Tribuna
Cetele de juni din Gura Râului își prezintă obiceiurile vechi de sute de ani
Andra MARINESCU
3124 vizualizari
Cetele de juni din Gura Râului își prezintă obiceiurile vechi de sute de ani
"Bujorul de munte" înflorește la Gura Râului și iarna. Vorbim despre ansamblul comunei, care va face spectacol, alături de invitații lor, soliști de renume ai folclorului românesc, duminică, 13 decembrie, ora 17, la Centrul Cultural "Ioan Macrea" din localitate. Junii gurănilor vor prezenta datinile moștenite din moși-strămoși, cum se adunau ei în preajma Crăciunului, cum jucau și cum mergeau la colindat.

La Gura Râului, sărbătorile încep cu cântec și joc. Mărginenii țin sărbătoarea datinilor și obiceiurilor, în care vor prezenta jocuri populare, pe care le-au moștenit de la bunicii și străbunicii lor, precum și obiceiuri ținute de sute de ani. Duminică, 13 decembrie, membrii Ansamblului Folcloric "Bujorul de munte" vor reitera câteva dintre tradițiile pe care le țin în preajma sărbătorilor de iarnă. "Junii ne definesc. Eu am făcut parte din ei. Și copiii mei au fost. Vrem să ducem departe această tradiție. Duminică, ei vor prezenta un spectacol în care vor aduce pe scenă câteva dintre obiceiurile de Crăciun: cum se întâlnesc, cum depun arvunile, cum se îmbracă și ce tradiții sunt, ce colinde", spune primarul comunei Gura Râului, Călin Gheorghe.


200 de copii, protagoniști


"Bujorii de munte" se pregătesc în fiecare seară, la Centrul Cultural "Ioan Macrea". Profesorii lor de dans sunt Silvia Macrea, gurancă la origini, coregraf și manager al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale "Cindrelul - Junii" Sibiului, și prof. Ioan Crăcea. "E un spectacol pur al gurănilor, special pentru ei, cu ocazia sărbătorilor de Crăciun. Peste 200 de copii care vin să învețe jocul popular tradițional vor juca duminică și vor fi prezenți cu colinde, obiceiuri", spune Silvia Macrea.


Din Transilvania, în Banat și Moldova


Alături de artiștii gurăni, cărora li se alătură Ioana Brad și Maria Damian, două fetițe care iubesc cântecul, vor fi și invitați speciali, de renume în folclorul românesc. Dintre ei, îi amintim pe Camelia Cosma Stoiță, Nicu Mîță, Florin Boita, Daniel Pop, Mădălina Mârza și Izabela Tomiță, care au câștigat nenumărate premii la festivalurile naționale. "Cei mai mari membri ai ansamblului vor veni cu jocuri populare și din alte zone ale țării. Pregătim și obiceiuri din Banat, Moldova. Ne bucurăm că am reușit să integrăm, pe lângă comunitatea de români, și comunitatea romă din Gura Râului. O parte dintre copiii de etnie romă vor prezenta pe scenă jocuri populare aparținând acestei minorități, specifice sărbătorilor de Crăciun în diferite locuri din Transilvania", adaugă Silvia Macrea.
Gurănii sunt așteptați, cu mic, cu mare, la spectacol. De asemenea, și oaspeții lor vor fi bineveniți - anunță organizatorii -, intrarea la eveniment fiind liberă.

comentarii
1 comentarii

Cautam colaboratori pentru o activitate desfasurata acasa, pe calculator. Instruirea se face gratuit sub forma unor lectii trimise prin email. Nu necesita experienta. Ai nevoie doar de acces la internet si minime cunostinte PC. Cere mai multe detalii la adresa de email nicufarcas@gmail.com
Nicu
12.12.2015 13:36
Din aceeasi categorie
Infinity Ink. Photography

ciclism.sibiu.ro

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia