Tribuna
Cine este noul Consul al Germaniei la Sibiu, Kerstin Ursula Jahn
Adrian POPESCU
2803 vizualizari
Cine este noul Consul al Germaniei la Sibiu, Kerstin Ursula Jahn
La finele lunii august, Preşedintele României, Klaus Iohannis, îl primea pe domnul Peer Gebauer, ambasadorul agreat al Republicii Federale Germania în România. Concomitent cu prezentarea acestei scrisori de acreditare, mediul diplomatic german anunţa numirea unui nou consul la Sibiu.Cum cititorii sunt interesaţi să ştie cine este noul consul al Germaniei de la Sibiu, ne-am adresat Excelenţei Sale Kerstin Ursula Jahn.

 

 

- Distinsă doamnă consul, cu ce ar trebui să începem pentru  profilul dumneavoastră diplomatic ?

- Numele meu este Kerstin Ursula Jahn, am 53 de ani şi împreună cu soţul meu mă aflu la Sibiu de la sfârşitul lunii iulie a acestui an. După absolvirea instituţiei de învăţământ superior de administraţie publică, departa­mentul de afaceri externe, mi-am început parcursul profesional în data de 01.10.1990 la Bonn, două zile înainte de Reunificarea Germaniei. Am petrecut un timp deosebit de îndelungat în Franţa, cu unele întreruperi în total 11 ani până acum, având posturi la Lyon şi Paris. Într-unul din aceşti 11 ani mi-am putut desfăşura activitatea ca funcţionar al statului german în misiune de schimb de experienţă la Ministerul de Externe al Franţei. În plus am trăit în Gdańsk în Polonia, la Ouagadougou, capitala statului vest-african Burkina Faso, şi mi-am desfăşurat activitatea profesională la misiunile diplomatice germane de acolo. Între aceste perioade am lucrat câţiva ani şi în Germania şi am trăit din nou atât la Bonn cât şi la Berlin. În perioada 2011-2014 am făcut o pauză din punct de vedere profesional şi l-am însoţit pe soţul meu care activa în domeniul cooperării pentru dezvoltare în Ongwediva, în nordul Namibiei.  Sunt astfel mai bine de trei decenii de „viaţă nomadă" cu experienţe numeroase şi foarte diferite. Unele dificile, uneori chiar dureroase, însă multe dintre ele deosebit de frumoase şi pline de satisfacţii. Nu aş vrea însă să mă lipsesc de nimic din toate acestea, eu însămi sunt un produs al acestor experienţe. De asemenea şi şederea mea la Sibiu mă va marca cu siguranţă.

- Alegerile din Germania au adus schim­bări, inclusiv pe plan extern. Care va fi noul cadrul de parteneriat cu România şi ce   efec­te/sau schimbări sunt de aşteptat în arieratul diplomatic al Consulatului RFG de la Sibiu ?

- Atât în Germania cât şi în România a avut loc de curând o reconfigurare a guvernului. De mulţi ani relaţiile bilaterale sunt strânse şi de încredere, ceea ce va continua în acelaşi fel şi în viitor. În ciuda recalibrărilor de ordin politic din cele două ţări, pornesc de la premisa de păstrare a unei continuităţi şi stabilităţi ferme în cooperare. Prin „Tratatul de prietenie" încheiat în anul 1992, ţările noastre dispun de un cadru de parteneriat care în ultimii 30 de ani a fost unul plin de viaţă. Aniversarea din anul viitor ne va da cu siguranţă ocazia de a scoate în evidenţă şi a trăi dinamismul şi bogăţia relaţiilor dintre ţările noastre.

- Sunteţi a doua femeie din diplomaţia RFG, care preia prerogativele consulare  la Sibiu. Cum vedeţi mandatul domniei voastre din această perspectivă? Dar din postura de Preşedinte de Onoare al Clubu­lui Economic German Transilvania – Deut­scher Wirtschaftsclub Siebenbürgen?

- La primele mele vizite de prezentare după învestitură mi s-a spus în repetate rânduri „Ce frumos că sunteţi femeie“. Bineînţeles că m-a bucurat mult. De fapt însă nu este un merit în sine să fii o femeie care ocupă acest post. Sunt însă recunoscătoare să mă fi născut într-o perioadă şi într-o regiune în care am putut şi pot trăi în mare măsură independentă ca femeie şi în care mi-au stat şi îmi stau la dispoziţie multe oportunităţi care în alte părţi ale lumii le sunt încă sau le sunt din nou negate femeilor. Departe de mine de a gândi în categoriile „tipic femeie, tipic bărbat“. Nu urmăresc o agendă voit feminină. Cu toate acestea sunt sigură că cei probabil 4 ani ai mandatului meu vor fi caracterizaţi printr-un stil de conducere feminin al Consulatului şi de asemenea al modului de relaţionare cu partenerii noştri de aici. Există forme de comunicare, de folosire a limbajului şi de argumentare specifice legate de gen precum şi un limbaj specific al corpului. Valabil poate şi în cazul prioritizării centrelor de interes.  Rolul de Preşedinte de Onoare al Clubului Economic German Tran­sil­vania, DWS este mai întâi exact ceea ce spune denumirea: o onoare. Din punct de ve­dere economic Germania este cel mai mare investitor direct al României; în districtul administrativ al Consulatului avem nume­roase firme germane sau firme cu un aport semnificativ de capital german. Reprezen­tanţii economici sunt bine conectaţi unii cu alţii iar unii dintre ei beneficiază deja de o experienţă de decenii în România. Cu toate acestea cu siguranţă există mereu provocări deosebite ca spre exemplu lipsa sau exodul forţei de muncă bine calificate. În plus în momentul de faţă ne aflăm într-un proces de schimbare a paradigmelor: va fi o bucurie să urmăresc progresul transformării spre o economie verde (cuvinte-cheie: Green Deal şi PRR - Planul de Redresare şi Rezi­lienţă) şi în calitate de Preşedinte de Onoare al Clubului Economic German Transilvania.

