Tribuna
Ce facem în weekend: mergem la tăiatul porcului, la masa comunității, la muzeu, la concert sau în drumeție
Nedeia DICU
677 vizualizari
Ce facem în weekend: mergem la tăiatul porcului, la masa comunității, la muzeu, la concert sau în drumeție

Mănăstirea Ursulinelor, Muzeul Brukenthal, Muzeul ASTRA, Anii Drumeției, Filarmonica de Stat și Teatrul Gong au pregătite, în acest weekend, pentru sibieni, activități atât pentru cei mici, cât și pentru cei mari: ateliere de origami, de creat povești, concerte de muzică libaneză, expoziții, drumeții și tradiționalul obicei al tăiatul porcului.

Până duminică, 22 decembrie, sibienii și turiștii pot vizita Catacombele din cadrul Mănăstirii Ursulinelor între orele 13:00-14:00. În perioada 23 – 29 decembrie, acestea sunt închise, urmând a fi redeschise pentru vizitare în perioada 30 decembrie – 5 ianuarie.

Sâmbătă 14 decembrie, cei mici sunt invitați la Muzeul de Istorie Naturală, la ora 11:00, să își facă prieteni prin jocuri de cunoaștere și relaționare cu Năsturel, să învețe despre păsări și zbor într-un mod plăcut și să participe la un super atelier de origami, condus de Teddy Mika, unde vor învăța două modele de păsări. Activitățile sunt concepute pentru grupa de vârsta 6 - 10 ani.

Cu ocazia comemorării celor 530 de ani de istorie a farmaciei pe teritoriul actual al României, Muzeul Național Brukenthal din Sibiu aduce un omagiu farmaciștilor prin organizarea expoziției temporare „530 de ani de istoria farmaciei”. În cadrul acesteia vor fi expuse pentru prima dată diplome ale farmaciștilor care au lucrat în cadrul vechilor farmacii sibiene, recipiente farmaceutice și cărți de specialitate din colecția muzeului. Expoziția va avea loc la Muzeul de Istorie Naturală, Sala Multimedia, strada Cetății nr. 1 și va putea fi vizitată în perioada 13 decembrie - 01.2025.

Vineri, 13 decembrie, ora 19.00, Filarmonica de Stat organizează un concert de muzică tradițională libaneză, în cadrul Zilelor Minorităților Naționale din România. Samir Nasr Eddine este un interpret ambițios, care a căutat întotdeauna să depășească limitele instrumentului său (lăută orientală) prin explorarea diferitelor genuri muzicale, inclusiv baroc, clasic, flamenco și jazz, păstrând în același timp esența sa arabă unică.

Anii Drumeției a pregătit sâmbătă, 14 decembrie, pentru micii iubitori de drumeții, o tură în Munții Cindrel, „Zbenguieli de Hohe Rinne”, alături de ghidul Radu Zaharie. Cei mari pot să colinde potecile înspre Vf. Bătrâna – retrospectivă în 2024, pe traseul Oncești – Poiana Găujoara – Vf. Bătrâna, alături de ghidul Claudia Popelca. Tot sâmbătă, pe drumeți îi așteaptă Sacul cu darurile naturii al lui Moș Crăciun, la colibele pastorale din Poiana Godea, unde vor ajunge ghidați de Mihai Proca sau pot participa la o educație montană, o drumeție pe schiuri de tură – inițiere, la Arena Platoș – Păltiniș, ghid Catri Naicu. Duminică, 15 decembrie, pentru sibieni este pregătită o drumeție pe dealurile Rășinariului, ghid Florin Ionescu și o drumeție în Munții Făgăraș, pe Vârful Șerbota – Mâzgavuri, ghid Radu Zaharie.

Teatrul „Gong” organizează în acest weekend Atelierul de Creat Povești – „Căsuța de turtă dulce” pentru copiii cu vârsta între 6 și 10 ani. Ei sunt așteptați sâmbătă, 14 decembrie, de la orele 10:00 și 12:00. „Atelierul de Creat Povești” își propune să formeze și să dezvolte spiritul de observație, atenția, imaginația creatoare, interesul și plăcerea de a colora, de a picta, de a modela și aranja după cerințele frumosului, și de a povești. Copiii cu vârsta peste 3 ani sunt așteptați la spectacolul „Castelul Zânei Nopții”, sâmbătă, 14 decembrie, la ora 11:00 și duminică, 15 decembrie, la ora 11:00. Spectacolul „Castelul Zânei Nopții” reușește să-i ajute pe cei mici să-și depășească temerile și micile frici care vin o dată cu lăsarea întunericului. Ei vor întâmpina, alături de Zâna Nopții, care are rolul de povestitor, fenomenele naturii invitate la castelul ei, pentru balul de la miezul nopții. Rând pe rând își fac apariția Marele Tunet, Roza Vânt, Stăpâna Norilor, Vrăjitoarea Fulger, Strop de Ploaie, Uriașul Furtună, Soldatul Grindină, Doamna Holle, Înghețul Max, Spiridușul Apelor, Roua Dimineții, Crăiasa Soare, iar când toată lumea s-a adunat, Străjerul Căii Lactee intră brusc în hol, plângându-se furios de oaspeții Zânei Nopții. Cu toate acestea, el este liniștit de fenomenele naturii, iar balul, la care sunt invitați toți copiii, poate continua mai departe.

Muzeul ASTRA îi invită pe sibieni sâmbătă, 14 decembrie, începând cu ora 09,00 la tăiatul porcului, acțiune care are loc în fiecare an, în preajma sărbătorilor de Crăciun. Gospodari de pe Târnave și Secașe ne arată cum se fac în ceas de sărbătoare bucatele din carne de porc, după o rânduială transmisă din generație în generație! Vor fi sacrificați doi porci de Bazna, rasă autentică românească, din care vor fi pregătite preparate tradiționale ca pomana porcului, tochitură (cu mămăliguță), caltaboș, tobă, cârnați. Duminică, 15 decembrie, atmosfera din satul tradițional va fi întreținută de colindători care vor vesti Crăciunul!

Christmas at the Palace organizează o nouă Masă a Comunității sâmbătă, 14 decembrie, pe strada Xenopol. „Aducem bunătăți făcute de noi, le punem pe masă și le împărțim cu drag cu cei aflați sub cupola magică de lumini care va lumina de acum încolo strada Xenopol. Intrăm complet în atmosferă alături de Patricia și Florin Thomits, care ne vor acompania cu colindele pe care cu toții le știm și le iubim. Când? Sâmbătă, 14 decembrie, de la ora 18:00. Unde? Strada Xenopol, pe lateralul hotelului Împăratul Romanilor”, au transmis organizatorii.

 

 





comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Abonamente

Filarmonica de Stat Sibiu

EVENIMENT TV
visa medica
Tribuna