Tribuna
PNL
Cine face Guvernul?
Cine face Guvernul?
* Negocierile pentru formarea noului Executiv sunt în plină desfăşurare * Liderii centrali ai partidelor parlamentare susţin că toată lumea tratează cu toată lumea o formulă cât mai convenabilă de guvernare * Vicepreşedintele la nivel naţional al PD-L, Cornel Ştirbeţ, afirmă că negocierile trebuie purtate cu toate partidele, dar în special cu PNL * Liderii locali ai partidelor sunt ceva mai rezervaţi în a înainta o formulă a viitorului Executiv *
Liderii celor patru partide care au trecut pragul minim electoral de 5 % - PSD, PD-L, PNL şi UDMR - au demarat, atât oficial cât şi neoficial, negocierile pentru formarea unei noi majorităţi parlamentare şi pentru formarea viitorului Executiv. Cel puţin teoretic, există foarte multe formule posibile de guvernare. În funcţie de conducerile celor patru formaţiuni parlamentare, se pot constitui majorităţi. Nu poate fi exclusă din calculele politice nici varianta unui guvern minoritar, cu o largă susţinere parlamentară, care să-i asigure liniştea.
Liberalii au anunţat deja că au început negocierile cu partenerii de guvernare din UDMR, încercând astfel să se coalizeze cu această formaţiune curtată tot mai intens de PSD şi PD-L. Totodată, surse liberale susţin că liderul Călin Popescu Tăriceanu ar condiţiona participarea la guvernare de scaunul de premier. Până şi Adrian Năstase, câştigător al încă unui mandat de deputat, a declarat că PSD poartă negocieri cu "toată lumea". Aşadar, formulele de guvernare, deşi par simple la prima vedere, sunt destul de complexe. La modul abstract, oricare dintre cele trei mari partide - PSD, PD-L şi PNL - într-o fomulă de câte două, îşi poate asigura majoritatea în Legislativ. Mai mulţi lideri ai PD-L văd ca variantă probabilă un Guvern PD-L - PNL sau un Executiv minoritar, sprijinit de PNL, UDMR şi reprezentanţii minorităţilor.
Pe de altă parte, există şi posibilitatea formării unui guvern PSD-PNL sau, la fel ca în situaţia democrat-liberalilor: un Executiv minoritar PSD, cu sprijin din partea PNL, UDMR şi a minorităţilor. Deşi pare cea mai improbabilă formulă, trebuie totuşi menţionată, chiar şi la nivel teoretic: o guvernare PSD - PD-L, care ar avea o largă majoritate în Legislativ, aproximativ 70 %. Sigur, mai există şi alte formule de guvern. Una dintre ele, vehiculată prin presa naţională, se referă la menţinerea lui Călin Popescu Tăriceanu pe fotoliul de premier, într-un guvern majoritar PNL-PD-L-UDMR.
Însă, pentru că nici PD-L nici PSD nu s-au distanţat clar, rolul preşedintelui Traian Băsescu în desemnarea viitorului premier devine tot mai important. Totul depinde, acum, de abilităţile de negociere ale reprezentanţilor fiecărei formaţiuni implicate în acest proces.

Ce zic liderii locali?
Vicepreşedintele la nivel naţional al democrat-liberalilor, Cornel Ştirbeţ, a declarat ieri că negocierile trebuie purtate cu toate partidele, în special cu PNL, pentru că "PD-L continuă programul Alianţei". "Dacă discutăm cu PNL, nu înseamnă că trecem peste supărarea pe ei, dar cred că PD-L ar colabora bine cu PNL. La Sibiu, cu cine să colaborăm din PNL? Doar cu domnul Iorgulescu. Eugen Mitea e simplu membru, nu are nicio funcţie, el nu e lider", a declarat Ştirbeţ. Totodată, deputatul Cornel Ştirbeţ crede că viitorul prefect al judeţului va fi de la PD-L, dacă formaţiunea sa va ajunge la guvernare. "Prefectul nu poate fi decât de la PD-L. Poate fi cineva din conducerea filialei sau din oamenii care au candidat, au obţinut rezultate bune, dar nu au intrat în Parlament. PNL şi PSD nu pot să emită pretenţii că ar vrea postul de prefect. Nu au obţinut rezultate bune care să le permită asta. În judeţul Sibiu, PD-L a câştigat detaşat alegerile", a spus ieri Ştirbeţ.
Preşedintele PSD Sibiu, Ioan Cindrea, pare sigur că viitorul Executiv va fi alcătuit de PSD. "Există o echipă de negociatori ai partidului care îşi face treaba. Trebuie să avem puţină răbdare. De Crăciun, vom avea Guvern PSD, iar premierul va fi Mircea Geoană", a spus, ieri, deputatul Ioan Cindrea.
Liberalul Eugen Mitea susţine că relaţiile PNL cu PSD şi PD-L, la nivel local sunt "destul de bune" şi opinează că PNL ar trebui să facă parte din componenţa viitorului guvern. "Nu este exclusă în acest moment nicio colaborare. Dacă doriţi să ştiţi părerea mea despre viitoarea formulă de guvernare, vă spun cu toată sinceritatea că optez pentru varianta ca PNL să treacă în Opoziţie. Vă repet, e o părere personală", a spus Eugen Mitea.
comentarii
3 comentarii

de la 1 ianuarie se inregistreaza mail-urile si convorbirile telefonice fara acordul nostru, de fiecare operator..e publicat in monitorul oficial..sunt ca pe timpul lui CEAUSESCU
lasati tiganiile ..
03.12.2008 07:56
in ce calitate mai vorbeste jigodia de mitea?
locul lui este la dna .o mare jigodie,un mare lingau,un nemernic ce trebuie strivit.asemenea specimene nu au ce cauta in viata politica.bravo sibienilor pentru votul contra jigodiilor;mitea,dicu,popa,stoica.
g.h.
03.12.2008 16:16
NEAGULE, ESTI VARZA NEPOATE .
NEAGU NU A PRINS SI EL UN CIOLAN DE PARLAMENTAR ?!
03.12.2008 16:58
Din aceeasi categorie
Food will win de war

Publica anunturi

Palatul Brukenthal Avrig

management dirigentie inofrmare

Vacanta Eurotrip
info
Licitatie publica

accentmedia