Păi dacă nu noi, ţara în care liliecii şi gândacii se pun de-a curmezişul autostrăzilor, reuşind să le vină de hac cu largul concurs al ciumeţilor deghizaţi în autorităţi, cine să se pregătească să aducă pe lume drumuri cântătoare? Repet: cântătoare, nu încântătoare. E cel mai ambiţios proiect pe care CNAIR l-a anunţat în 2 februarie şi nu la 1 aprilie, aşa cum era - poate - mai nimerit.
Mintoşilor de la CNAIR le-a trecut prin cap să facă drumurile mai sigure prin ... cântec. Şi nu e nicio glumă. Deşi pare greu de crezut că avem o aşa-numită "Strategie pentru siguranţa circulaţiei 2020", numărul morţilor şi răniţilor de pe potecile patriei rămâne un campion european greu de înfrânt. Ei bine, strategia asta cuprinde proiecte - pilot de "drumuri muzicale", găselniţă despre care oficialii companiei spun că va determina şoferii să reducă viteza şi să nu mai adoarmă la volan.
Prima trăznaie ... pardon, primul proiect muzical urmează să apară pe autostrada Bucureşti - Piteşti. Ideea drumurilor muzicale a fost aplicată deja în străinătate, scopul fiind acela de a preveni accidentele. La noi, au fost alese şi şlagărele menite să-i ţină treji pe şoferi: "Ciocârlia" şi "Drumurile noastre toate", deşi la ce sonorităţi se aud în trafic ceva de la maestrul Tzancă şi anume Uraganul cred că ar fi picat la ţanc, mai ales că e, din câte-aud, pe val.
Dar să vedem cum funcţionează planul CNAIR:
"Primul sector la care ne-am gândit va fi pe A1, la capătul spre Pitești. În acest an va fi implementat", promite Pavel.
"Noi ne-am gândit la o strategie, o să vedem, Drumurile noastre, Ciocârlia. Asta o stabilim și după ce discutăm cu Universitatea de Muzică să vedem ce melodie se pretează cel mai bine pe drumuri. O să le adresăm o rugăminte să ne ajute că partitura muzicală de pe note să vedem cum o transformăm, cum o realizăm pe drum”, a precizat Flavius Pavel.
Ca să poată fi aplicat, angajaţii Companiei de Drumuri ar trebui să aibă ureche muzicală, însă la ce şosele făcute după ureche avem, nu cred că va fi nicio problemă.
Şoferii? Extrem de încântaţi, fireşte ...
"Ce să mai poţi aştepta de la o companie de pitpalaci? E o prostie ca atâtea altele. Mor oamenii pe şosele şi ăstora de muzică le arde?", spune Răzvan, şofer cu 20 de ani vechime.
" E o glumă, nu? ... Nu e? Adică e pe bune? Asta vrea să facă compania de drumuri? Şoselele noastre sunt o catastrofă, sunt pline de gropi, nu sunt semnalizate ca lumea, lipsesc indicatoare, e vraişte. Ăstea ar trebui făcute întâi, nu să ne pună muzică", crede alt şofer.
"Dacă ne bagă muzică e bine: când stăm în ambuteiaje nişte muzică la fix pică. Chiar mă întrebam: mă, oare, când le va da prin cap celor de la CNAIR să ne pună nişte hituri? Uite, pot să-nceapă cu Hit the Road, Jack, zic", spune altcineva.
"Mare prostie! Cum să adormi la volan când gropile nu-ţi lasă nicio şansă! Dacă vor să găsească ceva potrivit cu drumurile de la noi, propun "The Road to Hell" al lui Chris Rea sau Highway to Hell de la ACDC", spune Octavian, şofer.
Oficialii CNAIR nu au precizat și care sunt costurile proiectului „Drumurile Partituri – Respectarea vitezei, încântarea sufletului”.
"Obiectivul acestui proiect va consta în transformarea unor melodii celebre (ex: Ciocârlia şi Drumurile noastre) în partituri din marcaje rutiere. Proiectul va necesita colaborarea cu o Universitate de muzică din România”, au transmis reprezentanții companiei.
Tot din acest an, CNAIR are de gând să urnească și "Roboțelul Ghid de Avertizare”, proiect care va consta în achiziţia unor manechine cu baterii care vor fi amplasate în zonele de drum considerate periculoase sau acolo unde au loc lucrări la drumuri. Scopul acestora este de a-i face mai atenţi pe şoferi, idee împrumutată tot din străinătate.