Tribuna
Cea mai aprigă bătălie pentru funcția de rector al ULBS, din istoria instituției. Cinci candidați și-au anunțat intrarea în competiție
20692 vizualizari
Cea mai aprigă bătălie pentru funcția de rector al ULBS, din istoria instituției. Cinci candidați și-au anunțat intrarea în competiție
Competiția pentru ocuparea funcției de rector al ULBS din acest an va fi cea mai mare din istoria instituției academice. Cu mai puțin de 48 de ore înainte de deschiderea perioadei de înscriere a candidaților, 5 persoane și-au anunțat intenția de a intra în lupta pentru cea mai înaltă funcție din Universitate. Este pentru prima oară când există un număr atât de mare de competitori și, tot în premieră, printre cei care acced la postul de rector se numără și două femei.

Chiar dacă în prezent există doar cinci candidaturi asumate, în perioada înscrierilor (13-15 ianuarie a.c.) pot apărea și alți competitori. Deocamdată și-au anunțat intenția de a candida prof.univ.dr. Livia Ilie, prorector, conf.univ.dr. Daniela Preda, director al Departamentului de Relații Internaționale din cadrul ULBS, prof.univ.dr.habil. Ioan Marian Țiplic,  prorector, prof.univ.dr. habil. Sorin Radu, decan al Facultății de Științe Socio-Umane, prof.univ.dr. Liviu Nicolae Mihăescu. Reporterii Tribunei i-au contactat pe cei cinci, pentru a-i întreba care este motivația de a candida la funcția de rector.

Prof.univ.dr. Livia Ilie: „Decizia de a candida are două motive: unul se leagă de ce cred eu că este rolul educației pentru o societate. Din punctul meu de vedere, prioritatea zero pentru orice țară care vrea să se dezvolte și să crească competitivitatea și bunăstarea oamenilor ei, este reprezentată de educație și cercetare, iar universitățile joacă un rol fundamental, pentru că suntem responsabili de forța de muncă înalt-calificată și de generarea de cunoaștere și inovare pe care le dăm societății. A doua motivație se leagă de experiența pe care eu am acumulat-o în diverse contexte, ultimul context fiind cei 8 ani de prorector al Universității, responsabil cu zona de strategie, la care se adaugă și o pregătire pe care o am nu numai în specialitatea mea, ci și în management academic. Cred că am și o responsabilitate ca din experiența pe care am dobândit-o, din cunoștințele din zona de leadership academic, să dau înapoi comunității mele academice și, extinzând, comunității sibiene”.

Conf. univ. dr. Daniela Preda : „Candidez la funcția de rector din dorința de a crește vizibilitatea și atractivitatea Universității. Experiența dobândită în anii în care am condus Departamentul de Relații Internaționale mă va ajuta să asigur un bun act managerial, aliniat politicilor de dezvoltare a instituțiilor academice de prestigiu din întreaga lume. Studenții trebuie să aibă convingerea că o diplomă eliberată la ULBS le poate garanta succesul pe piața muncii, în timp ce angajații Universității trebuie să aibă siguranța locului de muncă, toate condițiile necesare pentru a performa, atât în actul didactic, cât și în cercetare. Atunci când pretinzi implicare și performanță trebuie să creezi condiții pentru împlinirea lor, să îi sprijini logistic și material pe cei de la care ai așteptări. Cred în spiritul de echipă și în puterea pe care o conferă relațiile strânse interumane, ce au ca numitor comun bunul mers al instituției”.

Prof.univ.dr.habil. Ioan Marian Țiplic: „Decizia de a candida pentru orice funcție în cadrul unei universități este una personală, născută din dorința de a contribui la dezvoltarea instituției și cred cu tărie că dialogul este una dintre cele mai directe căi pentru a progresa și că loialitatea este una dintre calitățile pe care trebuie să ne bazăm atunci când dorim să construim durabil. ULBS este casa noastră în interiorul căreia dialogul, transparența și loialitatea sunt pilonii pe care ne bazăm pentru a dezvolta armonios marea noastră familie academică. Susțin necesitatea schimbării, dar consider că trebuie să existe și o componentă de continuitate, iar experiența managerială pe care am acumulat-o, începând din anul 2005, în calitate de șef de catedră, director de departament și prorector al ULBS mă poate ajuta să duc la îndeplinire ceea ce mi-am propus să realizez din funcția de rector.  Capacitatea de a relaționa, convingerea că mereu există cel puțin o rezolvare pentru orice tip de probleme, transparența în luarea deciziilor și îndeosebi capacitatea de a reacționa la provocări multiple sunt calități pe care le cultiv și doresc să le promovez. Comunitatea academică nu are decât de câștigat din existența unor dezbateri de idei pe marginea programelor manageriale propuse de candidați”.

Prof.univ.dr. habil. Sorin Radu: „Confirm că voi candida. Sunt sprijinit de foarte mulți oameni din Universitate. Am o experiență bazată pe cei 11 ani de activitate în management, fundamentată și pe activitatea mea de cercetare”, a declarat, pentru Tribuna, Sorin Radu, în prezent decanul Facultății de Științe Socio-Umane, din cadrul ULB Sibiu. Sorin Radu a afirmat că își va depune candidatura în ultima zi, respectiv în 15 ianuarie. Facultatea de Științe Socio-Umane este a doua ca mărime din ULBS.

Prof.univ.dr. Liviu Mihăescu: 

„Intenționez să valorific nu doar propria experiență ci și pe cea a tuturor colegilor din corpul profesoral și administrativ din Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu pentru promovarea performanței, tradiției și a integrității. Noi toți suntem diferiți și trebuie să punem în valoare toate calitățile fiecăruia din perspectiva abordării  managementul universitar într-o manieră eficientă. Doresc să realizez un echilibru între o administrație eficientă și un act educațional la nivel înalt prin transparență decizională și instituțională”.

 

Potrivit calendarului alegerilor publicat pe site-ul oficial al ULBS, între 13-15 ianuarie se depun dosarele pentru candidaturi la funcția de rector, 16 ianuarie verificarea dosarelor, 17 ianuarie contestații și soluționare contestații, 20 ianuarie ședință extraordinară a Senatului (în cazul unei contestații), 20 ianuarie – publicarea candidaturilor, 23 ianuarie ședință de Senat, 27 ianuarie -01 februarie – campanie pentru alegerea rectorului, 04 februarie – alegeri primul tur, 06 februarie alegeri turul II, 07 februarie ședință de Senat pentru validarea rezultatelor alegerilor.

 


comentarii
38 comentarii

VRETI SA STITI CINE IESE ?? VA SPUN SIGUR CEL SUSTINUT DE PUTERE SI NU ORICUM ,CI CU CONCURS SI CU CEA MAI MARE NOTA CA SA NU AIBE PROSTII CE CONTESTA
bum
11.01.2020 19:29
Ar fi mare păcat dacă și aici politicul dictează!
AA
11.01.2020 20:11
Serviciile, hotărăsc cel care va conduce ULBSibiu.
Mis
11.01.2020 20:43
Unul dintre candidați nu face compromisuri!
Mr
12.01.2020 01:08
Eu aș vrea să văd o doamnă Rector, dar in niciun caz pe Livia Ilie. A furat destul si e corupta, sa stea acasa. Cred ca doamna Decan Daiana Vesmas era o optiune potrivita, nu candideaza?
Niklaus Wirth
12.01.2020 01:47
Livia ILIE, numele tau rimeaza cu PUSCARIE! Nu ar fi exclus sa termini campania cu un dosarel... Ai furat destul, acum vine vremea sa raspunzi!
DNA, sa vina sa te ia!!!
Vasile Stan
12.01.2020 06:05
Daca Livia Ilie si Liviu Mihaescu au ajuns prorector, respectiv decan, suntem in tara tuturor posibilitatilor! Eu zic sa il punem rector pe Abi Talent, sau pe elly, sa avem priza la generatia tanara. Si oricum, astia sunt mai abili decat "profesorii" economUisti Livia si Liviu... Apropo, va recomand sa le luati mareaopera la puricat. Astia nu stiu sa scrie nici o reteta de chec, sigur o sa ploua cu plagiate!
Dan Pascu
12.01.2020 08:02
Si ca sa fie clar: decat sa o votez pe Livia Ilie, mai bine punem rector capra de taiat lemne. Imi e rusine ca am diploma de ULBS, daca astia vor sa conduca universitatea!
Studentul indiscret
12.01.2020 08:27
Felicit ULBS pentru faptul ca a reusit sa aiba o distributie echitabila a candidatilor, respectand egalitatea de sanse si gen. Practic, din cei 5 avem 2 femei, 2 barbati si unul androgin (deci, e 2,5 la 2,5 proportia)
Cu alte cuvinte:
Fetele de la Sibiu
Stiu ca Sorin e bulangiu!
Pablo
12.01.2020 10:04
Toți sunt no name! Nulități absolute! S-a remarcat unu dintre ei cu ceva în orașul asta, sau pe regiunea centru.
E unu vrei somitate, a ieșit unu cu ceva macar in Europa, nu mă gândesc la nivel mondial.
Are unu vrei contribuție cat de mica ?

