Tribuna
PNL
Câți ani trebuie să muncească un sibian pentru a-și cumpăra un apartament. 7, 18, 30 sau chiar 40 de ani, în funcție de venituri
Laura BUCIU
6632 vizualizari
Câți ani trebuie să muncească un sibian pentru a-și cumpăra un apartament. 7, 18, 30 sau chiar 40 de ani, în funcție de venituri
© Răzvan NEGRU

Dacă timp de 7 ani pune ban pe ban, 715 euro, cât este venitul mediu net în Sibiu, o familie reușește să cumpere un apartament cu două camere, complet utilat și mobilat, nou construit. Asta în situația în care un salariu este pus de-o parte și cei doi trăiesc din celălalt salariu, fără să se gândească la coșul minim pe economie, ci să aibă un trai modest, fără ieșiri prea multe, fără cumpărături extravagante și, eventual, fără concediu în această perioadă de șapte ani, de sacrificiu.

Am făcut calculul pentru un apartament cu 2 camere, în valoare medie de 60.000 de euro, pentru care familia, formată doar din soț și soție, are venit de 6.506 de lei. Practic, fiecare câștigă 3.253 de lei, venitul mediu în Sibiu, în luna iunie, potrivit INS. În calculul acesta, banca, cea de care toată lumea fuge, nu mai este implicată. Singura necunoscută în această ecuație este aceea a eventualității în care prețul locuințelor crește. În plus, dacă creditul la bancă îți permite mutarea imediată în noua locuință, cei ce aleg să economisească pentru a-și cumpăra apartamentul cu „banii jos”, vor păși în casă nouă doar la finalul perioadei în care au reușit să agonisească suma necesară achiziționării.

Un sibian singur are ceva probleme

Pentru un sibian singur, care vrea să cumpere aceeași locuință în valoare de 60.000 de euro, perioada în care s-ar putea muta la casa lui crește foarte mult. Chiar dacă are un venit mediu pe economie, respectiv 3.253 de lei, el nu va putea pune toți banii de-o parte. Dacă scădem coșul minim, stabilit la 2.684 lei de persoană, rămân doar 569 de lei, adică 115 euro. Suma de 60.000 de euro ar putea fi achitată, practic, într-un termen de peste 40 de ani, ceea ce nu este un termen rezonabil. În astfel de cazuri, cea mai bună variantă este cea în care acel sibian singur poate accesa un credit imobiliar, la care să plătească rate lunare și să se și mute în casa mult visată.

O altă variantă este cea în care cumpără o garsonieră, care costă minim 25.000 de euro. Și în acest caz, termenul nu este deloc îngăduitor cu aspirantul la locuință, pentru că ar avea nevoie de 18 ani să pună cei 115 euro de-o parte.

Situația celor care trăiesc de azi pe mâine

Culmea, cei care cumpără locuințe în Sibiu, nu sunt neapărat cei cu venituri medii nete. Mulți sunt sibieni care câștigă între 1.400 și 2.000 de lei. Ei apelează, de cele mai multe ori, la bănci și, cu un credit întins pe 30 – 35 de ani, reușesc să cumpere o locuință pentru care plătesc rate lunare. Ei sunt cei care nu vor putea niciodată să plătească o locuință cu cash, întrucât veniturile situate sub salariul mediu nu le-ar permite să economisească bani în vederea achiziționării unei locuințe.

comentarii
2 comentarii

Buna concluzie! Atunci sa ceara mai multi bani la patron!
Totul va fi o sclavie pt o lingura de ciorba!!!!
Afacerea este pt banci si dezvoltatori...
06.08.2020 00:12
si eu strang bani de vreo 6 ani ca sa-mi schimb locuinta. O vand pe cea veche, dar tot mai am nevoie de vreo 5000 de euro. asta inseamnna inca 2-3 ani de economii... Fara concediu...
06.08.2020 07:24
Din aceeasi categorie
Forumul German

qhouse sibiu

Palatul Brukenthal Avrig

sevis

Comunicat de presa final

Vacanta Eurotrip
info
publicare anunturi
Licitatie publica

accentmedia