Ținând cont de interesul generat de stadiul recalculării pensiilor, am apelat la Dorel Aldea, directorul executiv al Casei Județene de Pensii Sibiu pentru a explica prevederile din Legea nr. 360/2023, cea mai ambițioasă reformă a pensiilor din 1966 de când există sistemul public de pensii și asigurări sociale. Acest proces presupune un efort de evaluare dosar-cu-dosar, pentru a respecta principiile contributivității, echității, solidarității și sustenabilității sistemului de pensii, de care să beneficieze toți pensionarii, începând cu 1 septembrie a.c..
Câte dosare din circuitul acestei reformei trebuie finalizate în județ?
În județul Sibiu un număr de 99.006 dosare de pensie trebuie recalculate în conformitate cu prevederile Legii 360/2023. Dintre acestea 76.049 aparțin de Casa Județeană de Pensii Sibiu, iar 22.957 aparțin de Casa Locală de Pensii Mediaș. Până în prezent au fost recalculate 21.014 dosare, 15.672 la Casa Județeană de Pensii Sibiu și 5.342 la Casa Locală de Pensii Mediaș. Casa Județeană de Pensii Sibiu a început transmiterea deciziilor de recalculare către Compania Națională Poșta Română. La emiterea deciziilor de recalculare nu se ține cont dacă plata se face la domiciliul beneficiarului sau în cont curent sau cont de card.
Plicul emis de CJPS conține și alte informații, în afară de decizia recalculării?
În conformitate cu prevederile art. 1 alin (2) din OUG 89/2024: „Casele teritoriale de pensii emit deciziile pentru recalcularea pensiilor din sistemul public de pensii în aplicarea prevederilor Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii și le transmit către subunitățile desemnate din rețeaua Companiei Naționale Poșta Română" SA. pe bază de borderou”. Iar în conformitate cu prevederile art. 2, alin. (4) din OUG 89/2024: „Compania Națională Poșta Română" - S.A. asigură tipărirea plicurilor conform borderourilor prevăzute la alin. (2), expediate de casele teritoriale de pensii, și ulterior asigură transmiterea corespondenței cu confirmare de primire.”
Pentru câți pensionari din județ recalcularea pensiilor va aduce mai mulți bani și câți vor rămâne cu pensia în plată?
Numărul lor concret îl vom avea când finalizăm emiterea tuturor deciziilor. Cert este următorul aspect: în județul Sibiu sunt în plată un număr 52.929 de beneficiari care au un stagiu de cotizare între 25 și 40 de ani și un număr de 11.583 beneficiari care au un stagiu de cotizare mai mare de 40 de ani.
Care este valoarea minimă și cea mai mare de pensie în județ ?
Cea mai mică pensie, în plata în luna iulie 2024, din judeţul Sibiu este de 1 leu (în cazul pensionarilor care au domiciliul în România cuantumul care se plătește automat este cel al indemnizației sociale minime de 1.281 lei). Cuantumul indicat reprezintă suma plătită cu titlu de pensie în sistemul public de pensii din România, corespunzător perioadelor de contribuţie în acest sistem. Menţionăm că indemnizația social minimă, în cazul pensionarilor care au domiciliul în România, este de 1.281 lei. În afara sistemului public de pensii, în România există şi alte sisteme de asigurări, neintegrate sistemului public, cum ar fi: sistemul de pensii al avocaţilor, sistemul de pensii militare, sistemul de pensii al unor culte. Ca urmare, există posibilitatea ca o persoană, să beneficieze de pensii din mai multe sisteme, corespunzător perioadelor prestate în acestea. De asemenea, aşa cum se cunoaşte, atât în sistemul public de pensii, cât şi în sistemul asistenţei sociale sau, spre exemplu, al protecţiei unor categorii de persoane, se achită, de către instituţia noastră (de exemplu indemnizaţii persoanelor persecutate din motive etnice sau politice) sau de către alte instituţii ale statului, şi sume cu titlu de indemnizaţii. Cuantumul celei mai mari pensii, în plata în luna iulie 2024, în judeţul Sibiu este de 42.824 cuantum brut și este cuvenită și achitată, în temeiul Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.
Cât costă un an vechime de pensie și câți sibieni au apelat la această posibilitate legală?
