Tribuna
Ce facem în weekend: mergem la spectacol de balet, vizităm galeriile de artă din oraș, ne bucurăm de mașini vechi în Piața Mare sau plecăm în drumeții
Nedeia DICU
1081 vizualizari
Ce facem în weekend: mergem la spectacol de balet, vizităm galeriile de artă din oraș, ne bucurăm de mașini vechi în Piața Mare sau plecăm în drumeții

Sibienii se pregătesc încet încet de un nou weekend. În acest sfârșit de săptămână ei pot să aleagă filme vechi, muzica de operă, galeriile și expozițiile de artă din oraș sau meciul de pe stadion. Cei ce apreciază mașinile vechi le pot vedea în Piața Mare, iar cei ce vor să facă mișcare pot pleca în drumeție.

Astfel, Centrul Cultural "Ion Besoiu" Sibiu prezintă vineri, 4 octombrie, la ora 20:00, în cadrul secțiunii RetroCinema, comedia „Brigada Diverse intră în acțiune”, în regia lui Mircea Drăgan, 1970. Filmul urmărește activitatea unei brigăzi de miliție conduse de căpitanul Dobrescu. Pornind de la două sesizări, furtul unui câine și apoi cel al unei broșe, brigada descoperă, după investigații, pe autorul unei crime în primul caz, iar în al doilea caz, o rețea de hoți care operau în magazinul Victoria. În rolurile principale apar unii dintre cei mai mari actori români, precum Toma Caragiu, Sebastian Papaiani, Puiu Călinescu, Dem Rădulescu, Jean Constantin sau Iurie Darie.

Cei ce iubesc spectacolele de balet au ocazia să vadă, pe scena Centrului Cutural „Ion Besoiu”, vineri, 4 octombrie, începând cu ora 19.00, „Lacul Lebedelor”. Adaptarea coregrafică a spectacolului este realizată de coregraful din Republica Moldova Andrei Litvinov și are la bază coregrafia originală a lui Marius Petipa și Lev Ivanov, pe muzica lui P.I. Ceaikovski.

Duminică, 6 octombrie, începând cu ora 19:00, Centrul Cultural "Ion Besoiu" găzduiește, în cadrul evenimentului Sibiu Opera Festival, opera "La Bohème" de Giacomo Puccini, prezentată de Teatrul Naţional de Operă şi Operetă „Nae Leonard” Galați. Acțiunea prezintă viaţa mizeră a tinerilor artişti parizieni, ce depăşesc toate greutăţile traiului zilnic, prin veselie, optimism şi prietenie sinceră. Prin melodii cuceritoare, sonorităţi orchestrale pline de culoare şi o dinamică surprinzătoare a scenelor, Puccini creează un univers muzical fascinant care redă întreaga dramă a artiștilor boemi parizieni din acea epocă.

În cadrul celei de a XXIII-a ediții a Sibiu Opera Festival, vineri, 4 octombrie, de la ora 20.00, la Biserica Romano-Catolică "Sf. Treime" din Piața Mare va avea loc Concertul de muzică sacră: "Laudate Dominum", în care Elena Moșuc – soprană și Eduard Antal – orgă vor interpreta creații din J.S. Bach, V.A. Mozart, F. Haendel, Padre Davide da Bergamo, César Franck, André Knevel, Bach-Gounod, G. Verdi și Mascagni. Evenimentele culturale continuă sâmbătă, 5 octombrie, la Sala Thalia, când începând cu ora 19:00 sibienii pot asculta "Elixirul dragostei" de G. Donizetti, interpretată de Opera Națională Română Iași. Spectacolul este interpretat în limba italiană cu supratitrare în limba română.

