Cinci cazuri de rujeolă în atenția epidemiologilor din Sibiu. În România s-a declarat epidemie

Acasa >

Articol

Având în vedere creșterea îngrijorătoare a cazurilor de rujeolă, precum și numărul mare de spitalizări în secțiile de pediatrie și boli infecțioase al copiilor infectați, reprezentanții Ministerului Sănătății au declarat marți seara epidemie de rujeolă la nivel național.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Sibiu spun că la acest moment, situația în județ este mai bună decât în alte zone din țară.

„Avem numai 5 cazuri în lucru: Dumbrăveni – 2, Hoghilag, Mediaș și Agnita – câte un caz”, spun reprezentanții DSP Sibiu.

De la inceputul anului până acum, la nivelul județullui au fost 33 de cazuri de rujeolă confirmate.

În anul 2022 au fost vaccinați 6.455 de copii cu vaccin ROR (împotriva rujeolei, oreionului si rubeolei), iar în 2023, de la 1 ianuarie până în 20 noiembrie (data ultimei raportări) au fost făcute 6.431 de vaccinări.

„Până la sfârșitul anului, este posibil ca numărul copiilor vaccinați să mai crească, putând depăși cifra de anul trecut. Rujeola este boală extrem de contagioasă, prevenibilă prin vaccinare. Vaccinurile sunt mijloace sigure de profilaxie specifică”, mai spun reprezentanții DSP Sibiu.

 

Epidemia, declarată pentru vaccinare și recuperarea copiilor nevaccinați

 

Cei din Ministerul Sănătății spun că s-a declarat epidemie de rujeolă la nivel național pentru a face posibilă vaccinarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 9 și 11 luni, precum și recuperarea celor nevaccinați sau cu schema de vaccinare incompletă.

În acest moment, în țară se înregistrează aproape 2.000 de cazuri, în 29 de județe.

Reprezentanții Ministerului Sănătății vor derula o campanie de informare a părinților, împreună cu medicii de familie, pentru o mai bună aderență la programul de vaccinare.

„Rujeola este o boală infecțioasă, care se transmite cu ușurință mai ales la copiii nevaccinați, iar, uneori, evoluția este gravă și pot apărea complicații. Menționăm că acoperirea vaccinală cu prima doză, la nivel național, este de 78%, iar cu doza a doua, de 62% dintre copiii eligibili, situându-se pe un trend descrescător de mai mult de 10 ani. Recenta adoptare a Strategiei Naționale de Vaccinare are în vedere tocmai eliminarea acestor riscuri pentru sănătatea publică, produse de bolile prevenibile prin vaccinare”, se arată într-un comunicat transmis de oficialii Ministerului Sănătății. (L. B.)

06 decembrie 2023 la 12:54

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor b.o.n.
acum 1 oră
Medieșenii sunt invitați, duminică, la ”Crosul Primăverii”
Primăria Municipiului Mediaș și CS Atletic Star Mediaș îi invită pe toți cei care susțin mișcarea în aer...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 8 ore
Fum negru la Vatican: Cardinalii nu au ajuns încă la un acord privind alegerea noului papă
Mii de oameni s-au adunat joi în Piața Sfântul Petru de la Vatican, în a doua zi a...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 9 ore
Adrian Bibu, prezent la celebrarea a 77 de ani de la înființarea Statului Israel: „Un moment deosebit și profund emoționant”
Adrian Bibu, administratorul public al județului Sibiu, a reprezentat Consiliul Județean Sibiu la ceremonia aniversară dedicată celor 77...
Actualitate
2 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 9 ore
Elevii sibieni descoperă lumea cunoașterii la Biblioteca ASTRA
Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu găzduiește în această perioadă câteva activități speciale dedicate elevilor sibieni în cadrul programelor „Școala...
Actualitate
1 min de citit