Cine și cum poate beneficia de implanturi de stent decontate de Casa de Sănătate. SCJU Sibiu a accesat programul național de dilatare percutană (implant de stenturi)

Acasa >

Articol

Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu face un nou pas în dezvoltarea serviciile acordate pacienților cu patologie cardiovasculară complexă, fiind inclus în „Programul național de boli cardiovasculare – tratamentul bolnavilor cu stenoze arteriale severe prin proceduri de dilatare percutană în raport cu profilul clinic şi aspectul macrofuncțional”, anunţă reprezentanţii SCJU Sibiu.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

 

„Demersurile pentru includerea în acest program au fost făcute la finalul anului precedent (luna decembrie) iar în luna februarie a anului curent SCJU Sibiu a fost nominalizat prin Ordinul 104 la Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, ca unitate care derulează programul menționat. Ulterior, prin actul adițional nr. 27/28.02.2023 la contractul pentru finanțarea programelor/subprogramelor naționale de sănătate curative, încheiat cu Casa de Asigurări de Sănătate, spitalul a primit suma de 250.000 lei pentru trimestrul I al anului curent.

Practic, în cadrul Laboratorul de angiografie coronariană si cateterism cardiac din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu, pacienții cu afecțiuni cardiace cronice pot beneficia gratuit de proceduri de implant al stentului, acestea fiind decontate prin programul național finanțat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Astfel de intervenții/proceduri se efectuau deja în cadrul laboratorului încă din 2015 dar până acum cheltuielile legate de materiale erau suportate integral de spital, din fonduri proprii iar fluxul de pacienți nu era unul constant.

 

Scopul nostru este dezvoltarea durabilă a serviciilor medicale de cardiologie intervențională, prin accesarea a cât mai multe programe naționale. Ne bucurăm că am reușit să includem spitalul și în acest program, accesibilitatea pe plan local a serviciilor de implant de stent decontate de Casa de Sănătate însemnând posibilitatea de a crește numărul pacienților care beneficiază de aceste proceduri, dar și o serie de facilități financiare. Practic, odată cu includerea în program, se rezolvă chestiunea finanțării, care este una foarte importantă. În plus, pe lângă avantajele economice ale scăderii costurilor spitalului, există o multitudine de avantaje de ordin medical pentru pacienți: rezolvarea acestora pe plan local, rapiditatea intervenției, scăderea complicațiilor, posibilitatea unui prognostic mai bun pe termen mediu şi lung”, a declarat managerul SCJU Sibiu, dr. Daniel Chelcea.

 

Prin extinderea gamei de servicii și patologii tratate activitatea din cadrul Laboratorului de Angiografie si Cateterism cardiac devine din ce în ce mai complexă, putând asigura servicii pentru cetățenii județului dar și pentru pacienți din județe limitrofe: Alba, Hunedoara, Vâlcea.

 

Cine poate beneficia de implanturi de stent şi în ce condiţii

 

De implant gratuit de stent pot beneficia pacienții asigurați și care sunt diagnosticați cu afecțiuni cardiovasculare (boala coronariană ischemică). Aceștia trebuie sa fie evaluați inițial de un medic cardiolog și ulterior redirecționați către Laboratorului de Angiografie si Cateterism cardiac. Pacienții trebuie să fie internați în cadrul secției de cardiologie ale SCJU Sibiu.

 

Reamintim că, în 2022 Laboratorul de Angiografie si Cateterism cardiac al SCJU Sibiu a obținut, în completarea programului de cardiostimulatoare, programele naționale pentru defibrilatoare și resincronizatoare cardiace, astfel încât actualmente în cadrul celei mai importante unități sanitare din județ se pot implanta toate tipurile de dispozitive cardiace: stenturi, stimulatoare, defibrilatoare și resincronizatoare.

 

  • Date suplimentare:

 

    • Laboratorul de Angiografie și Cateterism cardiac al SCJU Sibiu funcționează pe lângă secția de Cardiologie a SCJU Sibiu;

    • în cadrul laboratorului își desfășoară activitatea 4 medici dintre care 2 cu atestat în cardiologie intervențională, un specialist cardiolog în curs de pregătire în cardiologie intervențională și un medic specialist cardiolog cu supraspecializare în stimulatoare si defibrilatoare cardiace implantabile care deservește cele 3 programe naționale de dispozitive cardiace;

    • De asemenea, în laborator își desfășoară activitatea și 6 asistenți;

    • de serviciile laboratorului pot beneficia: pacienții internați în cadrul secției de cardiologie;

    • programul de lucru al laboratorului este de luni până vineri, între orele 08.00-16.00.

    • în 2022 în cadrul laboratorului au fost investigați/tratați peste 1000 de pacienți. Dintre aceștia 400 au beneficiat de angioplastii (implant de stent)”, au explicat reprezentanţii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu într-un comunicat de presă.

 

 

 

 

14 martie 2023 la 14:24

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
acum 1 oră
Până la alegeri va fi urât. Şi de alegeri la fel. Nu doar meteorologic vorbind
Scriam fix cu o săptămână în urmă că "După alegeri va fi urât. Chiar şi meteorologic vorbind". Aşa...
Eveniment
3 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 2 ore
Miriuță, după înfrângerea de pe ”Municipal”: ”Puteam scoate mai mult dacă eram mai atenți”. Acuză că l-au înjurat spectatorii…
Antrenorul echipei ieșene, Vasile Miriuță, a recunoscut, la final, în conferința de presă, că echipa sa ar fi...
Actualitate
2 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 2 ore
Stoichiță a venit să-l vadă pe Ianis Stoica. ”Poate îi vine mintea la cap!” Internaționalul de tineret a avut ceva probleme medicale
Antrenorul echipei sibiene, Marius Măldărășanu, a declarat, în conferința de presă de după finalul meciului cu CSM Poli...
Actualitate
2 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 2 ore
Ianis Stoica: ”Finala Cupei trebuie să o jucăm cu zâmbetul pe buze”
Autorul singurului gol din meciul cu CSM Poli Iași, Ianis Stoica, a declarat, la flash-interviul de la Digi...
Actualitate
2 min de citit