Cu bucate și băuturi locale și naturale, cu o șezătoare tradițională, cu invitația de a petrece timp la povești pe tălpiță, în curtea casei, în sură sau în grădină, cu un periplu pe la cele mai importante biserici ale satului și la monumentul închinat eroilor locali, dar și cu alte surprize, au reușit săcădățenii să impresioneze oaspeții astfel încât, la finalul experienței, cei mai mulți dintre participanți să-și dorească o cât mai recentă reeditare a acesteia.
După primirea tradițională cu țuică și vișinată, oaspeții au fost poftiți în casa muzeu ce ține loc și de sediu al asociației, unde au putut admira mulțimea de obiecte strânse din donațiile localnicilor, colecția de fotografii vechi, dar și celelalte exponate care trimit orice vizitator într-o casă autentică din satul de altădată.
Tot la Casa Muzeală s-a desfășurat și cea de-a doua activitate din programul serii, șezătoarea tradițională, cei interesați având prilejul de a asista la frumosul obicei în cadrul căruia românii și maghiarii din Săcădate (ce au trăit mereu în bună conviețuire), au jucat, au cântat, au lucrat lucru de mână și au spus diverse glume specifice acestor adunări.
Apoi, pentru câteva minute, jocul s-a mutat în curtea casei, moment ce a fost folosit de unii dintre participanți pentru a-și încerca abilitățile la învârtitele ori hațegană. La „ora mesei”, lumea a fost invitată să guste o sumedenie de preparate atent gătite de gospodinele satului, vedetele fiind bunătățile din garniță (carne și c
ârnaț), fusuiul cu varză acră, jumerile proaspete, salata de vinete, brânzeturile, gogoșile, plăcintele cu diverse umpluturi, covrigii de casă, diverse gemuri și dulcețuri, limonadele cu diverse fructe, socata ori ceaiurile cu arome din cele mai speciale.
Programul la Casa Muzeală s-a încheiat cu prezentarea primei ediții a broșurii ”Lucruri pe care nu le știați despre Săcădate, satul cu trei biserici”, Asociația ”Vatra Satului Săcădate” dorind să facă din aceasta o publicație periodică.
După ce noaptea s-a lăsat bine peste Săcădate, a început turul prin sat pregătit de organizatori.
Astfel, prima oprire a fost la Biserica Evanghelică – Lutherană, monument de arhitectură din secolul 13, cea mai veche clădire din sat. Istoricul Cristian Constantin Roman a oferit vizitatorilor informații interesante despre istoria și valoarea acestui edificiu, vizita încheindu-se după prezentarea și rugăciunea, în limbile română și maghiară, susținute de preotul Sámuel Nánási, fiu al satului.
Cea de-a doua oprire din tur a fost la Biserica de din Jos, o biserică ortodoxă cu o istorie, de asemeni, interesantă. Gazdă a fost preotul paroh Sorin Socaci, cel ce a povestit oaspeților istoria lăcașului de cult și a comunității creștinilor ortodocși din Săcădate.
Plimbarea de noapte prin Săcădate a continuat până la Monumentul Eroilor Satului, reabilitat cu ajutorul membrilor Asociației „Vatra Satului Săcădate”. Aici, participanții au asistat la dezvelirea unui panou pe care este aplicată o fotografie restaurată în care pot fi văzuți toți eroii satului, tineri români și maghiari, ce au luptat și pierit în Primul Război Mondial. Tabloul ce a stat la baza realizării acestei reproduceri a fost realizat în anul 1937 și este într-o stare destul de avansată de degradare. Restaurarea acestuia a fost realizată de Constantin Găină, cel ce a și povestit oaspeților la acest eveniment despre procesul de readucere la lumină a tabloului, dar și despre tinerii bravi a căror fotografii sunt expuse în acesta.
În curtea din spatele Școlii Primare Săcădate s-a încheiat plimbarea din cadrul acțiunii „O noapte la Casa Muzeală”, cu un spectacol găzduit de cerul de deasupra satului. Sute de lampioane au fost aprinse și lansate peste sat, spectacolul de lumină realizat de participanți fiind o încheiere mai mult decât potrivită pentru întregul demers.
La încheierea evenimentului, târziu în noapte, reprezentanții Asociației „Vatra Satului Săcădate” au mulțumit tuturor celor ce le-au fost alături în această acțiune de promovare a oamenilor și locurilor, au mărturisit că, deși au avut emoții pentru reușita demersului, sunt foarte bucuroși și entuziasmați de cele realizate și au promis că vor continua organizarea acestui gen de evenimente.
Un (alt) sibian în România Educată. Elena Lotrean: „Este periculos să fim proști” |
Cum și cine a salvat Compa după 1989: de la IPAS-ul de stat, la privatizare, listare la bursă și performanță |
TRIBUNA, din interior. Emil David, interviu-eveniment: de la Slavici, la patroni – via PCR |
Drone, artificii, muzică și luna plină, au făcut senzație pe cerul orașului în prima seară de FITS |
S-a deschis trecerea peste calea ferată de pe Calea Turnișorului |
Hotelul de Gheata de la Balea lac |
Ansamblul "Cindrelul |
Asfalt de autostrada pe Calea Poplacii |
Film prezentare |