Tribuna
Sevis
Combaterea absenteismului și a violenței în școlile din Sibiu, prioritățile noului inspector școlar general Emilian Marius Novac
Andra MARINESCU
3362 vizualizari
Combaterea absenteismului și a violenței în școlile din Sibiu, prioritățile noului inspector școlar general Emilian Marius Novac
Inspectoratul Școlar Județean Sibiu are, de la începutul acestei săptămâni, un nou șef. Prof. Emilian Marius Novac, care a fost director încă din anul 2003 la Liceul Teoretic "Gheorghe Lazăr" din Avrig, a ocupat scaunul IȘJ Sibiu, declarând, în cadrul unei conferințe de presă, că prioritățile sale reprezintă combaterea absenteismului - care a devenit un fenomen - și a violenței în școlile din județ. De asemenea, urmărește să ajute instituțiile de învățământ să obțină autorizațiile de securitate la incendiu din partea Inspectoratului pentru Situații de Urgență Sibiu și să demareze, împreună cu echipa pe care o are alături, proiecte prin care să sublinieze performanțe școlare.


 

"Sper să fie de bun augur venirea mea la IȘJ Sibiu. Eu plec cu optimism pe acest drum și am încredere că, ajutat de colectiv, lucrurile vor merge spre bine și foarte bine. Am găsit o deschidere mare și un sprijin unanim din partea colegilor inspectori", a spus prof. Emilian Marius Novac, noul inspector școlar general, în cadrul unei conferințe de presă.

Noul șef al IȘJ Sibiu a făcut o trecere în revistă a activității sale la Liceul Teoretic "Gheorghe Lazăr" Avrig. "Din 2003 am fost director la Liceul din Avrig. Am reușit în această perioadă să transform - spun eu - în bine unitatea de învățământ, accesând, sprijinit, bineînțeles, de Primăria Avrig, fonduri europene. Astfel, am reușit să duc la bun sfârșit un proiect foarte drag mie, și anume cel de reabilitare a Liceului Teoretic. Astăzi, Liceul este un model pentru școlile sibiene, are o dotare exemplară, toate avizele la zi, inclusiv autorizația ISU care a fost una dintre cele mai grele autorizații pe care a trebuit să o obțin. Acest pas spre coordonarea și conducerea IȘJ Sibiu l-am făcut în această idee. Experiența managerială mă ajută în acest demers și cred că voi reuși să coordonez în condiții bune și foarte bune IȘJ", a spus prof. Novac.

Analiza IȘJ

Primul lucru pe care îl va face în funcția de inspector școlar general al IȘJ Sibiu - a precizat acesta - va fi să analizeze toate departamentele din cadrul instituției și să identifice eventualele probleme, propunând soluții de îmbunătățire.

"Voi pleca de la o analiză. Atunci când îți propui să faci ceva, începi cu o analiză a acelui ceva. Eu mi-am propus ca până la sfârșitul anului să fac o analiză a tuturor compartimentelor din cadrul IȘJ Sibiu, de la cel de Management, Resurse Umane, la cel de Curriculum și Inspecție școlară, Financiar, Administrativ. În funcție de situațiile întâmpinate, o să fac corecțiile necesare, pentru ca IȘJ Sibiu să aibă o activitate de calitate și să asigure performanța", a spus șeful IȘJ Sibiu.

În discursul său adresat colegilor inspectori, acesta a amintit importanța echipei.

"Primul meu obiectiv este formarea unei echipe. Prețuiesc foarte mult ceea ce unește un colectiv, nu ceea ce îl dezbină. Am găsit o deschidere mare și un sprijin unanim din partea colegilor inspectori, ceea ce m-a încurajat și îmi place să cred că lucrurile vor merge bine. Echipa Inspectoratului Școlar este alcătuită din profesioniști, își cunosc cu toții meseria, știu ce au de făcut, trebuie doar să existe un liant care să canalizeze toate aceste energii. Învățământul sibian este unul de calitate. Am deținut locuri fruntașe la examenele naționale de BAC în ultima perioadă. Sunt lucruri care ne încurajează să credem că învățământul sibian poate să asigure performanța școlară", a mai spus prof. Novac.

