Tribuna
Cinci minibus-uri electrice vor face legătura cu centrul istoric al Sibiului. Şase staţii cu frecvenţă de 7 minute
Sorana MAIER
6753 vizualizari
Cinci minibus-uri electrice vor face legătura cu centrul istoric al Sibiului. Şase staţii cu frecvenţă de 7 minute
© pixabay.com

Sibiul va avea o nouă linie de transport în comun, una ecologică, ce va lega centrul istoric al oraşului de gară şi de alte zone ale Sibiului. Primăria Sibiu va cumpăra cinci minibus-uri electrice cu fonduri europene şi va amenaja cinci staţii de încărcare, proiectul fiind o necesitate identificată atât în Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană, cât şi în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă ale Municipiului Sibiu.

Primarul Sibiului, Astrid Fodor, şi directorul general al Agenţiei de Dezvoltare Regională Centru, Simion Creţu, au semnat la sediul Primăriei Sibiu contractul de finanţare din fonduri europene pentru proiectul de creare a unei linii “verzi” de transport public în centrul istoric al Sibiului.

Valoarea investiţiei este estimată la 11,45 milioane lei, din care 10,04 milioane lei vor proveni din finanţarea nerambursabilă din fonduri europene, restul finanţării fiind asigurată de la bugetul local, de către Primăria Sibiu.

 

  • “Centrul istoric al oraşului este un ansamblu foarte valoros pe care îl punem în valoare şi pe care trebuie să îl protejăm. În plus, faţă de investiţiile în reabilitarea imobilelor de patrimoniu aflate în proprietatea municipiului, extinderea zonelor pietonale şi construcţia de parcări de mare capacitate la periferia centrului istoric, o altă modalitate de a proteja frumuseţea şi valoarea centrului istoric este crearea unei linii «verzi» de transport public. Scopul este acela de a reduce numărul de autovehicule care circulă în centrul istoric, oferind prin această linie de transport cu minibuze electrice o alternativă celor care se deplasează în centru cu autovehiculul personal”, spune Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu.

 

Staţii în centrul istoric

 

Cele cinci minibus-uri electrice vor asigura transportul public pe străzile înguste ale centrului istoric pe ruta Gară (capăt de linie) – str. Gen. Magheru – str. Constituţiei – bd. Corneliu Coposu - Piaţa Unirii – str. Tribunei – str. Mitropoliei – str. Al. Odobescu – str. Măsarilor - Piaţa Cibin – str. Malului – str. Turnului – str. Faurului – str. Ocnei – str. Nicolae Teclu – str. Regele Ferdinand – Gară.

Minibus-urile electrice vor avea o lungime de maxim 7 metri şi 24 de locuri, vor fi dotate cu camere de supraveghere video, computer de bord, afişaje interioare şi exterioare pentru informarea călătorilor şi validatoare de bilete la bord.

Traseul va avea şase staţii de transport public şi ce vor fi dotate, vor exista cinci staţii de încărcare lentă a vehiculelor care vor fi amplasate în autobaza Tursib şi o staţie de încărcare rapidă care va funcţiona în staţia de la Gară (capăt de linie).

Proiectul presupune şi achiziţionarea a şase automate de eliberare a biletelor de călătorie şi a unui terminal de control care stochează datele privind biletele emise şi include şi echipamente portabile care vor fi utilizate pe această linie de către controlori.

 

Mai puţină poluare

Principalul scop al proiectului este reducerea poluării pe care o produce traficul din oraş, dar şi poluarea fonică din centrul istoric.

„Prin introducerea transportului public în zona centrului istoric se doreşte reducerea numărului de autovehicule personale care tranzitează şi parchează aici, rezultând şi o creştere a atractivităţii acestei zone istorice şi turistice, imaginea acestuia îmbunătăţindu-se”, potrivit reprezentanţilor Primăriei Sibiu.

 

Minibuzele ar putea ajunge în vară

 

Primarul Astrid Fodor a explicat că teoretic, minubus-urile ar putea ajunge la Sibiu în luna august.

Până în prezent, Primăria Sibiu a realizat studiul de oportunitate pentru această investiţie, precum şi studiul de trafic. De asemenea, S.C. TURSIB S.A. a elaborat studiul de fezabilitate pentru amplasarea staţiilor de încărcare a minbuzelor electrice, componentă a acestui proiect. 

În perioada imediat următoare, Primăria Sibiu va iniţia procedura de achiziţie a mijloacelor de transport electrice şi a sistemelor conexe, precum şi achiziţia de servicii de proiectare tehnică, asistenţă tehnică şi execuţia lucrărilor pentru staţiile de încărcare a minibuzelor electrice.

Acest proiect primeşte finanţare din fonduri europene nerambursabile prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, Axa 4 „Sprijinirea dezvoltării urbane durabile“, Prioritatea de Investiţii 4.1 „Promovarea strategiilor de reducere a emisiilor de dioxid de carbon pentru toate tipurile de teritoriu, în particular zone urbane, inclusiv promovarea planurilor sustenabile de mobilitate urbană şi a unor măsuri relevante pentru atenuarea adaptărilor“.

Primarul Sibiului a declarat că nu a fost făcută o evaluare a preţului unui bilet pentru o astfel de călătorie, dar nu ar trebui să fie mai scumpă decât un bilet obişnuit pe o cursă Tursib.

Astrid Fodor a declarat că toate investiţiile pe care Primăria Sibiu le face în infrastructura de transport public vor trebui să ducă la frecvenţe mult mai bune ale autobuzelor Tursib, cel puţin la orele circulate.


comentarii
3 comentarii

campanie electorala, doar povesti...m-am saturat !!!
Oanta
21.02.2020 08:37
Felicitări.
TomTom
21.02.2020 11:06
ideea este excelenta / sa urmarim cu interes daca si cand se va realiza si ce urmari va avea ... oricum sibiul nostru ramane un oras cautat de turisti veniti din intreaga lume deci sa ajutam cat putem dezvoltarea orasului nostru / orice idee este binevenita ...
SARMISEGETUZAS
21.02.2020 17:02
Din aceeasi categorie
Infinity Ink. Photography

ciclism.sibiu.ro

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia