Tribuna
PNL
Concert de Béla Bartók, cântat în premieră la Filarmonica de Stat Sibiu
Concert de Béla Bartók, cântat în premieră la Filarmonica de Stat Sibiu
© Răzvan NEGRU
Concertul pentru două piane și percuție de Béla Bartók va fi interpretat în premieră la Sibiu, joi, 12 decembrie, de către Orchestra Simfonică a Filarmonicii de Stat, condusă de dirijorul Marijn Simons. Soliști vor fi Monica Florescu și Karina Șabac – pian, respectiv Andrei Marcovici și Gabriel Barani - percuție. Evenimentul va avea loc la Sala Thalia a Filarmonicii de Stat Sibiu și este organizat cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Sibiu.


Concertul pentru două piane si percuție de Béla Bartòk a fost scris de compozitor în anul 1937 și există în două versiuni, cea camerală intitulată ”Sonata pentru două piane și percuție”, iar a doua, o varianta denumită ”Concert pentru două piane, percuție și orchestra” scrisă în 1940.
Premiera acestei lucrări a avut loc mai intâi la Basel și apoi la New York, interpretată de compozitor și soția lui, Ditta Pàsztory-Bartók la al doilea pian. “Avusesem intenția cu ani în urmă de a compune o lucrare pentru pian și percuție. Treptat convingerea a crescut în mine că un singur pian nu ar fi într-un echilibru satisfăcător în relație cu timbrul penetrant al instrumentelor de percuție. Astfel, planul s-a alterat, ajungându-se la două piane”, preciza, în 1938, Béla Bartók într-un eseu de perezentare a lucrării.
Dacă percuționistul Gabriel Barani și dirijorul Marijn Simons sunt prezențe constante și cunoscute publicului sibian iar Monica Florescu și Andrei Marcovici sunt muzicieni ai Orchestrei Simfonice a Filarmonicii de Stat Sibiu, Karina Șabac face parte din tânăra generaţie de muzicieni români care trăiesc și lucrează în străinătate. A cântat în recitaluri de pian ca solistă cu orchestră pe scenele din întreaga lume. A organizat - ca director artistic - festivalurile internaţionale “Royal” la muzeul Cotroceni, Bucuresti, “Rumänische Kammermusikabende in Berlin” (Germania) şi “Zarva-Zile de Artă Romanească în Vaals şi Valkenburg” (Olanda). În 2019 a înregistrat cele 6 Partite de Bach pentru Coviello Glassics- Germania, dublul CD ieșind în 2020.
În programul serii mai poate fi ascultată ”Suita ardelenească op.6” de Pascal Bentoiu, o lucrare ce reflectă o esențializare a folclorului muzical românesc.
Biletele pentru concert pot fi achiziţionate de la Casa de bilete a Filarmonicii de Stat Sibiu (Sala Thalia, din strada Cetăţii nr. 3-5), de luni până vineri între orele 10-12 și 13-16 și online pe www.iabilet.ro.

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Forumul German

qhouse sibiu

Palatul Brukenthal Avrig

sevis

Vacanta Eurotrip
info
publicare anunturi
Licitatie publica

accentmedia