Tribuna
Cazul ursului împușcat la Sibiu în 2016 nu a servit drept lecție. Animalul mort duminică a „spălat” rușinea. Ministru: „M-am tot gândit cam cum ne-am fi descurcat dacă, la Bradu, în județul Sibiu, ursul nu ar fi fost accidentat mortal? Cred că am fi făcut turul Mapamondului”
Cazul ursului împușcat la Sibiu în 2016 nu a servit drept lecție. Animalul mort duminică a „spălat” rușinea. Ministru: „M-am tot gândit cam cum ne-am fi descurcat dacă, la Bradu, în județul Sibiu, ursul nu ar fi fost accidentat mortal? Cred că am fi făcut turul Mapamondului”
© Răzvan NEGRU / Arhivă

Noroc cu ursul care a murit duminică seara pe DN 1, la Bradu, și nu a agonizat precum cel din Harghita. Așa s-ar traduce declarațiile ministrului Mediului, Costel Alexe, după cazul animalului care a zăcut 18 ore pe carosabil, între Praid și Sovata, fără ca nimeni să intervină. Costel Alexe a spus că dacă ursul de la Sibiu ar fi scăpat cu viață, la modul în care s-a acționat în Harghita, exista posibilitatea ca știrile despre modul de intervenție a autorităților să facă „înconjurul Mapamondului”.

„M-am tot gândit și am întrebat în această dimineață (luni – n.r.), pe colegii prezenți la întâlnire, cam cum ne-am fi descurcat, mă refer la instituțiile din subordine, de la nivel județean, dacă  aseară (duminică – n.r.), la Bradu, în județul Sibiu, acel urs nu ar fi fost accidentat mortal? Pentru că la cum au intervenit în județul Harghita, și am văzut acolo lipsa de asumare a deciziilor și de implicare, astăzi cu siguranță cred că am fi făcut turul Mapamondului cu acest caz”, a declarat ministrul Mediului.

 

Sibiul, luat drept exemplu după ursul fugărit și ucis în 2016

 

Declarații cu referire la Sibiu a făcut și ministrul de Interne, Marcel Vela. De această dată, despre ursul fugărit prin tot orașul și ucis într-o curte de pe strada Lungă. Se presupune că de la acel moment au apărut proceduri ca astfel de situații să nu se mai întâmple. Am rămas doar cu presupunerea. Declarațiile ministrului sunt năucitoare: „Jandarmii pot să intervină, au armament, dar nu au tranchilizat”. Cu alte cuvinte, suntem tot la mâna medicului veterinar, cum am fost și în 2016.

„Există temei legal de intervenție la Jandarmerie, dar am aflat, spre stupoarea mea, că nu au tranchilizante. Au armament, dar nu au tranchilizante. În același timp, nu au proceduri pentru a autoriza sau a angaja medici sau specialiști care să știe cum să tranchilizare un animal”, a spus ministrul de Interne, Marcel Vela.

Acesta a mai afirmat că ar fi trebuit să fie constituite, la nivel local, protocoale de intervenție între Prefectură, DSVSA și Jandarmerie. Și aici, Sibiul stă prost: „Într-un singur județ, Hunedoara, există un protocol între Prefectură, DSVSA și Jandarmerie, care să prevină situații precum cea de la Harghita. În astfel de situații eu doresc să găsesc cauzele care au dus la o asemenea tragedie, unde a fost vidul”, a mai spus Marcel Vela.

O ursoaică a murit, duminică seara, lovită de o mașină, pe DN 1, în zona localității Bradu. O echipă a Asociației Vânătorilor și Pescarilor a ridicat cadavrul animalului de pe carosabil, potrivit Poliției Sibiu. Cazul a avut loc după ce un alt urs a fost rănit în accident și lăsat să agonizeze 18 ore pe drumul dintre Sovata și Praid, în Harghita, fără ca cineva să intervină. În cele din urmă, animalul a fost ucis.

În 2016, modul în care autoritățile din Sibiu au fugărit timp de trei ore un urs de talie mică prin tot centrul orașului a făcut înconjurul țării. Și atunci, autoritățile au fost incapabile să găsească soluții, astfel că, într-o curte de pe strada Lungă, au împușcat animalul.

 

 

comentarii
3 comentarii

BOULE, iti pui intrebari ?
ION
19.11.2019 09:00
E simpla rezolvarea.
- Daca lasi ursul sa agonizeze o sa fie cateva destituiri (prefectul si alti sefi)
- Daca ucizi animalul in agonie urmeaza destituiri, procese si condamnari.
19.11.2019 09:34
O ursoaică ce s-a dovedit a fi mascul!
19.11.2019 13:05
Din aceeasi categorie
Muzeul Brukenthal

Infinity Ink. Photography

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia