Tribuna
Chiriile din Sibiu, mai mici decât cele din Cluj-Napoca, apropiate de cele din Bucureşti
Chiriile din Sibiu, mai mici decât cele din Cluj-Napoca, apropiate de cele din Bucureşti

 

Când vine vorba de chirii există foarte multe opţiuni, poţi apela la o agenţie imobiliară, poţi căuta oferte în diverse ziare sau online, pe site-urile cu profil imobiliar. Întotdeauna găsirea unei locuinţe convenabile va presupune o căutare lungă şi amănunţită, fiindcă nu toţi proprietarii vor fi de acord în totalitate cu preferinţele tale, iar tu nu vei fi întotdeauna de acord cu preţul şi condiţiile impuse de aceştia.

De cele mai multe ori, cei aflaţi în căutarea unei chirii sunt studenţi, care de obicei nu sunt prea bine văzuţi de proprietari, din diverse motive. În urma unei căutări pe Internet, vom observa că preţurile variază în funcţie de zonă, confort, dotări.

Valea Aurie, zona cu cele mai mici preţuri

Un apartament de închiriat cu 2 camere, decomandat, în cartierul Valea Aurie costă între 250-300 euro, în funcţie de dotările acestuia. Avantajul locuirii într-un astfel de cartier se datorează faptului că este situat într-o zonă liniştită, cu alei, zone verzi şi piste pentru biciclişti. Dezavantajul însă, este distanţa relativ mare faţă de centru, dar există suficiente autobuze care duc în fiecare punct de interes al Sibiului.

Un alt cartier puţin mai aproape de centru este cartierul Hipodrom. Aici preţul unui apartament cu 2 camere este curprins între 300-400 euro. Aceste tarife se datorează şi faptului că în general studenţii preferă să locuiască într-un astfel de cartier pentru a fi mai aproape de locul de muncă, facultate sau alte puncte de acces. Totuşi, cei care caută linişte trebuie să ia în considerare că această zonă e mult mai aglomerată decât Valea Aurie.

Dai un ban, dar stai în centru

Trecem la apartamentele din zona ultracentrală. După zicala: „Dai un ban, dar stai în faţă”, chiriile din această zonă sunt cuprinse între 370-450 euro, ajungând chiar şi la 550 euro în zona centrului istoric al Sibiului. Bineînţeles că aici găsim orice dorim, de la supermarket-uri, bănci, farmacii, terase, la evenimente şi festivaluri care au loc în Piaţa Mare. Comparativ cu Clujul, unde întâlnim preţuri cuprinse între 450-1.000 euro în zona ultracentrală, în Sibiu chiriile sunt decente faţă de tarifele practicate în oraşul de pe Someş. Comparativ cu cele din Capitală, se observă o oarecare asemănare între tarifele practicate în Sibiu şi cele din Bucureşti, bineînţeles, excluzând zonele premium ale Capitalei, unde preţurile sunt mult mai mari decât cele din oraşul nostru. Totuşi, concurăm aproape umăr la umăr cu preţurile din Timişoara sau Braşov.

Garsoniera, o alegere convenabilă doar pe jumătate

Dacă închirierea unui apartament cu două camere pentru două-trei sau chiar patru persoane înseamnă un cost lunar cuprins între 70-150 de euro/persoană, varianta locuirii într-o garsonieră poate părea pentru unii mai avantajoasă. O astfel de locuinţă se închiriază cu preţuri cuprinse între 180-250 de auro, în funcţie de zonă, dar în ea vor locui una, cel mult două persoane. De obicei, studenţii care preferă garsonierele stau singuri, tariful lunar achitat fiind în aceste condiţii mai mare. Aşadar, cu toate că o garsonieră costă mai puţin decât un apartament, cheltuiala lunară totală pe care o va achita cel ce o închiriază poate fi mai mare decât în cazul unui apartament cu două camere. Avantajul e acela că locuieşti singur sau împarţi camera, baia şi bucătăria doar cu încă o persoană.

Sibiul se menţine printre cele mai scumpe oraşe din România, atunci când vine vorba de piaţa imobiliară, atât în privinţa vânzărilor, cât şi a închirierii locuinţelor. Municipiul Cluj-Napoca este lider în acest clasament, preţurile de pe piaţa imobiliară din Sibiu fiind apropiate de cele din Timişoara, Braşov şi uneori din Bucureşti.

 

Text şi foto Maria-Antonia Oana

 

 






comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
adi eco

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
Licitatie publica

ACCENT MEDIA