Competiția a avut loc în cea de-a doua parte a lunii ianuarie, în Boston. Sibiul a fost reprezentat de echipa "Quaternion" a Colegiului Național "Gheorghe Lazăr" din Sibiu, care a revenit acasă cu locul III la secțiunea ISS Finals a competiției, și de echipa "Valak" a Colegiului Național "Octavian Goga" din Sibiu, care a ocupat primul loc la Virtual Finals.
Miercuri, Inspectoratul Școlar Județean Sibiu i-a premiat pe elevii care au participat la competiția internațională organizată de NASA și Massachusetts Institute of Technology (MIT) cu diplome de excelență și medalii.
De asemenea, și profesorii coordonatori și însoțitori în competiția din Boston au fost recompensați, respectiv prof. Dorin Bunău, prof. Georgeta Preda, prof. Andreea Demco și prof. Ionescu Cimaron.
Instituțiile din Sibiu, alături de elevi
Alături de elevi au fost, miercuri, și reprezentanți ai Primăriei Sibiu și Universității "Lucian Blaga" din Sibiu, instituții care au sprijinit financiar deplasarea tinerilor în Statele Unite ale Americii.
"Pentru mine este o onoare să reprezint aici ULBS. Întotdeauna mă bucur să văd tineri așa ca voi care au pasiuni și o curiozitate pe măsura tinereții voastre. Pentru noi, treaba a fost ușoară. Ne face mare plăcere că avem pe cine sprijini, dar munca mai grea a fost a voastră și a profesorilor voștri. Nu ascund faptul că mi-aș dori ca într-un an, doi, să fiți studenți ai ULBS", a spus prof. Livia Ilie, prorector al Universității "Lucian Blaga" din Sibiu, instituție care a ajutat cu circa 10.000 de euro, bani proveniți din donația pe care instituția academică a primit-o anul trecut de la Hasso Plattner, unul dintre cei mai bogați germani, ce își are rădăcinile în Sibiu.
De asemenea, un ajutor consistent a fost oferit de Primăria Municipiului Sibiu, care a oferit echipei de la "Goga" 41.000 de lei și echipei de la "Lazăr" 46.000 de lei. "Consiliul Local a adoptat două hotărâri, în decembrie 2018 și ianuarie 2019, prin care a alocat sprijin financiar pentru această deplasare. Se vede că Sibiul are potențial și că inovația este calea spre viitor. Primăria, prin asemenea măsuri, stimulează acest potențial", a spus Helmut Lerner, din partea Consiliului Local Sibiu.
ULBS și Primăria Sibiu au primit și ele diplome de excelență, în semn de mulțumire pentru sprijinul acordat tinerilor.
Elevii au fost felicitați și aplaudați de inspectori școlari ai IȘJ Sibiu, printre care și prof. Gheorghe Bîrză, inspector școlar general adjunct la Inspectoratul Școlar Județean Sibiu. "Vă felicit și vă îndemn să vă urmați scopul în viață! Sperăm să auzim de voi și cu altă ocazie!", a spus prof. Bîrză.
Felicitări părinților!
Prezent la eveniment, prof. Octavian Negrea, directorul Colegiului Național "Gheorghe Lazăr" din Sibiu, a transmis un mesaj de mulțumire și felicitare adresat părinților elevilor.
"S-a văzut mai mult ca oricând că triada care contează în învățământ, respectiv elev - școală - părinte, funcționează. Părinții au făcut o echipă absolută. Realizările voastre se bazează în principal pe efortul lor. Trebuie să recunoaștem că fără ei nu ați fi plecat nicăieri", a spus prof. Negrea.
Cine sunt membrii echipelor?
Echipa "Valak" a fost alcătuită din opt elevi, dintre care doar unul de la “Goga”, iar restul de la “Lazăr”. Este vorba despre Sabin Mareş, Eric Avram, Gabriel Mihăilă, Radu Căpriţă, Victor Palagniuc, Rareş Păltineanu, Mihai Ghişe şi Radu Cataramă. Din cauză că în competiție o unitate de învățământ nu se putea înscrie cu două echipe, s-a optat ca cea de-a doua să reprezinte CNOG.
Echipa "Quaternion" a fost formată din elevii din clasa a X-a (matematică - informatică, intensiv informatică), respectiv Radu Ștefănescu, Ovidiu Bărac, Laurențiu Lupp, Darius Tănăsescu, Octavian Ianc, Andrei Teodoru, Darius Cioban, Eduard Faraon și Eduard Apolzan.
"Zero Robotics High School Tournament" este o competiție internațională de programare pentru robotică, unde roboții sunt SPHERES (Synchronized Position Hold Engage and Reorient Experimental Satellites2) din interiorul Stației Spațiale Internaționale. Competiția, deschisă elevilor de liceu din SUA, Rusia și statele membre ale Agenției Spațiale Europene, este organizată anual de Massachusetts Institute of Technology și NASA. După mai multe faze ale competiției într-un mediu de simulare care imită realul SPHERES, finaliștii sunt selectați pentru a concura într-un campionat live sub coordonarea unui astronaut aflat la bordul Stației Spațiale Internaționale.
FOTO: Răzvan NEGRU