Fraților, ăștia nici de școală generală nu cred că sunt buni sa o conducă.
Ar ajunge ulbs că energeticul, cu bălăriile in curte nevoite!
Jalnic!
Profesora?ii de provincie!
12.01.2020 11:49
cistiga cel cu pile mai mari la turcan cimpan(pdl pnl) cu girul acad prof dr doc ..... de fizica
concurs ca pe vremea lui ceasca !
adi3
12.01.2020 12:12
Livia Ilie - de trei ori câte-o mie,
Și Sorin, cu curul plin,
Ar candida puțin,
Dar s-au arătat Liviu și Marian,
Dornici, la început de an
Să facă și ei câte un ban,
Și se dau curați toți,
Se jură că nu-s hoți,
Dar, într-o mare cârdășie,
O să-și ia fiecare câte-o felie!
Ia mai votați măăăi, Hăi Hăi!
Poetul academic
12.01.2020 13:35
Daca iese Livia Ilie sau Sorin Radu, ne dam demisia si ne angajam toti la Spiru Haret
Ludwig von Muises
12.01.2020 14:54
E agitație mare pe la loji, se bate fratele Sorin cu fratele Liviu. Cu cine votează venerabilii cu șorț la purtător?
Grand Maître
12.01.2020 15:14
Sunt absolut șocat de comentariile pe care le citesc aici, dar și de propunerile de candidaturi. Cel mai bine ar fi să nu ne prezentăm la vot. Un protest masiv al comunității academice i-ar trezi la realitate pe acești domni și doamne, care își doresc funcții, dar nu au demonstrat nimic. Oare chiar atât de jos am coborât ștacheta academică, stimați colegi? Cred că marii profesori, care au contribuit acum 50 de ani la înființarea Universității noastre, se întorc în mormânt de atâta amărăciune!
Habermas
12.01.2020 15:17
Liviu Mihaescu vrea sa ajunga rector ca sa isi negocieze avantaje pe plan politic.
Daca ajunge, va pune studentii sa lipeasca afise, asa cum a facut in 2012, cand a ajuns in CJ?
MIRUNA
12.01.2020 15:20
Am participat la proiectele organizate de Livia Ilie. Cursurile nu se tineau, in program scris ca se da o masa, dar primeam cafea si biscuiti, iar cand am vrut sa particip la concurs mi s-a zis ca voi fi contactata de o firma de consultanta care stie cum merg lucrurile. Cand am inceput sa vociferez am fost exclusa din grup. Alo, DNA?
Maria Juca
12.01.2020 15:24
E interesanta intrarea in scena a Sfintiei Sale Dana Barosana. In afara de faptul ca e omul popilor, ce hram mai poarta?
MILF & Petrov
12.01.2020 16:59
Bondrea lasa universitatea mostenire? Ca mai toti sunt nomenclaturistii lui. Halal atitudine feudala!
Andrei Lungu
12.01.2020 17:03
Doamna Preda e o prezenta light, discreta. E singurul candidat care nu vine din prima linie a actualului management. Astept sa vad ce poate! Oare 2020 sa fie anul doamnelor la ULBS?
Ioana
12.01.2020 17:05
Vreau un tur final intre Preda si Mihailescu. Sa vedem batalia dintre sutane si sorturi - faza pe universitate.
Liz Costello
12.01.2020 17:12
Livia Ilie merita sa câștige
Anonim
12.01.2020 19:34
Țiplic =alegerea CORECTA!
Punct
Profu'
12.01.2020 20:30
MARIA JUCA (Persoană reală, nu fake) esti o mincinoasa, noua ne spuneai altceva!
coleg
12.01.2020 22:21
Ciolan gras de ros: Salar baban,Delegatii in strainatate cu diurne consistente,Masina la scara,Functii si titluri in Universitate date pe "recomandari",Camine studentesti unde se poate intra preferential ,deci un job mai banos ca al Presedintelui Romaniei.Aici trebuie sa ai sustinerea unor institutii din afara Universitatii,deoarece reprezinti Romania si e posibil ca acestea sa faca diferenta.Cat de titluri:doctorand,profesor....astea se pot cumpara cam peste tot in lume.Macar sa fie ales unul care vorbeste F.Bine o limba de circulatie internationala(engleza,franceza.spaniola ,germana).Nu cum a fost Viorica si sa stie aria cercului.
Observator
12.01.2020 23:43
Din partea cui atâtea minciuni și nesimțire?
Vă puteți semna cu un nume real și nu "COLEG" după ce ați avut tupeul să vă folosiți și de numele meu în minciunile voastre?
Maria Juca
13.01.2020 00:19
Te comporti indecent pentru un trai decent
Faci o facultate - doua, ca student
Afacerile legale te trimit in faliment
https://Versuri.ro/w/jny1
Intr-o tara mai plina de maimutoi decat Disneyland

