Tribuna
AFF
Ce îi așteaptă pe sibienii care au mașini electrice. Calcule pro și contra investiției
Dragoş BAKO
3553 vizualizari
Ce îi așteaptă pe sibienii care au mașini electrice. Calcule pro și contra investiției
© Răzvan NEGRU

Sibiul este unul dintre orașele receptive la politicile verzi, în urbe fiind încurajate deplasarea pe bicicletă, pe trotinetă și utilizarea mașinilor electrice. De câteva zile pe străzi pot fi văzute, în probe, noile autobuze electrice verzi, care vor completa flota mijloacelor de transport în comun din dotarea municipalității. Sibiul se află printre orașele în care moda mașinilor electrice a fost rapid adoptată, la începutul anului existând aproape 1000 de astfel de autoturisme (electrice și hibrid) înscrise pe numele unor persoane fizice sau juridice. Municipalitatea a amenajat până în prezent 5 stații duble pentru încărcarea acestor mașini, intenționând să amplaseze încă 10 astfel de puncte de încărcare. 

Până la izbucnirea crizei energetice, sibienii care își achiziționaseră o mașină electrică nu păreau să aibă motive de nemulțumire, mai ales că, mulți dintre ei locuiesc la casă, deci nu erau nevoiți să apeleze la una dintre cele câteva stații de încărcare din oraș. Odată cu plafonarea consumului de energie electrică și creșterea tarifelor, proprietarii autoturismelor electrice constată că ceea ce părea o investiție avantajoasă își pierde din rentabilitatea de la început.

„Clar, vom plăti mai mult la factura de curent!”

Celor care dețin o mașină electrică le va fi imposibil să se încadreze în limita consumului de curent pentru utilizatorii casnici. Câteva încărcări ale mașinii duc la epuizarea cantității pentru care tariful este unul acceptabil. Depășirea plafonului duce la o creștere a prețului plătit pentru energia electrică consumată. Totuși, mulți dintre utilizatorii mașinilor electrice din Sibiu spun că nu vor resimți atât de mult majorarea facturilor, deoarece nu mai plătesc pentru benzină sau motorină. Doamna Ana e mulțumită de mașina electrică pe care o deține familia sa și spune că un calcul simplu arată avantajul utilizării vehiculului care nu folosește combustibil clasic. „Am cumpărat mașina când încă nu se vorbea despre criza energetică și creșterea prețurilor. Am fost și suntem mulțumiți de ea, pentru că o folosim în special pe distanțe scurte, în oraș, în împrejurimi, iar o mașină obișnuită ar consuma mult carburant din cauza aglomerației. Noi stăm la curte și avem avantajul că nu trebuie să mergem la o stație de încărcare. E clar că nu ne vom încadra în plafon și vom plăti un preț mai mare pentru curent, dar și așa suntem în avantaj dacă ne gândim cât am fi cheltuit pe benzină pentru drumurile zilnice din oraș. Încă e o investiție bună mașina electrică și în condițiile de acum”, explică sibianca.

„Nu știu dacă mi-aș mai cumpăra o mașină electrică”

Iulian este un tânăr din Sibiu care a încercat să implementeze mai toate practicile prietenoase cu mediul, de la panouri solare la mersul pe bicicletă și, evident, circulatul cu mașina electrică prin oraș. La început a fost foarte entuziasmat, însă odată cu scumpirea curentului electric a devenit circumspect: „Nu știu dacă mi-aș mai cumpăra o mașină electrică. Pe vremea când nu se scumpise curentul treceam mai ușor peste unele dezavantaje, cum ar fi scăderea autonomiei în condiții de circulație la -15 sau + 30 de grade Celsius. Iarna trebuie să ai grijă să ai bateria încărcată când e foarte frig, folosești mai mult farurile, căldura, iar vara aerul condiționat îți reduce din autonomie destul de mult. Sunt inconveniente normale, pe care le cunoșteam și peste care am trecut, asumându-mi-le. E logic, mai multe încărcări înseamnă mai mulți bani cheltuiți. Nu știm cum vor evolua lucrurile, dar dacă situația se înrăutățește din punct de vedere energetic, mașina electrică nu va mai fi la fel de avantajoasă ca la început”. Tânărul care lucrează în IT mai spune că în prezent costurile se situează sub nivelul celor pe care le presupune utilizarea unei mașini clasice.

Încă zece stații de încărcare până la finalul anului

În prezent, sibienii care își încarcă mașinile electrice la una dintre cele 5 stații amenajate de Primărie, plătesc 1 leu/kWh, cu toate că municipalitatea propuse în martie un preț de 2 lei/kWh. Tot atunci, reprezentanții autorităților spuneau că prețul poate fi ajustat în funcție de evoluția pieței, ceea ce ne poate duce cu gândul la o posibilă majorare, în condițiile în care tarifele vor crește semnificativ. Până la sfârșitul anului, se așteaptă inaugurarea a încă 10 stații duble noi de încărcare în zona centrală și în cartierele orașului. 

„În prezent, în municipiul Sibiu există 5 stații duble de încărcare a autovehiculelor electrice, totalizând 10 locuri. Patru stații sunt amplasate în zona Hipodrom, în parcarea multietajată de mare capacitate, recent dată în folosință, a cincea fiind disponibilă în parcarea de pe Cazarma 90. La acestea se adaugă stațiile de încărcare amenajate de operatori privați. Reamintim faptul că Primăria Sibiu a semnat în luna iulie a acestui an un contract pentru furnizarea și instalarea în oraș a încă 10 astfel de stații de încărcare, în zona centrală și în cartiere. Acestea vor fi disponibile cetățenilor la finalul acestui an. De asemenea, în cadrul proiectului inițiat pentru extinderea transportului între municipiul Sibiu și localitățile care fac parte din Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Transport Metropolitan Sibiu, pentru municipiul Sibiu urmează să se achiziționeze încă 45 de stații de încărcare”, informau reprezentanții Primăriei Sibiu la finalul lunii august. 

 

 






comentarii
12 comentarii

vestea buna e ca Lidl si Kaufland nu mai ofera incarcare "moca"...!
un sibian
14.09.2022 15:29
Treaba lor, atat timp cat nu-mi taie mie curentul pt ca isi incarca ei masinile. Sper sa nu trebuiasca sa fiu solidar si cu astia, eu care nu ma plimb nici cu masina normala.
ike
14.09.2022 15:48
In vreo cinci ani o sa fie pline cimitirele de masini electrice pe care se platesc bani f.grei oriunde in lume.Eu am o Toyota Corolla de 1,8 litrii de 20 ani,fara rugina cu 250 000 km la bord si nu cosuma un gram de ulei, iar la autostrada maxim5,5 litri daca merg sub 120km /ora.Va recomand masinile sub 2 litri sau cel mult cele hibride care in oras va aduc economie de benzina.Daca esti bogat, poti sa iti cumperi masina electrica care o schimbi la trei ani.Piesele la masinile electrice sant f.scumpe deoarece au ultima tehnologie pe ele.
JIM
15.09.2022 04:37
De regula masina electrica este cea de a doua masina a familiei, folosita in oras.
Mishu
15.09.2022 07:48
destul ii sponsorizam din banii nostrii pe cei care cumpara masini electrice.
15.09.2022 08:08
ii asteapta primaria cu prohabul deschis
y
15.09.2022 10:23
Ma-ni-pu-la-re !!!!!!!!
Asa a fost cu toate " solutiile" adoptate ( indesate cu forta in mintea cirezilor de vite trepanate pe creier) menite sā eficientizeze sau sā reducā consumul de energii. Când tehnogia s-a rāspândit, sursa de energie s-a scumpit cu 6 catralioane! Scurt! luati de-aici!
Masinile electrice costā oricum nesimtit de mult, cel putin jumātate din pret e gargara ecologistā si frectiile statistice.
Eu zic sā ardem dra**lui petrolul, pācura, gazul tot ce mai avem si s-o ducem bine cât mai putem, cā, dacā cā veni perioada nasoalā , oricum vom fi in rah*t , o sā constatām cā am fost vite trepanate pe creier degeaba. Eu ard curent electric cât vrea muschiul meu, motorinā pun zilnic si la fel o ard de-o ia gaia, când n-oi mai putea asta e, arunc masina sting lumina si dup-aia imi iau pistolul si omor ca sā trāiesc.
Mi se rupe de eticā, moralā, sustenabilitate, corectitudine politicā si alte aberatii. In viatā TRĀIESTE CINE POATE, CINE NU CRAPĀ!
Gogu
15.09.2022 10:35
gogule esti un porc si imbecil
lm
15.09.2022 10:49
@ lm
De ce? Eu zic cā sunt LIBER in cuget si simtiri si NU SUNT IPOCRIT!
Degeaba, nu cred in binele colectiv fācut prin eforturi comune, conjugate si liber consimtite, astea- s bārbi. Fiecare individ îsi vrea propriul bine, dacā se poate strivind in ciubote si binele celorlalti. Desigur totul ambalat in principii sclipitoare si moralā crestinā demonstrate de crucea atârnândā la oglinda retrovizoare a masinii ( neelectrice) si atitudinea pioasā la bisericā duminica urmatā de omenescul " Mars la muncā putorilor!" adresat cersetorului infirm din fata catedralei.
Gogu , the real Gogu
15.09.2022 11:50
Intr-adevar toți cu electrice o iau sus acum.
Pt y
15.09.2022 12:55
Foarte bine zis Gogule FELICITARI !!!. Im cred ca a inceput sa manace viermi, cum ii zice uscata de la UE.
ION
16.09.2022 04:29
Pe bune? In Piata Mica? In loc sa fie interzis accesul auto se instaleaza statii de alimentare cu energie electrica? Si a luat madam Primaria Sibiu masinute electrice? Sau trotinete?
Haiducul
21.09.2022 07:44
Din aceeasi categorie
Cartuse toner, unitati cilindru

pensiunea casa buna

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
AFF
Licitatie publica

ACCENT MEDIA