Tribuna
TRECUTUL PREZENT.
Cel mai vechi clopot din Sibiu bate în turnul Bisericii Azilului
Sorana MAIER
2695 vizualizari
Cel mai vechi clopot din Sibiu bate în turnul Bisericii Azilului
© Razvan NEGRU

Așezată pe o străduță laterală din Orașul de Jos, Biserica Azilului din Sibiu este un ansamblu inedit, ce deține cel mai vechi clopot din oraș, datat 1509. Pe lângă acest fapt, în istoria Bisericii din strada Azilului nr. 4, a mai fost înregistrat un fapt unic, aici fiind atestat documentar primul spital de pe actualul teritoriu al României, în 1292.

Vechiul clopot, aflat în turnul de lemn ce este vizibil ed la exterior, este datat din anul 1509, poartă inscripţia „ad iuva nos deus” și are o înălţime de 112 centimetri şi un diametru de 44 centimetri, potrivit portalului Patrimoniul istoric &arhitectural al Sibiului.

Biserica hală, construită integral din cărămidă cu cor pătrat şi sanctuar poligonal, se află pe lista monumentelor istorice, ca și întreg ansamblul de clădiri din jur. După ce a fost afectată grav de un incendiu, în anul 1760 au fost încheiate lucrările de renovare, care i-au conferit aspectul de astăzi.

© Razvan NEGRU

„Nava bisericii este împărţită într-o navă centrală şi două colaterale, prin 4 travei de arcade sprijinite pe pilaştrii. Nava centrală e acoperită cu boltă cilindrică cu penetraţii în cruce. Colateralele sunt acoperite şi ele tot cu bolţi cu penetraţii. Absida poligonală e separată de restul navei printr-un arc dublou puternic ( care rezolva diferenţa de înălţime dintre absidă şi restul bisericii). Ferestrele lungi sunt în uşor arc ogival. În exterior nava bisericii este acoperită cu acoperiş în 2 pante şi un mic turnuleţ de tablă de navă, iar absida e acoperită cu acoperiş piramidal. În colţurile absidei sunt 3 contraforţi puternici”, este descrisă construcția pe același site.

Întregul Ansamblu Azilului din Sibiu este format din mai multe clădiri care închid la mijloc șase curți interioare ce sunt legate între ele prin pasaje boltite, clădirile sunt ridicate în diferite perioade de timp și au fost construite în stilurile gotic și baroc.

 

Cel mai vechi spital atestat documentar

 

Complexul de clădiri cunoscut sub numele de Azilul de bătrâni, unde se află și Biserica Azilului, a găzduit în secolul XIII primul spital atestat documentar de pe actualul teritoriu al României.

Documentul care arată acest lucru este un act din 24 iunie 1292, prin care Sfatul orașului Sibiu dăruiește Ordinului ”Sfântul Spirit” o casă pentru folosință îndelungată ca spital, pentru a fi îngrijiți cei aflați la nevoie, dar în care să se slujească și Liturghia.

Documentul se păstrează în Arhivele Naționale din Sibiu. În secolele trecute, exista credința potrivit căreia afecțiunile fizice erau strâns legate de spirit și de păcate, motiv pentru care îngrijirea se făcea atât pentru partea fizică, cât și pentru cea spirituală.

 

© Razvan NEGRU
© Razvan NEGRU
© Razvan NEGRU
© Razvan NEGRU

 

 


comentarii
3 comentarii

Frumos articol, pacat ca nu prezentati imagini din interior, respectiv cu clopotul in cauza. Nu vi s-a permis accesul in incinta bisericii sau ati dorit sa ne stimulati imaginatia?
Marius
26.03.2019 11:53
O fi cel mai vechi clopot si inca nefisurat pastrat, dar nu in cel mai vechi spital din Sibiu.Este cea mai veche institutie filantropica,asemănătoare azilelor de azi.Ce sa caute clopotul in spital??Spitalul e o institutie moderna.Altceva era spitalul(hospitalul) in Evul Mediu;era o institutie filantropica, crestina, patronata de biserica si in subsidiar de laici. In spitalul modern sunt internati bolnavi.In instituta medievala erau primiti toti cei suferinzi, schiopi,fara adapost,orbii, toti ce puteau fi vindecati cu ajutorul lui Dumnezeu, a puterii lui, prin rugaciune si post,nu prin mijloace specifice, medicale ca in spitalele de azi. Pietrele de pe pereti si situri oficiale sunt mincinoase, ocolesc adevarul.
PMB
27.03.2019 11:46
Biserica e un spital al sufletului...
Felicitări Tribuna, pentru acest gen de articole !
...
28.03.2019 20:25
Din aceeasi categorie
Muzeul Brukenthal

Infinity Ink. Photography

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia