Tribuna
AFF
Cheltuielile pentru combustibil nu se mai deduc

Prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 34/2009  cu privire la rectificarea bugetară pe anul 2009 şi reglementarea unor măsuri financiar – fiscale, pentru perioada 01.05.2009 – 31.12.2010 s-au prevăzut unele măsuri privind limitarea dreptului de deducere a TVA pentru achiziţiile de vehicule prevăzute la art. 145^1 din Codul fiscal, precum şi pentru combustibilul necesar funcţionării vehiculelor aflate în posesia sau în folosinţa persoanei impozabile, cu excepţiile prevăzute de lege.
    Excepţiile pentru care limitările speciale ale dreptului de deducere a TVA şi a combustibilului necesar funcţionării vehiculelor destinate exclusiv transportului de persoane, cu o greutate care să nu depăşească  3500 kg  şi care să nu aibă  mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzând şi scaunul şoferului, sunt  prevăzute la alin. (1) al art. 145^1 şi respectiv art. 21 alin. (4) lit. t) din Codul fiscal. În categoria vehiculelor exceptate de la noile reguli se înscriu: vehiculele utilizate în scop comercial, respectiv în  vederea revânzării, vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plată, vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plată, inclusiv pentru activitatea de taxi, vehiculele utilizate exclusiv pentru: intervenţie, reparaţii, pază şi protecţie, curierat, transport de personal la şi de la locul de desfăşurare a activităţii, precum şi vehiculele special adaptate pentru a fi utilizate drept care de reportaj, vehiculele utilizate de agenţii de vânzări şi de agenţi de recrutare a forţei de muncă.
    Pentru încadrarea vehiculelor în excepţiile prevăzute de O.U.G. nr. 34/2009 au fost elaborate norme metodologice de aplicare, respectiv pct. 45^1 din H.G. nr.44/ 2004.
Precizăm că vor fi exceptate de la limitarea deducerii TVA şi a combustibilului necesar funcţionării vehiculelor destinate exclusiv transportului de persoane, dacă aceste vehicule sunt utilizate exclusiv pentru activităţile exceptate de O.U.G. nr.34/2009.  
    Pentru încadrarea vehiculelor în categoriile exceptate nu se va analiza fiecare deplasare sau utilizare în parte, tocmai datorită faptului că legea stabileşte că utilizarea trebuie să fie exclusivă pe destinaţiile exceptate. Utilizarea vehiculului pentru mai multe categorii exceptate nu va anula încadrarea sa pe excepţiile prevăzute de lege.
    Utilizarea exclusivă a vehicului pe activităţile exceptate de lege va rezulta din: obiectul de activitate al persoanei impozabile, dovada faptului că persoana impozabilă are personal angajat cu calificare în domeniile prevăzute de excepţii, foile de parcurs din care să rezulte că numai personalul calificat în aceste scopuri utilizează vehiculele în cauză, precum şi alte  dovezi suplimentare care pot fi furnizate.
    Având în vedere prevederea expresă a legii care nu permite deducerea cheltuielilor privind combustibilul şi nici deducerea taxei pe valoarea adăugată aferentă achiziţiilor de combustibil, decât în cazul în care se poate dovedi utilizarea exclusivă pe categoriile exceptate, rezultă că acele vehicule care sunt parţial utilizate pentru activităţile exceptate şi parţial pentru activităţi care nu se regăsesc pe excepţiile stipulate de lege nu vor beneficia de aceste deduceri.   
 
Biroul de presă al D.G.F.P Sibiu   comentarii
3 comentarii

pentru masinile proprietate de stat folosite in campenii electorale mascate sint valabile aceste prevederi?
ben
25.08.2009 09:54
Ce ordinari. Suntem o tara de idioti pentru ca acceptam tot ce debiteaza oligofrenii ce ne conduc.
Pai sa nu iti vina sa-i bagi de unde au iesit...
Stat de cacat...
TNT
25.08.2009 10:21
ne meritam soarta
eu
25.08.2009 18:16
Din aceeasi categorie
Cartuse toner, unitati cilindru

pensiunea casa buna

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
AFF
Licitatie publica

ACCENT MEDIA