Tribuna
PNL
Cel mai vârstnic gurean, fost soldat în Regimentul de Gardă al Regelui Mihai
Andra MARINESCU
3094 vizualizari
Cel mai vârstnic gurean, fost soldat în Regimentul de Gardă al Regelui Mihai
Gura Râului are oameni cu aur în suflet și argint în păr. Dumitru Ștef sau, așa cum îi spun gurenii, Babu Nitu lu' Ștef, este cel mai vârstnic bărbat din comună, având 95 de ani. Povestea lui de viață ar putea fi o sursă de inspirație pentru orice scriitor, deoarece anii pe care îi poartă în spate l-au trecut prin evenimente care mai de care mai importante și de neuitat.


Dumitru Ștef este cel mai mare în rândul bărbaților din Gura Râului. S-a născut pe 3 martie 1924, fiind cel mai mic dintre cei cinci copii pe care îi aveau părinții.
Din familie, a moștenit și dragostea pentru animale, părinții lui crescând oi multe.
A urmat șapte clase, în localitatea natală, iar mai târziu a plecat în Armată. A făcut parte, un an de zile, din Regimentul de Gardă al Regelui Mihai, și mărturisește că aceea a fost una dintre cele mai frumoase perioade ale vieții sale. "Am făcut Armata la Regimentul de Gardă, pe vremea Regelui. Am fost acolo când a plecat, în '47. Îl păzeam. Am dat și mâna cu el, ne cunoștea pe fiecare din Gardă. Eram vreo 13 inși", povestește Babu Nitu lu' Ștef.
Despre Rege, spune că era cumsecade și vorbea frumos cu toată lumea. "I-am spus două-trei vorbe și despre Gura Râului. Pe atunci trăia și mama lui. Când a plecat din țară, a plecat cu o valiză de pământ din România. I-au dat lacrimile...", mai destăinuie localnicul din Gura Râului.


Îndrăgostit de natură


Dumitru Ștef știe fiecare colțișor de munte al comunei în care a copilărit, iar când s-a întors, după Armata, în Gura Râului, a redescoperit natura. A început să creeze leacuri din plante, iar toți sătenii îl cunoșteau drept un doctor al locului. "Știu leacuri pentru fiecare durere. Veneau mulți oameni la mine, de nu mai încăpeau în curte", povestește acesta.
În 1952, s-a căsătorit cu Maria, pe care pusese ochii la joc, în pavilion, într-o zi de duminică. Împreună, îi au pe Chivuța, care este învățătoare, Maria, contabilă, Dumitru, tehnician veterinar, și Gheorghe, care se ocupă de agricultură. Soția lui a murit în anul 2012, iar de atunci alinarea lui sunt copiii.


La Biserică, în straie de sărbătoare


Dumitru Ștef își amintește și despre dragostea pe care o aveau oamenii pentru portul popular. Mărturisește că, pe vremuri, în orice zi, fie ea de sărbătoare, fie de lucru, oamenii se îmbrăcau în straie tradiționale. "Acum nu mai e chiar așa. Dar eu când merg la biserică, mereu îmbrac portul popular, cu mândrie", adaugă Dumitru Ștef.


Viața, la 99 de ani


Dacă Dumitru Ștef este cel mai vârstnic bărbat al comunei Gura Râului, ei bine, aflați că cel mai vârstnic locuitor al satului este o femeie. Ioana Răchită s-a născut pe 22 februarie 1920, dar anii nu îi sunt o povară, după cum dezvăluie. Se plimbă pe ulițele satului și acum, iar când aude că cineva e bolnav merge să îl viziteze și să îi spună o vorbă bună. Cu soțul ei a trăit 53 de ani, dar nu are copii, ci doar nepoți care o îngrijesc. "M-am măritat la nici 18 ani. Am fost la părinți opt copii", spune aceasta, luând în mână o fotografie cu familia sa. Își amintește și de anii de școală, când caiete nu erau, ci de folos îi era o tăbliță pe care scria cu creta și pe care, seara, o ștergea, pentru ca a doua zi să fie ca nouă. "Și cine nu era cuminte stătea pe boabe de cucuruz", a destăinuit femeia.

FOTO: Răzvan NEGRU

 

 


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Food will win de war

Publica anunturi

Palatul Brukenthal Avrig

management dirigentie inofrmare

Vacanta Eurotrip
info
Licitatie publica

accentmedia