Principalele obiective

Printre obiectivele pe care le va urmări în primă fază se numără prevenirea violenței în mediul școlar și reducerea absenteismului școlar.

Astfel, pentru a reduce absenteismul, recomandă formarea unei echipe alcătuită din familia elevului care lipsește de la școală, profesori, conducerea unității de învățământ la care studiază și reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Sibiu. De asemenea, este de părere că școlile ar trebui să ofere discipline opționale care să atragă elevii și să fie verificată situația socială a cursanților.

"Sunt părinți care consideră că, odată plecat din casă spre școală, misiunea lor s-a încheiat și toată responsabilitatea revine instituției de învățămnt. Greșesc, pentru că elevul poate să plece din casă, dar să nu ajungă la școală. Iar de cele mai multe ori așa se și întâmplă", a declarat prof. Novac.

Fonduri europene pentru școli

Pe termen lung, obiectivele vizează accesarea de fonduri europene de către școli, o comunicare bună cu autoritățile locale și obținerea autorizației ISU pentru toate instituțiile de învățământ din județ.

Prof. Emilian Marius Novac se va afla la șefia Inspectoratului Școlar Județean Sibiu până în 31 august 2019.

Foto: Răzvan NEGRU

 


comentarii
6 comentarii

Renovarea si constructia scolilor se face in totalitate de catre primarie si nu de catre un director de scoala oricat de inradacinat politic ar fi ! Cum ati facut politie si militarie cu profesorii de la Avrig asa veti face si la Inspectorat,Primeaza ca intotdeauna ambitiile personale ale acestui mereu director(de 19 ani) lasand pe ultimul loc adevaratele probleme cu care se confrunta cadrele didactice ca fiinte umane, Mult succes tovarase Novac!

Iniuriam electio!
mizil
06.11.2018 23:46
de vazut elevii care se drogheaza in scoli si fix linga
politia oricum stie da nu face nimic
ardeo
07.11.2018 03:28
O sa inceapa cu combaterea absenteismului de la ore al profesorilor ? Sper ca da !
Dana S.
07.11.2018 08:12
consider ca este o Idee buna. De ce nu faceti ca in statele din vestul Europei.:- Cand un elev nu se prezinta dimineata la scoala si parintii nu anunta cauza, se sesizeaza de urgent echipajul de politie care va merge la adresa respectivului sau respectivilor. Iar daca sunt mai Multi copii in spetza se vor aloca mai multe echipaje de politie caci pe primul loc este siguranta copiilor nostri! Asadar de ce nu o astfel de abordare!
Daca se intampla ca un dascal sa intarzaie sau sa nu se prezinte exista intotdeauna un dascal care inlocuieste la ore pe respectivul. Deci idei sunt ramane sa vedem ce o sa reusiti sa faceti domunule Director! multa bafta si succes!
Vasile
07.11.2018 11:58
Vasile vorbesti din filme! Chiar nu putem scapa de PSD istii astia carismatici care ne inseala asteptarile ?
Stoica
07.11.2018 20:14
Am citit comentariul scris de "Mizil”
Deci Arnold Klinghais trebuia pus inspector din moment ce primăria a îmbunătățit învățămîntul sub mandatul său.
Dar ceilalți primari și consilieri din județ cum de n-au făcut mai mult?
Eu îl cunosc pe dl. Novac din mileniul trecut și mărturisesc că nu a avut "vacanță” mai mult de o săptămînă consecutivă ba era gardul de vopsit, ba termopane sau uși de schimbat, mereu era ceva de făcut la Avrig.
În încheiere vă spun una de la mine: cred că mulți dușmani înseamnă și multă onoare.
popa
28.12.2018 20:01
Din aceeasi categorie
PORTAL MEDICAL

Postare anunturi

venactiv

Vacanta Eurotrip
info
Palatul Brukenthal Avrig
Licitatie publica

accentmedia