Tribuna
Jidvei
Ce spun sibienii despre prelungirea stării de alertă și o eventuală revenire la starea de urgență: "Oamenii umblă mult, sunt prea liberi, nu țin cont de restricții”
Liuba STARII
3270 vizualizari
Ce spun sibienii despre prelungirea stării de alertă și o eventuală revenire la starea de urgență:

În contextul creșterii zilnice a numărului celor infectați cu virusul Covid-19, s-a discutat în spațiul public atât despre prelungirea stării de alertă, cât și despre revenirea, în caz de nevoie, la starea de urgență. Părerile sunt împărțite, analiștii, medicii și politicienii având opinii diferite, privind implementarea unor astfel de măsuri. Pentru că toate acestea reglementări îi privesc direct pe oamenii obișnuiți, Tribuna a dorit să afle care este părerea sibienilor în legătură cu prelungirea stării de alertă și o eventuală revenire la starea de urgență. Majoritatea răspunsurilor obținute denotă o atitudine temperată a sibienilor, care susțin că sănătatea populației trebuie să fie o prioritate, indiferent de măsurile restrictive luate de autorități.

„E prea târziu s-o introducem. Mi se pare ca virusul s-a răspândit. Oamenii s-au relaxat prea rapid. Relaxarea trebuia să fie făcută  treptat și după aia să revenim la normalitate. Lumea a ieșit din casă și au explodat cazurile. Era cumva de așteptat. Mi se pare că totul a fost gestionat prost. A fost gestionat bine și ținut sub control doar până la un moment și după aia s-a dus pe apa Sâmbetei. Am lucrat în timpul stării de urgență. Nu mi-a fost frică pentru că luam toate măsurile de precauție. Nu am avut parte de surprize. Nu mi s-a întâmplat nimic, dar mă așteptam, în orice moment se întâmple ceva. În stare de urgență a fost mai multă disciplină și liniște, iar după ce a fost introdusă stare de alertă, lumea a devenit mai neglijentă. Trebuie să insistăm mai mult pe informarea publicului. Oamenii au văzut că e liber și, gata, hai să ieșim afară, să mergem în parc, la terase și așa mai departe. Nu au înțeles că pericolul nu a dispărut”, spune Bogdan.

“Nu prea sunt de acord cu reintroducerea stării de urgență. Oamenii trebuie să mai circule în aer liber, să-și facă treburi și să nu mai fie închiși în casele lor. E suficient să purtăm masca și să ne protejăm. Nu sunt obișnuită să stau în casă și mi-e greu să nu mai ies afară”, este opinia Elenei.

„Avem nevoie de reguli, restricții și amenzi”

 “Mi se pare în regulă prelungirea stării de alertă, iar reintroducerea stării de urgență ar fi o măsură exagerată. Economia va avea de suferit, chiar și social, cred că ne-am distanțat prea mult și e bine să mai ieșim, să mai interacționăm. Perioada asta a fost foarte dificilă, sunt la facultate și trebuia să am cursuri în mediul online. Stau într-o zonă în care nu prea am condiții bune și acces la internet și trebuia să fac unele sacrificii, să risc, să mă deplasez în alte zone, cu conexiunea mai bună. Cred că revenirea în starea de urgență, mai ales, continuarea studiilor în mediul online prezintă un pericol. Din păcate, avem condiții diferite și nu putem să facem fața cerințelor”, remarcă Ștefan.

Petru consideră că: “Trebuie să revenim la starea de urgență. Oamenii sunt inconștienți și nu respectă recomandările medicilor. Am avut un număr mic de infectați și acum infecțiile au explodat”.

Constantin este de aceeași părere: “Sunt absolut de acord cu reintroducerea stării de urgență. Avem nevoie de reguli, restricții și amenzi. Lumea crede că e o glumă, nu păstrează distanța și nu se adaptează”.

„Nu credem nimic. Specialiștii să creadă. Trebuie să facem ce ni să spune și să nu credem că suntem cei mai deștepți. Dacă ni se spune să purtăm masca, trebuie s-o purtăm și să nu mai comentăm”, a spus un sibian, trecut de a doua tinerețe.

