Tribuna
Ce se întâmplă dacă situația copiilor din Teleorman, cu părinții și frații infectați cu coronavirus, se repetă în județul Sibiu
Andra MARINESCU
2751 vizualizari
Ce se întâmplă dacă situația copiilor din Teleorman, cu părinții și frații infectați cu coronavirus, se repetă în județul Sibiu
© Arhiva TRIBUNA
Doi copii din județul Teleorman au ajuns, la cererea părinților, într-un centru de plasament al Direcției Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, mama, tatăl și alți doi frați ai lor fiind diagnosticați pozitiv cu noul coronavirus. Ce se va întâmpla dacă vom avea astfel de cazuri în județul Sibiu? Ei bine, doar la cererea familiei, copiii pot fi preluați în grija DGASPC Sibiu.

 

În conformitate cu prevederile Legii 272/2004 - privind protecția și promovarea drepturilor copilului,  Art. 60, ”copilul, care în vederea protejării intereselor sale nu poate fi lăsat în grija părinților din motive neimputabile acestora”, beneficiază de o măsură de protecție specială.

"Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sibiu continuă să intervină cu promptitudine și nu face distincție privind motivele pentru care copilul  este lipsiț, definitiv sau temporar de ocrotirea părinților  săi. Plasamentul copilului care nu a împlinit vârsta de șapte ani poate fi dispus numai la familia extinsă, substitutivă sau la asistent maternal, plasamentul acestuia într-un serviciu de tip rezidențial fiind interzis. Copiii cu vârsta peste șapte ani vor fi plasați într-un centru rezidențial din subordinea DGASPC Sibiu. Măsura plasamentului se stabilește de către comisia pentru protecția copilului, în situația în care există acordul părinților, iar la cererea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului măsura plasamentului se stabilește de către instanța judecătorească", au explicat, pentru TRIBUNA, reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sibiu.

Potrivit acestora, de obicei, frații nu se despart.

DGASPC trebuie să asigure aplicarea politicilor și strategiilor de asistență socială

Conform legii, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului trebuie să asigure la nivel județean aplicarea politicilor și strategiilor de asistență socială în domeniul protecției copilului, familiei, persoanelor singure, persoanelor vârstnice sau cu handicap etc.

Conform reglementărilor Legii nr. 292/ 2011 a asistenței socciale, Legii nr. 448 / 2006 privind protecția și promovaea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, precum și a Legii nr. 272/ 2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, republicată, direcțiile / servciile/ compartimentele publice de asistență socială organizate la nivelul municipiilor, orașelor și comunelor trebuie să monitorizeze pe toată perioada situației de urgență toate persoanele care aparțin categoriilor vulnerabile, precum copiii lăsați singuri acasă, în urma migrației economice a unuia sau a ambilor părinți, copiii ai căror familii se află în autoizolare sau carantină, precum și alte persoane care din cauza incapacității fizice sau mentale se află în imposibilitatea de a se ocroti sau de a-și apăra drepturile, și să se asigure că aceste persoane beneficiază de toate măsurile de protecție socială prevăzute de Constituția României și legislația specifică.





comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Intre sine si bani

Marquardt Schaltsysteme

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Tribuna
Licitatie publica