Iubitorii mașinilor vechi au prilejul să ia parte la cea de-a treia ediție a „Sibiu Classic Rally” desfășurată în perioada 4-5 octombrie, un eveniment dedicat acestor vehicule. Vineri, 4 octombrie, la ora 10.00 are loc Startul raliului, din Piața Mare, urmând ca la ora 17.00, tot în același loc să fie Finish-ul cursei. Între orele 17.00 – 21.00 Piața va fi locul unei expoziții de mașini istorice. Sâmbătă, 5 octombrie, la ora 09.00 se va da startul într-o nouă cursă, tot din Piața Mare, cursă ce se va încheia la ora 18.00, în același loc, urmând ca până la ora 21,00 sibienii să se bucure de o expoziție a mașinilor participante la raliu. Duminică, 6 octombrie, cei ce nu au apucat să le vadă pe „bunicuțe” o mai pot face până la ora 12,00. Sâmbătă, 5 octombrie, între orele 16-20, va avea loc Retro parada toamnei, care va încheia seria evenimentelor dedicate vehiculelor istorice pentru acest an. Accesul mașinilor în Piața Mare se va face pe str. Avram Iancu.

Vineri, sâmbătă și duminică, între orele 18 și 23, spațiile de cultură din oraș se deschid în cadrul evenimentului „Noaptea Albă a Galeriilor”. Puținele galerii de artă, spațiile alternative, centrele culturale și atelierele artiștilor se co-organizaează într-un program nocturn. Printre spațiile ce pot fi vizitate se numără cel de pe strada Andrei Șaguna nr.5, Galeria de pe str. Faurului nr.18, „Cer Deschis”, Galeria de pe strada Ocnei nr.3. Alte spații transformate în galerii, pe care sibienii le pot vizita în acest weekend, sunt: fostul Magazin de Fapte Bune de pe Strada Avram Iancu nr. 12, reconfigurat și el în Galerie, Galeria UAP din Piața Mare nr.12, Galeria de Artă Veche - Zestrea, de pe strada Avram Iancu nr. 6, Casa Marchesini de pe strada Nouă nr. 24 sau Galeria - Spațiu Artistic Alternativ de pe strada Ocnei nr.15.

Microbiștii sunt așteptați duminică, 6 octombrie, pe Stadionul Municipal, la ora 13,30, să își susțină echipa favorită, în meciul dintre FC Hermannstadt și SEPSI Sf. Gheorghe.

Casa de Cultură a Studenților din Sibiu organizează vernisajul expoziției „Deșeul ca Resursă”, ce va avea loc vineri, 4 octombrie, la ora 12:00, la sediul instituției. Lucrările expuse vor varia de la instalații artistice și obiecte tehnice, până la decoruri, echipamente și creații vestimentare și vor demonstra modul în care deșeurile pot fi reutilizate în mod creativ pentru a dezvolta produse inovative și sustenabile.

Anii Drumeției organizează sâmbătă, 5 octombrie, o ieșire cu tema „Educație Montană: supraviețuire în pădure, orientarea în zone nemarcate”, un circuit Păltiniș – Oncești – Găujoara - Păltiniș, alături de ghidul Catri Naicu. Duminică, 6 octombrie este rândul familiilor să plece într-o drumeție de la Curciu la Băgaciu, Ilimbav, alături de ghidul Ioana Pătrășcoiu.

Teatrul „Gong” a pregătit pentru tineri spectacolul „Bestiar” care va avea loc vineri, 4 octombrie, cu începere de la ora 18:00. Este un spectacol ce urmărește patru animale de sacrificiu în lupta lor pentru a sparge stereotipurile și a-și urma visurile. Pentru cei mici este pregătit sâmbătă, 5 octombrie, de la orele 10:00 și 12,00 Atelierul de Creat Povești – „Povești pe tricouri”, în care copiii vor aduce la viață poveștile lor preferate, pe tricouri albe, folosind culori textile strălucitoare. Micii artiști vor învăța să creeze șabloane și să folosească tehnici de pictură. 

Sursa foto: Arhiva Tribuna





comentarii
1 comentarii

”Este un spectacol ce urmărește patru animale de sacrificiu în lupta lor pentru a sparge stereotipurile și a-și urma visurile.”

Ce proastă!
Un cititor
03.10.2024 11:37
Din aceeasi categorie
Abonamente

Deposib

EVENIMENT TV
visa medica
Tribuna
Filarmonica de Stat Sibiu
Comunicat de presa