

 

3. VLAD  Carla-Elena (A5) -  Cluj-Napoca, prof. Bodea Eva- Andreea   -  J.S.Bach: Fantasia BWV 919

 

4.TATU Johanna Maria (B8) -  Sibiu, prof. Orth Enikő  -  L.van Beethoven: Ecoseza

 

5. ROMAN  Sofia (B9) -  Sibiu,  prof. Orth Enikő - Fr. Schubert: Scherzo în Mib major

 

6. BÂNDESCU  Andrei-Ioan (B10)  -  Sibiu, prof. Kálmán Emese - J.Field: Nocturna nr.1

 

7. DĂNULEȚ  Andrei-Călin (A9) -  Sibiu, prof. Kálmán Emese - J. Haydn: Sonata Hob.XVI/49 p.I

 

8. CAPUZZO  Luca (A10) -  Sibiu, prof. Kálmán Emese - C. Filtsch: Impromtu op.posth. nr.2

 

9. JAKAB  Dániel-Csaba (A10) -  Târgu- Mureș, prof. Kovács Zsuzsanna - Fr. Liszt: Consolation

 

10.  SZÉKELY  Nándor  (A10) - Cluj-Napoca, prof. Bodea Eva-Andreea - F. Mendelssohn-Bartholdy: Studiu în Fa major

11.  BODEA  Maya Flavia  (A11) - Cluj-Napoca, prof. dr. Monica Noveanu - J. Brahms: Variațiuni pe un cântec maghiar

 

12.  PRODEA  Mario-Mircea (A11) - Sibiu, prof. Orth Enikő - Fr. Liszt: Rapsodia ungară nr.6

 

Marele Premiu “PREMIUL PREȘEDINTELUI U.A.R” l-am acordat personal unui participant extrem de merituos de la categoria A și unuia de la categoria B. Cei doi m-au impresionat în mod deosebit atât prin perseverență, nivelul valoric la care au ajuns fiecare pentru vârsta sa, dar mai ales prin focul lăuntric al pasiunii pentru acest instrument miraculos. Cei doi concurenți de vârste diferite, dar având în comun o mare pasiune pentru muzică sunt:

1.  FILIP  Cosmin-Ioan (A5) -  București, prof. Cioranescu Ana-Eliza - Fr. Schubert: Impromtu op.90 nr.2

2.  BRUMAR  Ana-Maya (B13) - Cluj-Napoca, prof. dr. Monica Noveanu  - Fr. Chopin: Balada nr.1 în sol-minor

Această ceremonie de premiere s-a încheiat în aplauzele susținute ale celor care au umplut sala.

Ele ne-au motivat pe noi, reprezentanții organizatorilor:

Fundația PRO PIANO - România, Uniunea Arhitecților din România și partenerul nostru Clubul ROTARY Sibiu, să promitem că vom căuta în continuare energia și mijloacele necesare ca să putem continua organizarea acestui festival-concurs și în anii următori.

 

 






comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Abonamente

Filarmonica de Stat Sibiu

EVENIMENT TV
visa medica
Tribuna
TURSIB