Anca consideră că “starea de alertă și starea de urgență trebuie să fie reintroduse acolo unde sunt mai multe cazuri, unde este epidemie, nu peste tot”.

„Sibiul nu pare afectat, nu sunt foarte multe cazuri. Oamenii nu trebuie să fie pedepsiți și să stea închiși în casă. Starea de urgență trebuie să fie reintrodusă numai acolo unde sunt focarele de infecție. Cred în existența pericolului, nu trebuie să-l neglijăm, dar să fim mai atenți și selectivi. Port masca, păstrez distanța, mă firesc de cozi. Oricum, românii nu sunt vinovați în creșterea numărului de cazuri, sunt vinovați cei care au venit din alte părți și ne-au adus nenorocirea asta. Cazurile sunt aduse din afara țării”, spune femeia.

„A fost un dezastru”

Și Maria e de acord cu prelungirea restricțiilor: “Nu am nimic împotrivă. Cred că e o măsură necesară și eficientă. Lumea e prea dornică de libertate. Se agită cu rost, dar și fără rost. Ca să scăpăm de pandemia asta avem nevoie de niște restricții mai drastice. Românul e obișnuit să fie liber și nu îi pasă de reguli. Oamenii în vârstă au mai multă răbdare și pot să stea acasă, iar pentru cei tineri e mai greu, sunt obișnuiți cu un alt stil de viață. E frumos ca omul să fie liber și să facă ce vrea, dar dacă avem necazul ăsta, trebuie să ne schimbăm. Pe de altă parte, dacă o să mai stăm acasă o să fie și mai greu, nu vom avea bani. E bine, o lună sau două. La noi, la Săcel, tineretul e disperat. Nu au locuri de muncă. Sper să nu intre politica în sănătate, dacă e pentru binele nostru, atunci, putem să mai stăm acasă, iar dacă e vorba despre un joc politic,depinde cum guvernanții gestionează treaba asta”.

Pentru Ioan, izolarea și starea de urgență a însemnat un „dezastru”, după cum spune bărbatul.

“Am fost închiși în casă trei luni de zile. A fost un dezastru. Uneori, am impresia că autoritățile ‘înfloresc’ cazurile. Cred în Covid, nu cred în guvern. Mi se pare că se face un joc politic. Sunt contra stării de urgență. Starea de alertă mai merge. Suntem mai liberi, avem posibilitatea să ne deplasăm, avem acces la mai multe. Putem să ieșim la o terasă, în parc, în aer liber, la un grătar. Trebuie să avem mare grijă de sănătatea noastră. Virusul nu a trecut, trebuie să fim precauți, dar să avem posibilitatea să ieșim”.

„Dacă se mai măresc cazurile de infectare, atunci, trebuie să reintroducem starea de urgență. Avem nevoie de o regulă adecvată. Oamenii umblă mult, sunt prea liberi, nu țin cont de restricții. E un pericol de îmbolnăvire, așa se mărește numărul de cazuri”, conchide Nicolae.

Foto: Răzvan NEGRU


comentarii
3 comentarii

fiecare cu parerea lui
oamenii sint liberi si au libertatea garantata prin constitutie
multi au stat acasa liberi
unii sor dus in germaia tot liber,la munca in stare de urgentza
via cluj,sibiu,iasi
adi3
14.07.2020 19:09
Ar trebui sa existe o LEGE A PANDEMIEI care sa se aplice doar in caz de pandemie si in care sa fie scris exact ce drepturi sunt restrictionate temporar. Se tot vorbeste despre drepturile fundamentale ale cetatenilor, dar de ce nu se vorbeste si despre OBLIGATIILE FUNDAMENTALE ale cetatenilor. Mai ales in pandemie cand ar trebui sa nu-i imbolnavim pe cei de langa noi.
Sibian
14.07.2020 21:43
O sa iti raspund eu,... pentru ca pandemia aceea o declara tot oamenii, nu o entitate supraomeneasca si care ar vrea doar binele omenirii!
De asta nu exista si nu o sa existe niciodata asa ceva!
@Sibian
15.07.2020 11:29
Din aceeasi categorie
Infinity Ink. Photography

Comunicat de presa

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia