Tribuna
Ce faci după un control la un spital? Îl pui pe Facebook?
Dumitru CHISELIŢĂ
2877 vizualizari
Ce faci după un control la un spital? Îl pui pe Facebook?
© Dumitru Chiselita

Se face mare vâlvă în oraşul nostru, pardon, municipiu, despre un anumit control realizat de deputatul USR de Cluj şi vicepreşedinte în Comisia de Sănătate a Camerei Deputaţilor,  domnul Emanuel Ungureanu, în Spitalul Clinic Judeţean Sibiu.

Controlul, sau vizita filmată sau investigaţia video postată pe Facebook ne arată, conforn realizatorului ei, Clinica Chirurgie II, care este „Un imens focar de infecţie” şi o „cloacă” unde „sunt îngrijiţi mii de bolnavi pe an”. Bine că ştim, vom merge buluc la clinicile şi spitalele private, că de aia contribuim la Sănătate, ca să dăm bani la privat, nu să stăm într-o „cloacă”.

Nu discutăm aici aspectele şi dezvăluirile igienico-sanitare ale periplului domnului deputat USR Ungureanu, ci aspectul, să-i spunem, administrativ a unui asemenea control „inopinat”. 

Păi eu ştiu asta, din filme şi din experienţa jurnalistică. Dacă tu te duci în control AUTORIZAT, atunci te duci în control. Adică mergi, te duci la managerul spitalului, şi îi spui: „Salut, am venit să controlez ce e în neregulă, hai cu mine aici, aici şi aici!” Şi acolo, pe teren, cu sau fără aparat sau alte scule de captat imagini, îi arăţi omului ce e în neregulă. De ce e mizerie, de ce cade tencuiala, de ce scaunul nu e pus exact pe colţ, de ce dulapul de la vestiar nu are dispozitiv de scanare retiniană în loc de lacăt Made in China, de ce e mucegai la subsol şi nu pe acoperiş, de ce scările sunt roase, de ce una, de ce alta.

Sau, varianta a doua, deşi ceva mai atipică, e că te duci, OK, într-un control şi mai inopinat, controlezi unde ştii tu că nu e în regulă, faci poze (la pacienţi cu acceptul lor, că aşa e legal), iei declaraţii, notezi, tragi concluzii, apoi te prezinţi managerului spitalului cu toate probele, îl mai iei, dacă timpul îţi permite, şi pe el „pe teren”, îi arăţi situaţia şi îi faci un referat, cu antet şi toate alea, din partea instituţiei pe care o reprezinţi şi care te-a împuternicit să faci controale, Referat în care să punctezi ce ai constatat la faţa locului şi măsurile luate, atât disciplinare cât şi cele necesare pentru remedierea neregulilor.

Nu am văzut vreodată vreun control de orice fel, care să ajungă întâi pe post de video pe Facebook.

Ceea ce vedem acolo este o filmare şi atât, care arată ceva şi atât, şi are valoare de cel puţin o investigaţie jurnalistică făcută la modul „camera ascunsă”. Nu este un control propriu-zis, atâta vreme cât nu are elementele necesare ale unui control propriu-zis. 

Ca sibian, am fost de destule ori prin spitalul acela „cloacă” şi, chiar dacă mai e de lucrat la el, nu poţi spune că nu s-a făcut nimic şi că totul e ca în imaginile acelea din seria „vrem spitale, nu catedrale” sau filme despre molime în Rwanda, cu saloane infecte, medici de gulag, bolnavi muribunzi care întind mâini emaciate şi gem în agonie „doctoreeeeee, doctoreeeeee!” când e vizita medicală. Deci nu e fenomenal, nu e ca în filmele americane, deci să nu comparăm un subsol „tehnic” cu TOT Spitalul Clinic Judeţean Sibiu.

E un spital din România care arată mai bine decât alte spitale din România. PUNCT.

Post Scriptum: tot pe pagina sa de Facebook, domnul Ungureanu ne, cum să spunem, ceartă, pe noi, sibienii, cum că să ne fie ruşine că tolerăm atâta mizerie în spitalele din Sibiu. Şi promite că va veni „curând cu noi dezvăluiri despre mafia din Spitalul Judeţean din Sibiu”. OK, aşteptăm cu drag.






comentarii
5 comentarii

Cine ti.a dat ordin să scri articolul?
Jurnalism independent ce sa mai......
Andu
12.08.2019 20:31
Poate d-nul Ungureanu a gresit modul in cate a facut public neregulile din SCJUS, in schimb, tot ceea ce a scris si filmat nu e decat REALITATEA. Si da, acolo sunt vestiare ptr cadre medicale, daca intre timp nu s-au mutat, sterilizarea si farmacia ptr produse sterile!!! Hai sa nu ne ascundem , ne place sau nu asta-i realitatea!!!
Cetatean sibian
13.08.2019 08:23
Useristii au iesit puternic la atac! Vor presedintia tarii!
@@@
13.08.2019 09:14
"Nu am văzut vreodată vreun control de orice fel, care să ajungă întâi pe post de video pe Facebook" -dacă nu ai văzut tu atunci nu trebuie să existe, nu?

Problema nu e cu ce ai văzut tu vre o dată, problema e cu mucegaiul în spital!!!
Maria
13.08.2019 09:43
Din pacate acest domn deputat ma face sa imi schimb parerea despre USR ...
Acesti indivizi doresc cu orice scop sa puna mana pe putere dar nu au absolut nicio solutie ce o sa faca ulterior. Politica aceasta, toti sunt prosti si hoti, s-ar putea intoarce curand impotriva lor cand o sa fie intrebati despre solutiile pe care le au.
212321
13.08.2019 22:48
Din aceeasi categorie
adi eco

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
Licitatie publica

ACCENT MEDIA