- Pandemia, dar şi tensiunile inter­naţionale impun noi politici de rezilienţă. Care este locul României  între partenerii Germaniei din Europa Centrală şi de Est ?

- România şi Germania sunt legate printr-un parteneriat strâns. Colaborarea apropiată în cadrul Uniunii Europene şi al NATO sunt un element central în relaţiile noastre. Nu este mereu simplu ca între atât de nume­roasele state membre să se depăşească tensiuni interne şi diferenţe de opinii şi să se găsească şi urmărească o strategie comună.  Aici România s-a dovedit a fi mereu un parte­ner constructiv şi un bun mediator şi prin ur­mare este foarte valoros nu doar pentru Ger­mania ci pentru întreaga Uniune Europeană.

- Care vor fi perspectivele colaborării cu mediul militar din Garnizoana Sibiu, în contextul prezenţei proaspătului Coman­dament al Corpului Multinaţional Sud-Est ?                 

- Prin stabilirea Comandamentului Corpului Multinaţional Sud-Est la Sibiu, România îşi aduce contribuţia la menţinerea capacităţii de lider al NATO în zona Mării Negre. Germania se implică ca observator general în zona estică a spaţiului aliat, astfel încât forţele armate germane îşi vor aduce contribuţia la comandamentul nou instituit. Un număr total de cinci soldaţi germani îşi vor desfăşura activitatea la Sibiu, doi dintre aceştia aflându-se deja la faţa locului. Ceilalţi trei vor ajunge în cursul anului 2022. Pentru integrarea ofiţerilor, subofiţerilor şi a familiilor acestora nu doar în ce priveşte activitatea din cadrul Comandamentului, ci şi referitor la viaţa civilă, din punctul de vedere al Armatei germane, Sibiul oferă cele mai bune premise.

În opinia dumneavoastră  care sunt aspectele care la nivelul regiunii func­ţio­nează armonios în relaţiile germano-române, şi care trebuie îmbunătăţite?

- Există, atât cât am putut urmări în puţinele luni de când mă aflu aici, nenumărate relaţii bilaterale care sunt totodată pline de viaţă. Multe au fost însă frânate din pricina pandemiei, o ştim cu toţii. În perioada post-pandemie va rămâne de văzut unde anume pot fi continuate fără probleme diferitele relaţionări cu aceeaşi intensitate şi unde trebuie găsite idei şi căi noi. Prin minoritatea germană avem un făuritor de punţi unic, mai cu seamă în districtul nostru administrativ.

- 2022 bate la uşă.  Care ar fi dorinţele personale dar şi cele diplomatice în aceste momente, speciale pentru fiecare dintre noi?

- Cu dorinţa de a reuşi să trăim cu virusul fără a-i deveni tot mereu ostatici, dar şi cu dorinţa de a trăi în siguranţă, în  armonie largă şi în bună înţelegere. Dumneavoastră şi cititorilor dumneavoastră vă doresc sărbători cu pace, sănătate şi bucurie!

 

comentarii
3 comentarii

Data naibii fraua!
30.12.2021 17:46
Pare a fi ultimul mandat al lui Frau, o traditie sa fie trimisi in colonie inainte de pensie. De sot nu mai spune nimic. Fata de ultimul aiurit care a misunat pe pasunile noastre, doamna pare a fi mai dezghetata. Cat timp nu se baga in fata e totul bine...ambasadele au tacut malc la ultima instaurare de guvern in Romania
Culae
30.12.2021 23:10
De Klaustratul de la Cotroceni,era o intrebare legitima,ca dl Johannis ca neamt la origine nu si-a tinut, ci, chiar a facut "ceva" pe votul a sase milioane de votanti,sustinand de la sine putere alianta actuala de guvernare:
"JOHANNIS
„Abia când PSD va fi trimis în opoziție vom putea face România normală”
nicolaie
02.01.2022 10:09
Din aceeasi categorie
SEVIS

Eurotrip

koenigfrankstahl

A.D.I. Eco Sibiu
EVENIMENT TV
VISA MEDICA
Licitatie publica

accentmedia