Tribuna
Sevis
Concerte în bisericile săsești din Transilvania, la FITS 2018
Andra MARINESCU
1251 vizualizari
Concerte în bisericile săsești din Transilvania, la FITS 2018
O secțiune aparte a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu este cea a concertelor și evenimentelor muzicale din bisericile evanghelice fortificate ale Transilvaniei. De la Sibiu până la Criț, în județul Brașov, lăcașurile de cult se vor îmbogăți cu artiști de seamă ai scenei muzicale naționale și internaționale, prin evenimente de excepție menite să aducă liniște celor care aleg să-și petreacă astfel un moment de festival.

 

 


Cristiano de Sousa


Misterele Lisabonei poposesc în satele săsești prin Cristiano de Sousa, unul dintre „fiii” muzicii Fado. Familia sa a fost mulți ani conectată cu muzica din Lisabona, și a generat în el o relație apropiată cu muzica fado. Astfel, încă de când era copil, Cristiano a avut onoarea de a cânta alături de cei mai importanți cântăreți de fado din industria acestui gen. A cunoscut nume precum Fernando Maurício (regele muzicii fado), Celeste Rodrigues (sora lui Rodrigues de Amalia), Artur Batalha (numit prințul muzicii din Lisabona). În 2007 Cristiano a câștigat premiul oferit de „Great Lisbon Fado Gala”. A susținut câteva concerte în toată țara și a participat inclusiv la unul din cele mai mari festivaluri de muzică din Portugalia (Rock in Rio Lisboa). A mai susținut spectacole în Franța, SUA, Germania, Olanda, Iordania, Rusia, Anglia. În 2010 Cristiano a înregistrat primul album intitulat „Fados do Meu Fado” și a fost invitat să facă parte din echipa muzicală „Café Luso”, care este Catedrala muzicii Fado din Portugalia, locul în care vedeta fado, Amália Rodrigues, a înregistrat un concert live. A asculta Cristiano de Sousa înseamnă a trăi cuvintele muzicii Fado și a respira poveștile poemelor, după cum spun organizatorii FITS.


Jürg Leutert


Un concert de orgă de excepție este și cel susținut de Jürg Leutert. Născut în 1964, în Richterswil (Elveția), a făcut liceul la Școala Monahală din Einsiedeln și a luat lecții de orgă de la părintele Hansjürg Leutert, Verena Lutz, Bert Matter, Rudolph Meyer și Jean-Claude Zehnder. Împreună cu siția, a trăit pe Insulele Lofoten din nordul Norvegiei, și tot împreună cu ea a lucrat ca organist, dirijor de cor, profesor de muzică. Leutert a predat toate instrumentele cu coarde la școala locală de muzică și a înființat o orchestră de coarde pentru copii. De asemenea, a fost asistentul constructorului de orgi, F. Stemmer, și a luat parte la restaurarea mai multor orgi în Austria, Transilvania și Norvegia. Cei doi artişti locuiesc în Sibiu din 2015. Leutert dirijează corul „Hermannstädter Bachchor”, fiind responsabil și cu muzica din Biserica Evanghelică la nivel național. Există multe orgi clasice și muzică de care acesta trebuie să se ocupe.


Helmut Deutsch


Un alt concert de orgă programat la ediția a XXV-a FITS este susținut de Helmut Deutsch, profesor de orgă la Staatliche Hochschule für Musik und Darstellende Kunst Stuttgart (Universitatea de Muzică din Stuttgart). Acesta a avut numeroase turnee în majoritatea țărilor europene și a călătorit în Rusia, Coreea de Sud și Japonia. De asemenea, Deutsch este convocat ca membru al juriului în cadrul concursurilor internaționale de muzică (International Organ Competition St. Albans, Grand Prix André Marchal Biarritz, Mendelssohn Competition Berlin, printre altele) și susține ateliere de interpretare organistică în Germania și în alte țări (la International Organ Academy Haarlem și la facultățile din Berlin, Danzig, Köln, Copenhaga, Londra, Seul, Tokio). Helmut Deutsch a transcris lucrări importante de orchestră și pian pentru orgă, ca de exemplu: Jean Sibelius, Simfonia Numărul 2 în D major op. 43 (comandată de Kyoto Concert Hall Society); Franz Liszt, Les Préludes (Bärenreiter); Après une lecture de Dante (Schott). Din anul 2000 până în 2013, înainte să i se ofere postul de profesor în Stuttgart, Helmut Deutsch a predat ca profesor de orgă la Universitatea de Muzică din Freiburg. Din 2004, acesta activează regulat ca profesor invitat la Royal Academy of Music din Londra. Punctul central al spectacolelor sale este interacțiunea sa intensă cu orgi istorice din diferite perioade stilistice și de diverse origini, precum și interesul său în ceea ce privește tipurile variate de instrumente și muzică.


Modificări în programul FITS


În programul FITS 2018 a intervenit și o modificare. Spectacolul „Al dumneavoastră, Gogol”, programat pe 14 și 15 iunie, a fost anulat. Spectatorii care au cumpărat bilete de la Agenția Teatrală își pot recupera banii din același loc, în timp ce spectatorii care au cumpărat bilete online, de pe site-ul Enterix sau Sibfest, vor fi contactați prin e-mail pentru recuperarea contravalorii biletelor achitate.


Peste 10.000 de bilete vândute până acum


Peste 10.000 de bilete au fost achiziționate pentru FITS 2018 până în acest moment, iar peste 25 de reprezentații din cele care au fost puse în vânzare sold out.
Biletele pentru FITS 2018 pot fi achiziționate de la Agenția Teatrală (str. Nicolae Bălcescu nr. 17), de marți până sâmbătă, între orele 11 – 18, și duminică, în intervalul 10 – 14. Bilete online și mai multe informații despre spectacolele programate se găsesc pe www.sibfest.ro. Prețul biletelor achiziționate online, de pe site-ul festivalului, au același preț ca la Agenția Teatrală. Prețul biletelor achiziționate direct de pe platforma entertix.ro variază în funcție de opțiunile de tipărire și livrare alese de cumpărător.

 

 


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Staer

A.D.I. Eco Sibiu

Ghid informativ clienti EFSA

Tursib

Vacanta Eurotrip
info
EVENIMENT TV
Licitatie publica

accentmedia