Si maimutoii candideaza!
Ion de la Raion
13.01.2020 00:39
Draga domnule HABERMAS,

v-am citit cu uimire comentariul. Constat ca aproape lesinati de nedumerire. Pai aceste mediocritati nu au intrat singure in asa zisa universitate, ci adusi tocmai de ilustrii profesori care au infiintat institutia. Si stiti de ce i-au adus in incinta cotetzului??? Foarte simplu : ca sa nu le faca concurenta. Asa ca marii profesori au huzurit cu nesimtire 40 de ani in cotetzul-institutie dupa care unii au crapat, altii au ajuns in pragul de-a crapa si altii in stadiu de cadavre incipiente isi tarasc basinile pe la facultati predand la plata cu ora si temandu-se ca daca ei nu mai predau se scufunda universitatea plutitoare. Marii profesori de rahat din RSR = chiar si acum tot rsr este- nu merg in excursii in strainatate ca sa se aeriseasca dupa o activitate de 40 ani de predare, nu, nici vorba, ei nu au deprinderile cunoasterii formate. Ei stau in rsr si calaresc institutiile pana la moartea lor, A lor si a lor. Iar aceste mediocritati si nulitati care vor sa conduca o institutie care se va desfiinta in urmatorii cinci ani, le masturbeaza orgoliile si le miros basinile. E totul cat se poate de simplu.
salamona werner
13.01.2020 03:38
domnului ,Habermas / domnului Kantemir

