Tribuna
PNL
Colectarea selectivă a deșeurilor stă să pice la un an de la lansare. Brantner cere încheierea contractului pentru stația de sortare de la Șura Mică!
Sorana MAIER
4215 vizualizari
Colectarea selectivă a deșeurilor stă să pice la un an de la lansare. Brantner cere încheierea contractului pentru stația de sortare de la Șura Mică!

Compania acuză pierderi de 200.000 lei lunar, cantități colectate de șase ori mai mici decât cele estimate și asumate prin contract, utilaje uzate moral la ani distanță de la scrierea proiectului și selectarea sub așteptări.
Reprezentanții Brantner sunt dispuși să se înscrie la o nouă licitație, după încetarea contractului, în condiții noi, care să fie corelate cu realitatea din teren.

 

Compania Brantner Environment S.R.L. care gestionează stația de sortare și de compostare de la Șura Mică a trimis Consiliului Județean o notificare de încetare a contractului, în condițiile în care la un an de la demararea proiectului nu s-au găsit soluții pentru rezolvarea problemelor mari apărute la punerea în practică a proiectului.
Compania spune că pierde lunar minim 200.000 lei, că în stație ajunge o cantitate de deșeuri de șase ori mai mică decât cea trecută în contract, că nu se face colectare selectivă corect, cantitatea de deșeuri reciclabile fiind mult mai mică decât cea reziduală, iar utilajele depășite.
Toate problemele par să decurgă din felul în care acest proiect de management integrat a fost întocmit în anul 2009, la distanță în timp față de realitatea de acum.
Brantner a trimis către Consiliul Județean notificarea de încetare a contractului, care va intra în vigoare în 10 noiembrie. De la această dată, compania va trebui să opereze stația de sortare încă 90 de zile.

  • Punctul de vedere al companiei Brantner este că realmente nu ne dorim să ieșim din contractul acesta pentru că, așa cum am semnat multe alte contracte în țară, aici, la Sibiu, vrem efectiv să continuăm contractul acesta. (...) În fiecare lună, compania Brantner a pierdut aproximativ 200.000 lei, dacă nu chiar mai mult. Am sperat că vom găsi o rezolvare la nivelul autorităților, la nivelul Consiliului Județean prin organismul executiv ADI Eco. Din păcate, am constatat că nu se poate face nimic, deși am trimis adrese către Ministerul Mediului, Ministerul Fondurilor Europene", spune Lucian Sălcudean, director Brantner Sibiu.

Brantner se găseşte în imposibilitatea de a mai continua în condiţiile de acum pentru că spre exemplu, explică reprezentantul companiei, în contract este trecută cantitatea de 1.666 tone de deşeuri reciclabile lunar, care ar trebui aduse în staţie. În realitate, în fiecare lună ajung doar 250-300 de tone.
Dacă pe hârtie, apar 70% deşeuri reciclabile şi doar 30% deşeuri reziduale, în realitate, proporţiile sunt invers, iar compania este nevoită să ducă la groapa ecologică o cantitate foarte mare de deşeuri.

Cadavre de animale la deşeurile de compost

Colectarea selectivă a deşeurilor nu se face corect, iar cei care amestecă deşeurile nu sunt sancţionaţi pentru acest lucru.
În mai multe adrese oficiale către ADI Eco, Brantner acuză numeroase nereguli:  cadavre de animale găsite în numeroase rânduri între deşeuri biodegradabile, material reciclabil contaminat din cauza faptului că a fost folosită aceeaşi maşină pentru colectarea deşeurilor menajere şi apoi pentru cele reciclabile şi biodegradabile, compost amestecat cu scutece pentru bebeluşi, tampoane sau seringi.
Staţia de sortare este prevăzută cu un sistem manual de sortare a deşeurilor de compost, fapt care pune în pericol sănătatea celor care lucrează în acest sector.
O altă problemă apare şi la utilaje, care, achiziţionate în baza unor cerinţe din anul 2009, acum sunt perimate moral şi ar mai fi nevoie de investiţii de aproximativ 400.000 euro pentru modernizarea lor, investiţii care ar include şi modernizarea sistemului de sortare a deşeurilor biodegradabile.

  • "Suntem în continuare în imposibilitatea sortării hârtiei şi cartonului pe linia de sortare, din cauza dimensiunilor mici ale acesteia, dimensiunilor mari ale cartonului care duc la blocarea benzii transportatoare", se arată într-una dintre adresele trimise de Brantner către ADI Eco.

Probleme peste tot

La nivelul ţării, mai există peste 30 de Sisteme de Management Integrat al Deşeurilor, ca cel de la Sibiu, şi se pare că probleme sunt în toate localităţile în care au fost implementate.
ADI ECO Sibiu, a semnat, anul trecut, un contract de peste 74 milioane lei, pe o perioadă de 10 ani, cu Asocierea S.C. Brantner Environment S.R.L. – S.C. Schuster & Co Ecologic S.R.L. – S.C. Brantner Servicii Ecologice S.R.L pentru operarea Stației de sortare și Stației de compostare Șura Mică și a Stației de sortare Cisnădie.

 

 


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Food will win de war

Publica anunturi

Palatul Brukenthal Avrig

management dirigentie inofrmare

Vacanta Eurotrip
info
Licitatie publica

accentmedia