Tribuna
Ciolacu a acceptat pragul de 9.000 lei pentru abuzul în serviciu
Ciolacu a acceptat pragul de 9.000 lei pentru abuzul în serviciu
© facebook/Marcel Ciolacu

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a anuţat că a luat act de răspunsul Ministerului Justiției "la solicitarea pe care am făcut-o și de propunerea privind instituirea unui prag de 9 mii de lei în ceea ce privește abuzul în serviciu". 
"Coaliția de guvernare va susține propunerea venită din partea specialiștilor din Ministerul Justiției. Am discutat și cu premierul Ciucă și ne vom însuși amendamentele la această lege", a mai spus Ciolacu, pe pagina de facebook.

Anterior Ciolacu ceruse Ministerul Justiției "să prezinte public o variantă de reglementare adecvată pentru pragul valoric la abuzul în serviciu, în acord cu deciziile Curții Constituționale, cu recomandările Comisiei de la Veneția și cu opiniile specialiștilor în drept". PSD rămâne consecvent și va vota în Camera Deputaților, care este for decizional, doar ceea ce recomandă profesioniștii din justiție. Modificarea Codurilor Penale este jalon în PNRR și trebuie să ne asigurăm că această reformă se va face cum trebuie", mai spuea Ciolacu. 

Ministerul justiţiei a transmis un comunicat prin care preciza că "În legătură cu infracțiunea de abuz în serviciu prevăzută de art.297 din Codul penal, Decizia Curții Constituționale a României nr.392/2017 prevede: a) paragraful 55 – „(…) Curtea, fiind ținută de obligația de a interpreta o dispoziție legală în sensul de a produce efecte și pentru a da, astfel, un sens constituțional acesteia [a se vedea în acest sens Decizia nr. 223 din 13 martie 2012], consideră necesară instituirea unui prag al pagubei și circumstanțierea vătămării produse prin comiterea faptei, elemente în funcție de care să se aprecieze incidența sau nu a legii penale”; b) paragraful 56 – „(…) Curtea subliniază că legiuitorul are obligația de a reglementa pragul valoric al pagubei și intensitatea vătămării dreptului sau interesului legitim rezultate din comiterea faptei în cuprinsul normelor penale referitoare la infracțiunea de abuz în serviciu, pasivitatea acestuia fiind de natură să determine apariția unor situații de incoerență și instabilitate, contrare principiului securității raporturilor juridice în componenta sa referitoare la claritatea și previzibilitatea legii.” 2. Nu există nicio referință concretă în deciziile Curții Constituționale a României sau în avizele Comisiei de la Veneția cu privire la valoarea economică sau financiară a unui astfel de prag valoric pentru infracțiunea de abuz în serviciu. 3. Pentru dezbaterile din Camera Deputaților asupra proiectului de lege privind nivelul pragului la infracțiunea de abuz în serviciu prevăzută de art. 297 din Codul penal, Ministerul Justiției va susține adoptarea de către Camera Deputaților a unui prag de 9.000 de lei". 


comentarii
4 comentarii

Pai daca zicem ca se aleg cei mai-- pregatiti si onesti oameni- in functii publice- atunci de ce e asa mare pragul abuzurilor?? nu ar trebuii ca alesii sa fie -EXEMPLE - pentru cetateni?? pragul pentru abuzuri -trebuie sa fie --ZERO- Mama voastra de imbecili asa dati voi exemple pentru cei ce va-u ales--??
31.03.2023 08:26
Nu poate exista prag pentru hotie!
Corny
31.03.2023 13:57
Prag pentru hotie. RUSINE sa va fie. Mai nou votam HOTI. RUSINE neam romanesc.
Coralya
01.04.2023 17:15
Abuzul in serviciu este furt calificat
Corbul
02.04.2023 09:10
Din aceeasi categorie
Q House

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
Magazin
Licitatie publica

ACCENT MEDIA