daca tot considerati ca nu aveti pe cine vota, ce-ar fi sa va depuneti Dvs candidatura la mult dorita functie de rector. La asta v-ati gandit ??? Poate ca Dvs nu sunteti nici spagar, nici gay, nici lesby, nici incult, etc, pe scurt nu aveti nici un defect la care participantii la dezbatere sa se refere in mod deosebit. Poate beti alcool sau fumati, poate va plac pipitzele, dar asta conteaza mai putin. Nu va atribui eu vreun defect anume, doamne fereste, ziceam doar asa vazand ce caracterizari fac universitarii participanti la dezbatere. Aceeasi propunere si pentru domnul Kantemir, care confunda universitatea cu scoala profesionala din campia turzii. Prima data cand am citit comentariul domniei sale am crezut ca este vorba de campia kurzilor de undeva din turcia, dar ulterioar m-am uitat mai bine pe harta si am vazut ca scoala profesionala se afla in romania, mai precis in judetul Cluj, desi domnul Kantemir putea sa se refere si la scoala profesionala din Husi, sau Hussy ca tot aia era. Pana la urma ce e rau in a exista sapte sau opt candidaturi??? Ar fi o oferta din care lumea ar avea ce alege si nu ar mai fi nevoie de boicoturi care nu-si au rostul. Este regretabil ca nivelul discutiilor este asa de jos. Succes !!!! Votati sau stati acasa, fiecare cum doreste,
regina angliei
13.01.2020 04:07
stati linistiti !!!!! Alo !!! AAAAllllloooo !!!! Luati loc , stati linistiti...... este o provocare. Exista un tur DOI !!! Acolo se decide totul. O sa fie in turul doi domnul Liviu si cu una dintre doamne. Acolo sa vedeti concurenta, Si va rugam frumos nu mai escaladati limbajul.......nu-i frumos, Multumesc pentru intelegere.
camelia popescu
13.01.2020 04:31
https://universitaticurate.ro/integritate/am-revenit/
Electro Cutare
15.01.2020 01:26
https://universitaticurate.ro/integritate/interese-nelegitime-conflict-de-interese-si-acuzatii-de-mita-la-ulbs/
Capul lui Mo?oc vrem!
15.01.2020 03:47
Esti pe felie
Cu Adrian Ilie?
Esti plagiator de meserie!
Hermasofit
15.01.2020 11:42
Dacă se mai continuă în acest fel, această universitate va dispărea cu totul!!! Apar diverse semnale din țară și din străinătate cu adevărat îngrijorătoare.
Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu (prin Consiliul de Administrație) ar trebui să aibă o poziție de detașare față de comentariile din presă, care au ajuns la un nivel de neacceptat, de neimaginat. Distrugerea de oameni, de familii a devenit din păcate o practică iar oameni valoroși, integrii sunt puși la zid și executați la propriu. Aici, avem obligația să nu-l uităm pe domnul prof.univ.dr.ing. Lucian VINȚAN, care a avut recunoaștere internațională și prea puțin a fost apreciat în ULBS!!! Nimeni nu l-a apărat public atunci când a fost cazul!!! Nu sunt responsabili studenții, care au devenit masa de manevra, ci acele "cadre didactice" care au avut lipsa de decență de a nu participa la priveghiul Domniei Sale.
Este trist că studenții noștri participă la un spectacol în care oamenii de la catedra sunt târâți în mizerie. Ce așteptări ar trebui să mai aibă ei de la actul educațional? Unde sunt studenții noștri în condițiile în care fără ei suntem nimic? Unde este lumea academică? Cine suntem noi? Ce am devenit? Care ne sunt valorile atât de frumos explicitate în Carta ULBS? Cine ne-a dat atâtea drepturi încât să distrugem destine? Chiar nu ne mai este frică de nimic? Chiar nu mai avem nici un Dumnezeu?
Suntem cu toții vinovați pentru ceea ce se întâmplă în ”casa” noastră prin lipsa de luare de atitudine!!!
MENS AGITAT MOLEM
16.01.2020 09:23
Colectivul PSD Sibiu il sustine pe dl. prof. univ. dr. Sorin Radu la functia de Rector. Este singurul candidat onest, neimplicat in afaceri murdare. Tocmai pentru ca nu este santajabil, este atacat de Statul Paralel cu diverse calomnii! SRR - Sorin Radu Rector!
SRR
20.01.2020 01:37
Sorin Radu este renumit pentru iesirile sale cu tenta homosexuala. Sunt cel putin cinci studenti care s-au plans la Rectorat in ulmii trei ani, v-o spun in calitate de angajat TESA.
Angajat
20.01.2020 01:39
Bai, voi sunteti bolnavi de candidoza, sau ce tot candidati atata? Veniti cu articole si interviuri de doi lei, dar pentru noi, plebea, ce faceti, calicilor?? Toti cinci sunteti degeaba!
Plebiscitzia Major
20.01.2020 01:42
Sorine, degeaba esti poponar daca nu ai stiut sa prestezi un anilingus corespunzator cui trebuie! Ai fost cu dusmanul, acum ai intratin cursa doar ca sa-l incurci pe Tiplic!
MulTziplicator
20.01.2020 11:30
Din aceeasi categorie
Muzeul Brukenthal

Infinity Ink. Photography

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia