„Să urci în tren este ca și cum ai urca pe o masă”

Acasa >

Articol

Cel mai populat cartier al Sibiului, Vasile Aaron, are o „gară” a sa, numai bună pentru cei care fac naveta cu trenul. Cel puțin așa este în teorie, pentru că realitatea este alta.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Un cititor ne-a semnalat o situație cel puțin ciudată, dacă nu chiar rușinoasă, existentă în stația CFR din zona Rampa Ștefan cel Mare. „O mare bătaie de joc! Să urci în tren este ca și cum ai urca  pe o masă. Mergeți să vedeți, apoi să vă cruciți” este mesajul transmis redacției de Ioan Apolzan. Omul a avut dreptate: am fost și ne-am crucit!

Așa-zisa haltă este de fapt o înșiruire de bucăți de beton, roase de vremuri, pe post de peron. Măsoară cam 20 de metri și ca să ajungi aici trebuie să cobori pe lângă ”Casa Vânătorilor”, să mergi spre Rampa Ștefan cel Mare, iar la final să străbați o întindere de noroi și bălți. Câtă vreme afară este ziua, vezi pe unde calci, însă lipsa iluminatului public poate ridica serioase probleme celor care vor să folosească halta la ceasul nopții. Plus că senzația de nesiguranță se lipește de om precum scaiul de haina cea bună. 

Peste tot se află bucăți de polistiren sau haine vechi. Pet-uri, pungi, gunoaie risipite printre buruieni, completează tabloul dezolant oferit celor care aleg să călătorească sustenabil, folosind transportul în comun. Ce-i drept, Gara se află la nici doi kilometri distanță, însă care ar mai fi logica pentru care CFR-ul alege să utilizeze încă o stație pentru călătorii care folosesc trenurile în direcția Brașov sau Valea Oltului? 

În așa-zisa haltă am găsit 5 persoane. Noroc că încă era ziuă, astfel încât s-au putut strecura pe poteca plină cu noroi din capătul peronului. Cu toții au venit pe jos, pentru că nu există stație de autobuz în proximitate. Trenul „de Brașov” se apropie, țiuitul metalic al frânelor acoperind întreaga zonă. Puținii pasageri se reped către ușa deschisă a vagonului. Un domn își aduce aminte de prima tinerețe și încearcă să ajungă în vagon fără să fie nevoit să pună un genunchi pe podea. Are în spate un mic bagaj, însă în brațe ține un tablou. Între peron și podeaua trenului sunt aproximativ 50 – 60 de centimetri, cam cât este înălțimea unei mese. Noroc cu un pasager, care îi întinde mâna, ajutându-l să urce în vagon. 

La fel de norocoasă a fost și o femeie, care a ajuns în tren doar după ce a fost ajutată de soț, chit că și-a frecat hainele de podeaua murdară a vagonului.

Trenul apucă încetișor calea Brașovului, lăsând în spate fosta capitală europeană a culturii, cu a sa mică, insalubră și periculoasă haltă, peste care, probabil, mai-marii CFR-ului habar n-au că domnesc!

Mihai POP

08 decembrie 2024 la 09:44

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor b.o.n.
acum 3 ore
Medieșenii sunt invitați, duminică, la ”Crosul Primăverii”
Primăria Municipiului Mediaș și CS Atletic Star Mediaș îi invită pe toți cei care susțin mișcarea în aer...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 9 ore
Fum negru la Vatican: Cardinalii nu au ajuns încă la un acord privind alegerea noului papă
Mii de oameni s-au adunat joi în Piața Sfântul Petru de la Vatican, în a doua zi a...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 10 ore
Adrian Bibu, prezent la celebrarea a 77 de ani de la înființarea Statului Israel: „Un moment deosebit și profund emoționant”
Adrian Bibu, administratorul public al județului Sibiu, a reprezentat Consiliul Județean Sibiu la ceremonia aniversară dedicată celor 77...
Actualitate
2 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 11 ore
Elevii sibieni descoperă lumea cunoașterii la Biblioteca ASTRA
Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu găzduiește în această perioadă câteva activități speciale dedicate elevilor sibieni în cadrul programelor „Școala...
Actualitate
1 min de citit