Tribuna
CNAS: Cardurile de sănătate, valabile încă 7 ani! În 2020 ar fi expirat 4,2 milioane de carduri, iar în 2021 alte 10 milioane
CNAS: Cardurile de sănătate, valabile încă 7 ani! În 2020 ar fi expirat 4,2 milioane de carduri, iar în 2021 alte 10 milioane
© Arhiva TRIBUNA

Valabilitatea cardurilor naţionale de sănătate emise până în 31 decembrie 2014 a fost prelungită cu 7 ani. Reprezentanţii CNAS spun că, prin această prelungire, economiile depăşesc 30 de miloane de euro. Decizia aprobată de Guvern vine în contextul în care valabilitatea ar fi expirat în anul 2020 pentru aproximativ 4,2 milioane de carduri urmând ca anul viitor să expire alte 10 milioane de carduri de sănătate. 

„Guvernul a aprobat o Hotărâre care prevede că, începând cu luna iulie 2020, se generează şi se rescriu noi certificate digitale pentru cardurile naţionale de asigurări de sănătate emise până la data de 31 decembrie 2014. Termenul de valabilitate al acestor carduri este de 7 ani de la data rescrierii certificatului. Această reglementare vine în contextul în care valabilitatea certificatelor inscripţionate pe cardurile naţionale de asigurări de sănătate ar fi expirat în anul 2020 pentru aproximativ 4,2 milioane de carduri, urmând ca în anul 2021 să expire alte 10 milioane de carduri”, arată un comunicat al CNAS citat de Agerpres.
Scrierea noului certificat pe CIP-ul cardului se va face în mod automat.
„La nivelul aplicaţiei furnizorului de servicii medicale, în momentul introducerii cardului în cititor, sistemul va detecta certificatul expirat şi îl va înlocui fără nicio intervenţie a furnizorului”, au explicat reprezentanţii CNAS.
Adela Cojan, șefa CNAS, spune că această soluție duce la economii de peste 30 de milioane de euro.
"Costurile acestei soluţii sunt în valoare de aproximativ 550.000 de lei, faţă de 165,4 de milioane de lei, cât ar fi costat retipărirea a 14,2 milioane de carduri de sănătate. Hotărârea aprobată de Guvern degrevează bugetul Ministerului Sănătăţii pentru anii 2020 - 2021 de cheltuielile de tipărire a cardurilor a căror valabilitate expiră în această perioadă, precum şi bugetul Fondului naţional de asigurări sociale de sănătate de cheltuielile aferente distribuţiei acestora" au transmis reprezentanţii CNAS. 

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Infinity Ink. Photography

ciclism.sibiu.ro

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia