Tribuna
Ce măsuri trebuie să ia școlile, în perioada când elevii vor susține examenele naționale. Triaj epidemiologic pentru candidați și examinatori
Ce măsuri trebuie să ia școlile, în perioada când elevii vor susține examenele naționale. Triaj epidemiologic pentru candidați și examinatori
© Arhiva TRIBUNA
Reprezentanții Ministerului Educației și Cercetării împreună cu Ministerul Sănătății au emis un ordin comun, care stabilește măsuri pentru unitățile de învățământ, instituțiile publice, pentru toate structurile aflate în subordonarea MEC.

 

Potrivit acestui ordin, accesul în instituții trebuie organizat astfel încât să existe o suprafață minimă de 4 mp pentru fiecare persoană și o distanță minimă de doi metri între persoane, iar accesul este interzis pentru persoanele care au o temperatură corporală ce depășește 37,3 grade Celsius. De asemenea, suprafețele expuse vor fi dezinfectate.

MEC a explicat și măsurile de prevenire și protecție în perioada desfășurării activităților de pregătire pentru elevii din clasele terminale și în perioada organizării examenelor naționale și de certificare și calificare.

Astfel, activitatea de pregătire se va organiza pe grupe formate din cel mult zece elevi,   pauzele vor fi de zec minute la fiecare oră, timp în care încăperile vor fi aerisite, iar programul organizat astfel încât, simultan, să nu se întâlnească mai mult de două grupe de elevi.

Înainte de începerea activității, spațiile vor fi dezinfectate cu substanțe biocide, pe bază de clor sau alcool, activitate urmată de aerisirea încăperii pentru o perioadă de cel puțin 30 de minute.

Accesul în interiorul unității de învățământ preuniversitar se va realiza doar după dezinfecția mâinilor, verificarea temperaturii - temperatură care nu trebuie să depășească 37,3 grade Celsius - și sub rezerva absenței simptomelor virozelor respiratorii;

MEC transmite că elevii și profesorii vor purta mască medicală simplă sau mască nemedicală, iar elevii vor fi așezați în bănci astfel încât să aibă cel puțin un loc liber în stânga și în dreapta și un rând liber în față și în spate. Măștile purtate vor fi colectate în locuri special amenajate. 

Măsuri în perioada examenelor

 

La intrarea în instituție a elevilor, studenților și a cadrelor didactice, se va face triaj epidemiologic pentru candidați și examinatori (va cuprinde și termometrizare și declararea de antecedente personale privind simptomatologia respiratorie. De asemenea, se va prestabili circuitul către/și din sala de examen, iar candidații și supraveghetorii vor fi protejați prin masca facială.

Intrarea în sala de examen se va face în mod organizat, pe rând, păstrând distanța de doi metri, iar în fața ușii vor exista marcaje cu bandă colorată;

Pupitrele vor fi individualizate/prestabilite și, de asemenea, se va asigura reprezentarea grafică a situării acestora la intrarea în sală.

Personalul ce asigură supravegherea va dirija candidatul către locul destinat.

Asigurarea condițiilor igienice în sala de curs sau examen

Ministerul Educației a transmis măsuri și pentru igienă: asigurarea curățeniei și dezinfectării pardoselilor, a locurilor de activitate (pupitre, scaune), a clanțelor, a mânerelor de la ferestre, a pervazurilor - prin ștergere cu apă și detergent, apoi cu substanțe biocide pe bază de clor sau alcool, înainte și după fiecare serie de candidați; aerisirea sălii, înainte de examen, pentru o perioadă de cel puțin 30 de minute;

 la intrarea în sală, se vor amplasa dispozitive medicale cu substanță dezinfectantă pentru mâini; stabilirea locurilor se va face păstrând o distanță între candidați, pe rânduri și între rânduri, de doi metri; pe toată durata cursurilor/examinării se vor respecta regulile generale ale unei conduite sănătoase (distanțarea socială, evitarea atingerii nasului cu mâna, a ochilor și a gurii, strănutul în pliul cotului/batista de unică folosință, evitarea contactelor directe cu cei din jur).

Asigurarea condițiilor igienice pentru grupul sanitar care deservește sala de curs Școlile vor asigura dispozitive medicale cu substanță dezinfectantă pentru mâini la intrarea în toaletă, hârtie igienică în fiecare cabină, dispensere cu săpun, situate lângă lavoare, dispozitive cu prosoape de hârtie sau uscătoare pentru mâini, curățenia și dezinfectarea întregului grup sanitar (vas WC, lavoare, clanțe, pardoseală).

MEC a făcut câteva precizări referitoare și la admiterea în învățământul superior pentru candidații din afara granițelor țării. Aceștia vor avea nevoie de o declarație pe proprie răspundere ,care să ateste că participantul a respectat regimul de izolare/carantină și nu a avut contact apropiat cu o persoană confirmată cu SARS CoV-2 în ultimele 14 zile, dar și de o adeverință medicală, în limba română, din care să reiasă starea actuală de sănătate a deținătorului și, eventual, antecedente personale legate de boli cronice, respectiv SARS-CoV- 2.

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Muzeul Astra

SEVIS

Vacanta Eurotrip
info
A.D.I. Eco Sibiu
EVENIMENT TV
Licitatie publica

accentmedia