Tribuna
AFF
Comuna Sadu are un nou cetățean de onoare, inginerul Marcel Stancu!
Marius HALMAGHI
2805 vizualizari
Comuna Sadu are un nou cetățean de onoare, inginerul Marcel Stancu!

Duminică, 18 decembrie, sala mare a căminului cultural din Sadu s-a dovedit neîncăpătoare pentru manifestarea organizată de Consiliul Local și Primăria Comunei Sadu. Deși anunțată la ora susținerii finalei campionatului mondial de fotbal, sădenii au preferat să participe la un spectacol cultural complex. În prima parte era anunțat un simpozion dedicat celor 126 de ani de la punerea în funcțiune a Uzinei Sadu I și 25 de ani de la deschiderea Muzeului Hidroenergetic Sadu I, urmat de spectacolul artistic „Pe sub deal, pe sub pădure”. Am ținut să particip la prima parte a manifestării, fiind invitat de ing. Marcel Stancu, pe care-l cunosc din primul deceniu al tranziției postdecembriste. I-am cunoscut preocupările și realizările, cele două lucrări ale domniei sale - „Sibiul și electrificarea României. Cronică ilustrată 1891-2013” (2014) și „Omnibuz, Tramvai, Troleibuz. Transportul public electric în Sibiu și România”- fiind monumentale, cucerind atât prin bogăția informațiilor cât și prin claritatea și acuratețea stilului. Organizat inedit - pe scena căminului cultural - simpozionul a reprezentat practic o continuare a ședinței Consiliului Local Sadu (din 23 noiembrie 2022), toți consilierii locali fiind pe scenă, alături de dânșii fiind invitați de onoare: directorul Sucursalei Hidrocentrale Sebeș - Ovidiu Spătari, fostul director al Sucursalei - Nicolae Mihu, directori ai Sucursalei Hidrocentrale Sibiu - Mircea Dordea și Dan Olovinaru, șef secție exploatare Hidrocentrale Sadu - Rasiga Ovidiu, șef secție exploatare Robești - Dumitru Rasiga, Ioan Dăncăneț - șef CHE și arh. Liviu Gligor. În sală au fost prezenți toți foștii angajați ai Hidrocentralei Sadu I-II, în prezent pensionari: Hanea Dumitru, Băncioiu Nicolae, Popovici Constantin, Chircă Ioan, Popica Constantin, Simtion Ioan, Silaghi Ioan, Hanea Ioan, Veștemean Ioan, Bunea Gavril, Popovici Florian. 

Toți aceștia au primit de la conducerea primăriei - personal de la primarul Valentin Ivan - diplome de recunoștință pentru întreaga activitate depusă în slujba comunității, pentru dăruirea profesională și menținerea în funcțiune a Uzinelelor Sadu I și Sadu II, securitatea asigurării cu energie fiind vitală pentru dezvoltarea oricărei comunități. Ceremonia de acordare a diplomelor a reprezentat un adevărat spectacol - un dialog viu și constructiv, susținut ingenios de primarul Valentin Ivan -, fiecare invitat având ocazia unică (în viață) de a relata public, diverse aspecte și momente (plăcute sau dificile) din lunga activitate depusă în acest important domeniu strategic. Aici, am conștientizat - odată în plus -, că hidroenergia asigurată prin inaugurarea Uzinei Electrice Sadu I (la 16 decembrie 1896) nu este decât producție de energie verde, utilizând resurse naturale fără a polua, cu costuri de funcționare relativ scăzute, minimizând deșeurile și emisiile cu gaze cu efect de seră. Iar comuna Sadu deține o adevărată comoară ce trebuie conservată și pusă în valoare, inițiativa clasării ca monument istoric de interes național și universal, trebuind finalizată în cel mai scurt timp. Este meritul tuturor generațiilor de energeticieni care au știut să mențină în funcțiune aceste hidrocentrale, problemele de întreținere fiind diverse, experiențele împărtășite reprezentând adevărate lecții de viață și dăruire. În unanimitate, Consiliul Local a votat cea mai importantă și așteptată hotărâre: acordarea și decernarea titlului de Cetățean de Onoare al Comunei dlui ing. Marcel STANCU - ctitorul Muzeului Hidroenergetic - Sadu I. 

În aplauzele întregii săli, Marcel Stancu a primit însemnele care atestă noua calitate, după ce primarul Valentin Ivan a prezentat un scurt și edificator LAUDATIO, activitatea noului cetățean al comunei fiind binecunoscută de toți cei prezenți (și nu numai!). Născut la Sibiu, în 1962, Marcel Stancu este absolvent al Liceului Gh. Lazăr și al Facultății de Electrotehnică - Institutul Politehnic „Traian Vuia” Timișoara (1986). Primii pași în activitatea practică i-a făcut în Întreprinderea de Rețele Electrice, care exploata amenajările hidrotehnice de pe Valea Sadului, cultura tehnică și pasiunea pentru istoria industrială determinându-l în inițiativa de a realiza Muzeul Energetic. În 1989 a ajuns șeful Secției Centrale Hidroelectrice, moment în care realizează pericolul dispariției multor dovezi materiale legate de istoria energeticii românești, procedurile de casare fiind superficiale și foarte rapide. A ales ca locație a muzeului hidrocentrala Sadu I, reușind ca în 1996 - cu ocazia aniversării unui centenar de la punerea în funcțiune a hidrocentralei - să renoveze clădirea și să organizeze muzeul în forma existentă astăzi. Manifestarea de inaugurare a muzeului și întreaga activitate depusă pentru promovarea primelor realizări energetice de pe Valea Sadului și de pe teritoriul actual al  României, reprezintă adevărate file de istorie contemporană. Primarul Valentin Ivan a ținut să relateze aprecierea internațională de care se bucură acest muzeu, povestind schimbul de experiență desfășurat în Coreea de Sud (la Seul), în care a fost surprins când moderatorul conferinței a prezentat elogios - întregului auditoriu (reprezentanți ai administrației publice de pe mapamond) - Muzeul din Hidrocentrala Sadu I, vizitat în cadrul festivităților organizate în programul Sibiu - Capitală Culturală Europeană. Vizibil marcat și plin de emoții, Marcel Stancu a ținut să mulțumească întregii comunități pentru actul de apreciere, o onoare deosebită care îl obligă la un adevărat jurământ de credință pentru a lupta și mai departe în conservarea și promovarea primei hidrocentrale din țara noastră, proiectată de ing. german Oskar von Miller, unul din pionierii electroenergeticii mondiale. De altfel, instalația edificată la Sadu I (în 18 luni!), a fost din punct de vedere tehnic și economic un model de succes, preluat pentru electrificarea multor zone din Germania, funcționând și în prezent cu agregatele originale, reprezentând un adevărat ecomuzeu tehnic. Ea a fost prima sursă publică de alimentare cu electricitate a consumatorilor din Sibiu, Cisnădie și Sadu (inclusiv primul troleibuz, în 1904), reprezentând un motor al dezvoltării economice locale și zonale, pe viitor putând fi un potențial pol de dezvoltare turistică și economică locală. 

În expunerea susținută, Marcel Stancu a relatat o serie de întâmplări inedite din activitatea depusă, subliniind rolul pe care l-a avut regretatul preot Zosim Oancea, fondatorul Muzeului de Icoane pe Sticlă din Sibiel. Practic, ideea fondării acestui muzeu s-a născut dintr-un dialog avut cu celebrul părinte, acesta povestindu-i modul în care a îndemnat localnicii din Sibiel să doneze icoane pentru a fonda celebrul muzeu, colecțiile sale de peste 600 de icoane pe sticlă fiind unice în Europa și în lume. Este meritul părintelui Zosim Oancea și al întregii comunități integrarea localității Sibiel în traseele turistice internaționale, localitatea cunoscând în ultimele decenii o dezvoltare continuă, model fiind considerat de succes pentru multe comunități locale. 

Vedeta serii a fost felicitată - pe rând - de toți cei prezenți, seara încheindu-se târziu, prin frumosul spectacol  artistic de colinzi și tradiții, ce a avut în program „Zâmbete și acorduri” cu Adina Roșca și Cătălin Doinaș, Rodica Popa Comăniciu (care a și prezentat întregul spectacol), Iulian Hanea, Ioan Dăncăneț, ansamblul „Doruri Sibiene”, Mihaela Stoica, Adina Drăghici, Ceata junilor - „Ridicatul fetelor”, Traian Stoiță și Grupul Anghelos

Felicitări tuturor organizatorilor, inițiativa reprezentând o inedită premieră în plan cultural, la nivelul comunităților rurale. 

Câți ctitori de muzee sunt cetățeni de onoare ai comunităților locale? Marius HALMAGHI


comentarii
1 comentarii

Patriot adevărat.
Neagu Ioan
30.12.2022 12:55
Din aceeasi categorie
Cartuse toner, unitati cilindru

pensiunea casa buna

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
AFF
Licitatie publica

ACCENT MEDIA