Continental
Tribuna
Ce face un grup de pensionare în fiecare lună, în Cisnădie?
Ce face un grup de pensionare în fiecare lună, în Cisnădie?

De aproximativ doi ani, un grup de pensionare din Cisnădie se întâlneşte într-o sâmbătă din lună, la o pizza. Pensionarele au lucrat împreună la fosta secţie de ţesătorie pături din Cisnădie şi toate au peste 65 de ani, iar cea mai în vârstă are 79 de ani. Când se strâng, sunt în jur de şase până la douăsprezece persoane. Înainte de întâlnire, se sună şi se anunţă dacă pot sau nu participa la întâlnirea lunară. Se întâlnesc regulat la o pizzerie din oraş, la care pot să ajungă uşor toate, chiar dacă unele vin sprijinite în baston.
Toate sunt bunici, au nepoţi şi strănepoţi dar au simţit nevoia să aibă un moment doar al lor, în care să discute doar despre ele şi despre vremurile când lucrau împreună. Se întâlnesc în amintirea vremurilor trecute, discută despre cum era în acele vremuri şi discută despre cum s-a schimbat totul în jur. Povestesc  mai mult despre ele, în felul şi stilul lor. Îşi comandă pizza şi, uneori, chiar dacă nu prea au voie, din cauza anumitor boli, se răsfaţă cu un frappe plin de frişcă. Se fac că uită că nu le face bine şi doresc să fie mai puţin serioase şi controlate aşa cum sunt acasă , în familie. Râd, glumesc, fac poante sau uneori sunt triste şi nostalgice.
Îşi aduc aminte cum lucrau  şi cum încercau să-şi facă planul în fabrică. Cum se zbăteau să aibă materia primă lângă maşina de răsucit, bobinat sau de canetat. Îşi aduc aminte de maiştri, reglori, controlori sau alte colege/colegi, care au plecat din ţară înainte de 1989 şi de care nu mai ştiu nimic.  Conştientizează şi că multe din prietenele, amicele şi cunoştinţele lor, au decedat iar asta le întristează. Pizzeria unde se întâlnesc este fosta casă a unui maistru de-al lor, domnul Branea, maistru pe care ele l-au respectat foarte mult. Casa a fost cumpărată după decesul acestuia şi a fost transformată în pizzerie, acum mulţi ani. Asta face ca fiecare întâlnire a pensionarelor să-l amintească pe acest maistru şi să-şi exprime recunoştinţa pentru sprijinul pe care l-au avut din partea lui atunci când ele erau încă în activitate.
De când se întâlnesc la pizza, au pierdut două colege care participau şi ele la întâlnire. Una din ele s-a îmbolnăvit şi are nevoie de îngrijiri speciale. Din acest motiv a fost internată la un azil specializat pe diagnosticul ei. Cealaltă colegă, pentru că era singură, la 80 de ani, în România, a fost luată de fiica ei din Germania, pentru a fi îngrijită în familie. Vorbeşte la telefon cu colegele cu care se întâlnea la pizza şi îi lipseşte această acţiune deşi se bucură şi de traiul alături de familia ei în Germania.
Micul grup de pensionare şi-a propus să-şi păstreze această activitate cât le va permite sănătatea. Le face bine ca o dată pe lună să  iasă din rutina vieţii de pensionare deşi toate îşi iubesc copiii şi nepoţii cărora le sunt devotate şi îşi aduc sprijinul ori de câte ori sunt solicitate. Dar această întâlnire la pizza este oaza lor secretă în care se simt "doar ele cu ele" şi toate aşteaptă să vină sâmbăta în care să se întâlnească.
Elena CUCEU

comentarii
1 comentarii

Pizza nu prea e indicata la varsta lor! mai bine niste salate!
30.01.2020 13:29
Din aceeasi categorie
Muzeul Brukenthal

Publica anunturi

Vacanta Eurotrip
info
Apa Canal
Licitatie publica

accentmedia