Tribuna
Comandamentul Corpului Multinațional de Sud-Est Sibiu, pregătit pentru Ziua Porților Deschise și Ziua NATO
Adrian POPESCU
810 vizualizari
Comandamentul Corpului Multinațional de Sud-Est Sibiu, pregătit pentru  Ziua Porților Deschise și  Ziua NATO

După ce a găzduit, la Sibiu,  cea de-a treia ediție a ”Seminarului de integrare aer-terrestre -ALI”, de facto un seminar legat de integrarea aer-terrestre în rândul experților în domeniu din 28 de structuri de comandă și forțe ale NATO și ale Forțelor Armate Române, care a reunit peste 70 de participanți (n.n. cu intenția de a dezvolta măsuri eficiente pentru a face față provocărilor mediului operațional complex)  HQ MNC-SE este pregătit să deruleze, în cursului zilei de 4 aprilie, mai multe manifestări prilejuite de  Ziua NATO și împlinirea a 75 de ani de la înființarea Alianței, precum și pentru sărbătorirea a 20 de ani de la admiterea României în Alianța Nord-Atlantică.  În acest sens, între orele 10.00 -11.30, „MNC-SE Flags Run” se  desfășoară în Parcul „Sub Arini”. Vor alerga, cot la cot, membrii HQ MNC-SE purtând însemnele țărilor din care provin. Ulterior, între orele 14.00-15.30 este programată Ceremonia militară dedicată sărbătoririi a 75 de ani de la înființarea NATO și 20 de ani de la admiterea României în Alianța Nord-Atlantică, organizată la sediul Comandamentului. În final, între orele 15.30-19.00, de „Ziua Porților Deschise” la sediul HQ MNC-SE publicul doritor are  posibilitatea de a vizita o expoziție de tehnică militară aparținând structurilor subordonate și partenere ale Corpului, precum și o expoziție foto dedicată Zilei NATO. Inițiatorii și organizatorii  doresc să transmită prin intermediul mass-media că accesul publicului în unitate va fi permis doar pe la intrarea principală situată în Calea Dumbrăvii nr. 28-32 în baza cărții de identitate, începând cu orele 15.30. Trebuie reținut faptul că atât copiii cât și minorii pot avea acces doar însoțiți de un părinte, de tutorele legal sau un cadru didactic în cazul grupurilor școlare.

 

Scurt istoric despre formarea și evoluția NATO

Totul a început la 4 aprilie 1949, când a fost semnat Tratatul de la Washington „cu scopul ”de a crea un scut împotriva agresiunii și a fricii de agresiune”. NATO este la fel de unită în angajamentul său de astăzi așa cum  era şi acum 75 de ani. Timp de 75 de ani, Alianța a rămas fermă în hotărârea sa de a păstra pacea, de a-și proteja cetățenii, de a apăra fiecare centimetru din teritoriul său și de a apăra libertatea și democrația. În ultimii 75 de ani, NATO a evoluat și s-a adaptat cu succes la mediul de securitate în continuă schimbare din zona euro-atlantică pentru a se asigura că este pregătită să se apere împotriva oricărui agresor în orice moment. De la înfiinţarea sa în 1949, Alianța și-a crescut numărul de membri de la 12 la 32 de țări. Aderarea Suediei a făcut ca Alianța să fie mai puternică. Capacitatea NATO de a răspunde la crize și conflicte nu depinde de o singură națiune, ci de puterea și solidaritatea tuturor membrilor. NATO este o organizație unică. Este prima Alianță politico-militară bazată pe consens cu toți membrii săi participând din poziţie de egalitate și prima înfiinţată în timp de pace pentru a preveni conflicte și a păstra pacea.

 

România și NATO

Demn de consemnat ar fi prezenta a  peste 50.000 militari români la misiuni și operații sub egida NATO, încă înainte de aderarea țării noastre la Alianță, precum ISAF, Resolute Support Mission (RSM), NATO Training Mission Iraq (NTM-I) și Balcanii de Vest (Kosovo, Bosnia și Herțegovina). Pe parcursul tuturor misiunilor de menținere a păcii ale Armatei României în teatrele de operații, 30 militari (27 în Afganistan, 2 în Irak, 1 în Bosnia) au plătit tributul suprem. Contribuțiile țărilor din NATO pentru segmentul sudic al flancului estic, în mediile terestru, aerian, maritim și cyber, reflectă o creștere a atenției acordate acestei regiuni, o recunoaștere sporită a nevoii de consolidare a acesteia, precum și manifestarea corectă a solidarității între aliați. Armata României a contribuit în mod constant la consolidarea infrastructurii militare a NATO, punând la dispoziție pe teritoriul național, structuri, facilități și personalul militar și civil aferent acestora. În prezent, există o arhitectură de securitate completă până la nivel de corp de armată, misiunile acestuia depășind granițele țării, incluzând astfel și Bulgaria. Încă de la începutul războiului de agresiune declanșat de Federația Rusă în Ucraina, România a acordat asistență și sprijin multidimensional vecinului de la nord-est, în coordonare cu aliații și partenerii. Sprijinul României pentru Ucraina va continua în toate formele, atâta timp cât este necesar, înțelegând că aceasta nu este doar o obligație morală și principală în sensul apărării unei ordini internaționale bazate pe reguli, ci și o investiție directă în securitatea națională și aliată.

 comentarii
3 comentarii

V-ati facut mercenari sub comanda NATO si ne vreti carne de tun pentru razboiul pe care vor sa il extinda.
Mircea
02.04.2024 13:02
Romanii nu vor razboi !
paiata asta de general sa plece la bucuresti, sa-si ia comandamentul si sa se care din sibiu, cu tot cu aliatii lui !
02.04.2024 14:14
Ce "stire" e asta? Ca Comandamentul e "pregatit" pentru Ziua Portilor Deschise??? Moaama, ce taaare! E "breaking", tati! Nici prin gand nu mi-ar fi trecut ca e "pregatit". Stire de stire! Hai ca acuma stam cu totii linistiti, ca Ziua Portilor Deschise n-o sa ne prinde cu pantalonii pe vine!
Sandu
05.04.2024 14:11
Din aceeasi categorie
adi eco

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
Licitatie publica

ACCENT MEDIA