Tribuna
Ce spun reprezentanții Spitalului Județean de Urgență despre plata testului COVID
Ce spun reprezentanții Spitalului Județean de Urgență despre plata testului COVID

În urma apariţiei articolului „Revoltător! Trebuie să te operezi la Spitalul Județean? Ești obligat să plătești testul COVID”, reprezentanții Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu au transmis un punct de vedere, pe care, în virtutea dreptului la replică, îl publicăm integral.

 

„Conform Metodologiei Institutului Național de Sănătate Publică privind definițiile de caz pentru sindromul respirator acut cu noul coronavirus, în momentul de față, în cadrul laboratorului de biologie moleculară al SCJU Sibiu se testează gratuit următoarele categorii de pacienți: persoane simptomatice, contacți apropiaţi simptomatici ai cazurilor confirmate, pacienţi cu maximum 48 de ore înainte de procedura de transplant (asimptomatici) şi donatorii de organe înainte de donare, pacienți cu transplant de organe, pacienți oncologici asimptomatici aflați în curs de chimioterapie – cu maximum 48 de ore înainte de fiecare cură, respectiv de fiecare prezentare la spital pentru monitorizare, pacienți oncologici asimptomatici aflați în curs de radioterapie – înainte de prima ședință și apoi la 14 zile, până la terminarea curei, pacienți oncologici asimptomatici înainte de intervenții operatorii sau manevre invazive, cu maxim 48 de ore înaintea intervenției/manoperei, pacienți hemodializaţi asimptomatici, pacienți hemodializați asimptomatici contacţi cu caz confirmat, pacienți hemodializaţi simptomatici, persoane instituționalizate asimptomatice la internarea intr-un centru rezidențial sau la revenirea in centrul rezidențial din familie/unitate sanitară, persoane instituționalizate simptomatice, personalul de îngrijire și personalul de asistență din centre rezidențiale, gravidele asimptomatice care se află în carantină/izolare la domiciliu sau au fost contact apropiat cu un caz confirmat – în ziua 14, dacă nu au devenit simptomatice, personal medico-sanitar si auxiliar asimptomatic contact direct cu caz confirmat.

În afară de acești pacienți, spitalul își asumă testarea și costurile aferente acesteia pentru toți pacienții care se prezintă în Unitatea de Primiri Urgențe a spitalului, cu scopul de a proteja pacienții internați pentru a nu se contamina între ei precum și cu scopul de a proteja personalul medical.

Totodată, din cauza faptului că infecția cu SARS-CoV2 este de dată recentă, în cadrul relației contractuale cu Casa de Asigurări de Sănătate nu se decontează cheltuielile aferente testării COVID-19.  Precizăm, de asemenea, că SCJU Sibiu nu face testări contra cost.

În ceea ce privește cazul relatat în articol, precizăm că nu este vorba despre o urgență medicală și nici despre o suspiciune Covid-19, pentru ca spitalul să poată efectua gratuit testarea pentru noul coronavirus. De altfel, medicul curant i-a explicat pacientei că nu prezintă o patologie de urgență, că operația este una programabilă și că poate fi amânată fără a pune în pericol viața pacientei. Totodată, pacienta a fost informată că Secția Obstetrică-Ginecologie a SCJU Sibiu este o secție non-corvid și că, dacă dorește totuși realizarea intervenției în contextul epidemiologic actual, testarea COVID-19 este necesară înainte de efectuarea operației, atât pentru binele pacientului, al personalului medical cât și a celorlalți pacienți internați.

Totodată, dorim să îi asigurăm pe cetățenii județului că știm cât de importantă este reluarea consultațiilor și a tratamentelor și, cu precădere, a  intervențiilor chirurgicale în cadrul Spitalului Județean de Urgență Sibiu, mai ales pentru pacienții pentru care operația este o etapă obligatorie în tratarea afecțiunilor de care suferă. Tocmai de aceea, am făcut demersuri pentru reorganizarea circuitelor și a activității secțiilor chirurgicale și ulterior a celorlalte secții. Facem eforturi pentru reluarea operaţiilor pentru pacienţii care nu au COVID-19, dar ne dorim ca acesta să fie realizată în condiții de maximă siguranță.

Vă asigurăm că medicii SCJU Sibiu fac tot ceea ce este posibil din punct de vedere uman și medical pentru a asigura servicii medicale tuturor pacienților, respectând normele legale în vigoare”.

comentarii
1 comentarii

Pai mai oameni buni, de unde sa deconteze statul roman contravaloarea testului covid ? Cand statul roman plateste catre medici cate 4000 - 5000 de euro net per luna, prime de covid de 500 de euro brut etc
Clasa politica a decis ca pt bugetari, pt 1.5 mil de bugetari, salariile sa fie platite integral pe toata perioada de criza! Apoi au zis, pensiile speciale, sa fie platite integral pe toata perioada de criza! Pensiile celelalte la fel!
Bai, pai de unde sa sustina mediul privat asemenea cheltuieli ? Normal, se imprumuta luna de luna pt pensii speciale si salarii de 4-5000 euro net (medici, justitie, armata, politie, servicii)!
Statul roman se imprumuta in numele nostru, fara sa ne fi intrebat, pe perioade de 30 de ani, in numele copiiilor nostri, amanetandu-le viitorul! DE ce ? tocmai pt a plati asemenea sume colosale, sume care nu au nimic de-a face cu puterea economica a tarii!

De-asta trebuie sa ne platim noi, astia micii, testele de covid! Aproximativ 300 ron la clinicile private! Noi suntem buni doar de dat dari la stat, altii incaseaza caimacul, indatorandu-ne copiii pe inca 30 de ani de aici inainte!

Asta-i tara, pt unii muma, pt altii ciuma! Scapa cine mai poate!
costea
04.06.2020 11:39
Din aceeasi categorie
Infinity Ink. Photography

ciclism.sibiu.ro

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia