Continental
Tribuna
Concert dedicat compozitorului Anatol Vieru, în deschiderea Stagiunii "ICon Arts@Biblioteca ASTRA"
Concert dedicat compozitorului Anatol Vieru, în deschiderea Stagiunii
Deschiderea Stagiunii "ICon Arts@Biblioteca ASTRA" va fi marcată printr-un concert dedicat compozitorului Anatol Vieru, de la a cărui moarte se împlinesc mai bine de două decenii. Luni, 23 septembrie, de la ora 19, publicul este invitat la "5 pentru Vieru".

Concertul este parte din proiectul „5 pentru Vieru” în cadrul căruia cinci compozitori au realizat lucrări noi pe care le-au compus cu inspirația temelor și particularităților stilistice vieriene.
La aceeași provocare au răspuns cinci muzicieni care vor interpreta lucrările propuse, scopul proiectului fiind acela de a apropia mai mult publicul de azi de creația lui Anatol Vieru, compozitor marcant pentru muzica clasică românească de secol XX și unul dintre cei mai interesanți creatori din istoria recentă.
La concertul de la Biblioteca ASTRA vor interpreta: Mihai Murariu – pian, Andreea Țimiraș – violoncel, Ladislau Csendeș – vioară, Adrian Buciu – flaut, Irina Rădulescu – marimbă. Pe lângă lucrările noi, artiștii vor interpreta, de asemenea, creații cunocute din repertoriul universal.
Intrarea va fi liberă, prin rezervare la adresa rezervari.ucimr@gmail.com
Omagiul creativ adus de cei zece artiști invitați va fi dublat de o nouă expoziție pregătită de Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu care va pune în lumină viața și creația lui Anatol Vieru prin partituri de colecție, discuri și bibliografii selectate.


"În cadrul proiectului „5 pentru Vieru”, compozitorii Sabina Ulubeanu, Mihai Murariu, Sebastian Androne-Nakanishi, Sebastian Țună și Andrei Petrache au lucrat în perioada Festivalului "ICon Arts Transilvania", sub îndrumarea compozitoarei Diana Rotaru, aprofundând muzica lui Anatol Vieru din perspectivă analitică, emoțională, umană, într-un demers de recuperare și redescoperire a geniului său. Fiecare și-a exprimat apartenența la spațiul componistic românesc prin intermediul unei lucrări dedicate câte unui instrument solo. Ei eu fost aleși în urma unei selecții la nivel național, de către o comisie internațională formată din compozitorii Dan Dediu, Doina Rotaru și Diana Gheorghiu – curator muzical, chitaristul german Reinbert Evers și doamna Kazuko Shimada – președinta asociației japoneze Romanian Music Society, partener al proiectului. Lucrările nou compuse vor fi ascultate atât în România, cât și în Japonia, prin introducerea lor în repertoriul obligatoriu din etapa finală a unui concurs prestigios de interpretare muzicală organizat la Tokyo și ajuns la cea de a 15-a ediție. Muzica românească va avea, astfel, ocazia să fie cunoscută și apreciată de sute de interpreți din întreaga lume, ce se vor strădui să o cânte la cel mai înalt nivel", spun organizatorii.


„5 pentru Vieru” este un proiect organizat de UCIMR – Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România, proiect cultural co-finanțat de AFCN.

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Muzeul Brukenthal

Publica anunturi

Vacanta Eurotrip
info
Apa Canal
Licitatie publica

accentmedia