Prin Legea nr. 168/2021 privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.163/2020 este reglementată posibilitatea asigurării retroactive în baza unui contract de asigurare socială pentru o perioadă de maxim 6 ani calendaristici anteriori lunii încheierii contractului. Prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.70/2023 a fost modificat termenul până la care poate fi solicitată încheiat unui astfel de contract de asigurare socială, astfel persoanele interesate pot solicita încheierea contractului până la data de 31.12.2024. În temeiul acestor acte normative, contractul de asigurare socială poate fi încheiat de orice persoană, indiferent de cetăţenie. Pentru asta trebuie să îndeplinească următoarele condiţii: nu are calitatea de pensionar la data încheierii contractului de asigurare socială;nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre UE sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale, în perioada pentru care se solicită asigurarea; nu a avut obligaţia asigurării în sistemul public de pensii în perioada pentru care se solicită o astfel de asigurare. Contractul de asigurare socială se încheie doar în vederea obținerii pensiei pentru limită de vârstă și numai pentru perioade anterioare. Contractul de asigurare socială se încheie între persoana interesată sau, după caz, mandatarul acesteia, desemnat prin procură specială şi casa teritorială de pensii competentă, în funcţie de domiciliul sau reşedinţa persoanei interesate ori, după caz, a mandatarului. Poate este util să reamintim care sunt documentele necesare pentru încheierea contractului de asigurare: actul de identitate al persoanei care urmează să beneficieze de asigurare, respectiv al mandatarului, în original și copie; declaraţia pe propria-răspundere; procura specială autentificată în condițiile legii şi care trebuie să conţină, în mod expres, datele de identificare ale mandantului şi ale mandatarului, respectiv cel puţin: numele, prenumele, data naşterii, adresa şi CNP-ul. Până în prezent la Casa Judeţeană de Pensii Sibiu 580 persoane au încheiat contracte de asigurare pentru plata retroactivă a vechimii, iar suma care se plătește pentru un an de vechime este de 11.100 lei (925 lei pentru fiecare lună).
Câte persoane cu dublă cetățenie de pe raza județului Sibiu beneficiază și de prevederile Legii nr. 360/2023 prin Casa Națională de Pensii Publice?
Casa Județeană de Pensii Sibiu nu deține date referitoare la cetățenia beneficiarilor, dar are în plată un număr de 4.956 beneficiari pentru care plata se face în străinătate. Pentru toți acești beneficiari se vor emite decizii de recalculare a pensiilor.
Care sunt reglementările pentru pensionarii care au avut sporuri nepermanente?
Recalcularea pensiei prin valorificarea veniturilor lunare (orele suplimentare, al treisprezecelea salariu, premii, acord global etc.), după caz, se poate face în baza unei adeverințe care îndeplinește condiţiile de valabilitate şi legalitate, prevăzute la art.4 şi art.5 alin. (1) din Ordinul ministrului muncii şi protecţiei sociale nr. 487/2021, pentru adeverințele emise anterior datei de 01 septembrie 2024, respectiv în baza unei adeverințe întocmită conform modelului prevăzut în anexa nr.6 din Legea nr.360/2023, pentru adeverințele emise ulterior datei de 01 septembrie 2024. Subliniem că, în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a Legii nr.360/2023 se vor valorifica atât adeverințele existente în dosarele de pensie, cât și cele depuse în original, în condițiile în care aceste adeverințe îndeplinesc condiţiile de valabilitate şi legalitate. Trebuie precizat că responsabilitatea eliberării documentelor care să facă dovada salariilor şi sporurilor de care o persoană a beneficiat în anumite perioade de timp, anterior datei de 01.04.2001, revine unităţii angajatoare sau deţinătoarei de arhivă.Instituţia noastră nu are competenţe stabilite prin lege în ceea ce priveşte emiterea sau intervenţia pe lângă diferite unităţi/instituţii în scopul eliberării de documente care să facă dovada acestor drepturi.
În ce condiții și în ce formulă legală poate fi contestată valoarea pensiei recalculate?
În conformitate cu prevederile art. 127. alin (1) din Legea 360/2023 deciziile de pensie pot fi contestate, în termen de 45 de zile de la comunicare, la instanța judecătorească competentă.
Un (alt) sibian în România Educată. Elena Lotrean: „Este periculos să fim proști” |
Cum și cine a salvat Compa după 1989: de la IPAS-ul de stat, la privatizare, listare la bursă și performanță |
TRIBUNA, din interior. Emil David, interviu-eveniment: de la Slavici, la patroni – via PCR |
Drone, artificii, muzică și luna plină, au făcut senzație pe cerul orașului în prima seară de FITS |
S-a deschis trecerea peste calea ferată de pe Calea Turnișorului |
Hotelul de Gheata de la Balea lac |
Ansamblul "Cindrelul |
Asfalt de autostrada pe Calea Poplacii |
Film prezentare |