Tribuna
PNL
Catedra a luat o pauză
Catedra a luat o pauză
* Peste 200.000 de cadre didactice din întreaga ţară au intrat, ieri, între orele 12–14, în grevă de avertisment * La nivelul judeţului Sibiu, aproximativ 6.500 de profesori şi–au întrerupt temporar activitatea * Au existat şi dascăli care nu s–au alăturat, din diverse motive, acţiunii de protest a sindicaliştilor din învăţământ * Cele patru federaţii – "Spiru Haret", FEN, FSLI şi Alma Mater – au anunţat că vor intra în grevă generală pe 18 noiembrie *
Ca în majoritatea şcolilor din judeţul Sibiu, ieri, pentru două ore, a fost linişte în sălile de clasă. La Şcoala cu clasele I-VIII Regina Maria din Sibiu, profesorii răsfoiau presa, prin cancelarie, în aşteptarea orei 14, când trebuia să revină la catedre. 32 de cadre didactice şi didactice auxiliar, dintr-un total de 35, s-au alăturat, astfel, demersului făcut de peste 200.000 de profesori din România, care au protestat faţă de decizia Guvernului de a amâna până în aprilie 2009 aplicarea legii de majorare cu 50 la sută a salariilor cadrelor didactice. "Noi nu cerem majorarea salariilor, ci aplicarea legii", a declarat liderul de sindicat al Şcolii cu clasele I-VIII Regina Maria, Anca Maria Munteanu. Potrivit liderului de sindicat, elevii din ciclul primar au plecat acasă, la orele 12, când a început greva, iar cei de gimnaziu au venit abia la ora 14. De asemenea, dascălii care au rămas în şcoală au supervizat elevii care au rămas în unitatea de învăţământ, pe perioada grevei. În schimb, destui elevi din liceele sibiene au profitat de "fereastra" de două ore preferând, în loc să stea în şcoală, să servească câte o cafea, împreună cu colegii, deşi regulamentul nu le permite acest lucru.
Conform liderului Sindicatului Învăţământului Preuniversitar (SIP) Sibiu, Teodor Fârţonea, personalul nedidactic din instituţiile de învăţământ din judeţ nu au intrat în grevă, deşi sprijină demersul sindicatelor, deoarece salariile acestora sunt mici, iar o grevă nu le-ar aduce decât mai mari neajunsuri. Fârţonea a explicat că au fost şi dascăli care, nesemnând pentru protest, şi-au continuat orele sau care, deşi au susţinut demersul, nu au avut în planul de activitate ore în intervalul orar al grevei. La greva de avertisment de ieri au participat cadre didactice afiliate la federaţiile Alma Mater, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) şi Federaţia Educaţiei Naţionale (FEN). Sindicaliştii Federaţiei "Spiru Haret" au organizat o grevă de avertisment în urmă cu o săptămână. Cele patru federaţii au anunţat că vor intra în grevă generală pe termen nelimitat din 18 noiembrie, dacă legea majorării salariilor nu va fi pusă în aplicare.

Profesorii medieşeni, la fel de nemulţumiţi
Şi la Mediaş, profesorii afiliaţi federaţiilor sindicale din învăţământ au fost în grevă de avertisment timp de două ore, între 12 şi 14. „Greva a fost determinată de faptul că ordonanţa de urgenţă privind creşterile salariale în domeniul învăţământului a fost amânată. Noi aşteptăm ca în cursul zilei de marţi, partea guvernamentală să intre în negocieri cu reprezentanţii organizaţiilor de sindicat, pentru a discuta pe marginea unei noi legi de salarizare în sistemul bugetar”, ne-a spus liderul FSLI pentru judeţul Sibiu, Rodica Moldovan. Potrivit sursei citate, la nivelul judeţului, peste 600 de profesori afiliaţi Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ s-au aflat în grevă de avertisment.
Şi profesorii de la liceul „Stephan Ludwig Roth” s-au aflat timp de două ore în grevă. Ramona Lebanov, liderul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ în acest liceu ne-a spus că majoritatea membrilor de sindicat au fost de acord să participe la protest. „Dintr-un număr de 31 de membri, în şcoala noastră participă la grevă 20 de membri. 4 membri s-au declarat împotriva grevei iar restul cadrelor didactice fie nu sunt membri de sindicat, fie nu au ore sau au preferat să nu îşi exprime opţiunea. Principala revendicare a noastră vizează majorarea salarială cu 50% , negocierea unui nou contract colectiv de muncă, precum şi problema acordării tichetelor-cadou”, ne-a spus liderul FSLI din cadrul liceului „Stephan Ludwig Roth”.
Astăzi, sindicaliştii se vor întâlni din nou cu membrii guvernului ca să discute despre problemele salariale. În cazul în care nu vor ajunge la niciun acord, federaţiile sindicale din învăţământ sunt decise să declanşeze greva generală începând din data de 18 noiembrie.

Ordonanţa, respinsă în Senat
Senatul a respins, ieri, cu 79 de voturi pentru, 13 împotrivă şi 2 abţineri Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului, prin care era amânat pentru 1 aprilie 2009 termenul de aplicare a legii prin care salariile cadrelor didactice erau majorate cu 50%, Camera Deputaţilor fiind forul decizional în acest caz. Decizia plenului Senatului a venit după o pauză de consultări de cinci minute, cerută de liderul grupului PNL, Puiu Haşotti. Senatorii au început, luni, în plen, dezbaterea proiectului de lege privind aprobarea sau respingerea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 136/2008, referitoare la amânarea prevederilor legii privind majorarea salariilor din domeniul educaţiei. Ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, a declarat, în debutul dezbaterilor din plen, că majorarea cu 50% a salariilor din învăţământ este "nesustenabilă din punct de vedere economic, impactul majorării salariilor fiind de 0,14% din PIB în 2008 şi 0,74% din PIB în 2009". Vosganian a mai spus că majorarea salariilor profesorilor va "secătui" fondul bugetar pentru investiţii, va duce la reducerea numărului de locuri şi va avea un "impact major" asupra ratei şomajului şi a ţintei de inflaţie.
comentarii
3 comentarii

catedra e in pauza de multi ani.
osss
11.11.2008 09:40
da, se inchid fabrici, multi raman pe drumuri si profesorii cer 50%. asta-i lipsa de bun simt.
gogu
11.11.2008 11:03
NESATUII
R K
11.11.2008 21:52
Din aceeasi categorie
Food will win de war

Publica anunturi

Palatul Brukenthal Avrig

management dirigentie inofrmare

Vacanta Eurotrip
info
Licitatie publica

accentmedia