Tribuna
Sevis
Cel mai mare strat de zăpadă din țară este la Bâlea Lac: aproape 3 metri
Cel mai mare strat de zăpadă din țară este la Bâlea Lac: aproape 3 metri
© Arhiva Tribuna

Stratul de zăpadă la Bâlea Lac este de aproape trei metri, anunță meteorologii, care atrag atenția că riscul de producere a avalanșelor la peste 1.800 de altitudine este mare, de gradul 4 pe o scară de la 1 la 5, unde 5 este maxim.

În zona montană a continuat să se încălzească. Cerul a fost mai mult senin, iar vântul a suflat slab și moderat, cu intensificări de 40-60 km/h pe creste din sector nord-vestic. Izolat s-a semnalat ceață. Stratul de zăpadă a scăzut cu 1-5 cm în toate masivele, cu până la 12 cm la Bâlea Lac. Au fost observate mai multe curgeri de suprafață și avalanșe de topire în Meridionali (Făgăraș-Bucegi), în general mici și în special pe pantele sudice. Grosimea stratului de zăpadă luni la amiază era, în Carpații Meridionali, de 280 de centimetri la Bâlea-Lac, 160 de centimetri la Vf. Țarcu, 128 de centimetri la Vf. Omu, 95 de centimetri la Sinaia, 80 de centimetri la Păltiniș, 78 de centimetri la Parâng, 74 de centimetri la Cuntu, 50 de centimetri la Predeal, 26 de centimetri la Fundata. În Carpații Orientali stratul de zăpadă era de 104 de centimetri la Vf. Călimani, 101 centimetri la Bucin, 97 de centimetri la Vf. Lăcăuți, 81 de centimetri la Vf. Ceahlău-Toaca, 45 de centimetri la Iezer - Vf. Pietrosul Rodnei, 27 de centimetri la Poiana Stampei. În Carpații Occidentali, stratul de zăpadă era luni de 97 de centimetri la Semenic, 92 de centimetri la Stâna de Vale, 79 de centimetri la Vlădeasa cota 1400 de metri, 49 de centimetri la Vf. Vlădeasa, 36 de centimetri la Roșia Montană.

În masivul Făgăraș, riscul de producere a avalanșelor este mare, la peste 1.800 de metri.

„La suprafață se găsește un strat instabil și umezit, cu slabă aderență la straturile vechi și înghețate din interior, strat care poate depăși 60 de centimetri. Pe văi și în zonele adăpostite sunt depozite însemnate de zăpadă ce măsoară mai mulți metri înălțime. Pe fondul vremii calde și a insolației, pe majoritatea pantelor, atât spontan cât și la supraîncărcări oricât de slabe, se pot declanșa avalanșe de dimensiuni mci și medii, iar în zonele unde zăpada este acumulată în depozite riscul de avalanșe este crescut. La altitudini mai mici de 1.800 de metri întâlnim de asemenea în partea superioară a stratului de zăpadă o zonă cu zăpadă umedă și instabilă ce are pe alocuri 30-40 cm, iar pe văi și în locurile adăpostite sunt depozite mai însemnate. Insolația și temperaturile diurne pozitive vor determina umezirea și topirea stratului, apa rezultată acumulându-se în interiorul stratului în pelicule deasupra straturilor mai dure din interior. Aceste pelicule de apă pot constitui un plan de alunecare pentru zăpada din straturile instabile de deasupra, ducând la declanșarea avalanșelor spontane. Pe pantele mai înclinate și pe văi, unde sunt prezente acumulari însemnate de zăpadă, se vor declanşa spontan curgeri sau avalanşe de dimensiuni mici sau medii, riscul fiind amplificat la supraîncărcări oricât de slabe”, spun meteorologii.

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Staer

A.D.I. Eco Sibiu

Ghid informativ clienti EFSA

Vacanta Eurotrip
info
EVENIMENT TV
Licitatie publica

accentmedia