Tribuna
Câte haine îți poți cumpăra cu o suta de lei? Una, trei, cinci sau chiar 30
Liuba STARII
3433 vizualizari
Câte haine îți poți cumpăra cu o suta de lei? Una, trei, cinci sau chiar 30

Acum un an, ieșirea la cumpărături și căutarea ținutelor potrivite printr-o mulțime de haine ni se părea o normalitate și nu ne-am fi gândit că, vreodată, porțile mallurilor se vor închide, iar orele petrecute în incinta magazinelor  vor rămâne doar în amintirile noastre. Pandemia de coronavirus ne-a schimbat modul obișnuit de viață și ne-a impus să renunțăm la micile noastre plăceri.

Aproape trei luni de zile intrările în magazine au fost “sigilate”, iar vizitarea mallurilor se limita la aprovizionarea în supermarketuri. Ei, bine, “perioada neagră” s-a terminat pe 15 iunie, cu un val de relaxare, care ne-a permis să ne întoarcem la obiceiul vechi și să ne îndreptăm spre căutarea unor comori ascunse într-o grămadă cu denumirea SALE.

 Promenada Mall, Shopping City, Magazinul Dumbrava chiar și secondurile din Sibiu s-au pregătit pentru revenirea clienților: au instalat dozatoare cu soluții antibacteriene, au marcat zone de acces și au dat undă verde la reduceri de vară. Reporterii Tribunei au decis să facă un experiment și să meargă la cumpărături cu sibienii, într-o zi de weekend, ca să afle prin ce se diferă shoppingul în timpul pandemiei de cel practicat înainte de aceasta și cât de avantajoase sunt ofertele comercianților. Ne-am propus să aflăm ce haine noi ne putem cumpăra cu o sută de lei.

Versace cu trei lei

Primul popas l-am făcut la un second hand de pe Bulevardul Victoriei. Am nimerit în ziua în care aproape totul costa trei lei. Fuste, bluze, rochii, tricouri, cămăși, pantaloni și alte piese vestimentare la mână a doua erau expuse pe standurile magazinului și își așteptau noii proprietari. Coșurile clienților se umpleau cu haine second hand, iar la cabine de probă s-a format o coadă.

 “Mi-am ales cinci maiouri, sper să-mi vină. Dau 15 lei și le port toată vara. Nu pot să îi înțeleg pe cei care dau mulți bani pe haine noi, oricum, le porți un sezon și le arunci”, spune o tânără prietenei sale în timp ce își așteaptă rândul, ambele poartă măști și mănuși de protecție.

O altă tânără ține un teanc de haine în mână și îi explică mamei care o însoțește: „Am găsit  o bluză de la Versace! Îți dai seama! Fetele visează la așa ceva, dar eu o cumpăr cu trei lei”.

Așadar, cu bugetul nostru de o sută de lei putem să ne permitem peste 30 de piese vestimentare de la second, dar trebuie să avem multă răbdare atunci când le alegem.

“La second te simți ca la o vânătoare. Niciodată nu știi ce poți să-ți găsești, dar dacă dai peste o haină faină te simți împlinit”, spune o femeie, pasionată de haine vintage și amatoare de seconduri din Sibiu.

Mai puține reduceri, mai multe pretenții

Apoi am ajuns la Dumbrava. Clădirea din anii ’70 pare a fi neschimbată. Ușile masive, podurile înalte și designul interior ne aduc aminte de magazinele vechi. Hainele sunt reduse, dar cifrele de pe etichete depășesc o sută de lei. O rochie de seară este redusă de la 500 de lei la 200 de lei, un sacou de la 300 la 180, iar o pereche de blugi poate să ajungă la 150 de lei. După îndelungi căutări am reușit să găsim și un stand cu “reduceri de sezon” care ne oferă tricouri cu 20-35 de lei și cămăși cu 80 de lei. Aproape de ieșire din spațiul comercial observăm și o ofertă avantajoasă: măști reutilizabile în mai multe culori și doar cu opt lei. O clientă își cumpără cinci măști și încearcă să negocieze prețul, dar poziția vânzătoarei rămâne neschimbată.

“Domnișoara, ori le luați cu 40 de lei, ori renunțați. Nu suntem la piață. Avem marfă de calitate și nu putem să-i scădem prețul”, conchide aceasta.

Reduceri de la 50% până la 80%

A venit și rândul sondării prețurilor de la Promenada Mall. Odată ce am pășit pragul centrului comercial, am văzut cele patru litere “sfinte” ce alcătuiesc cuvântul SALE. Diferite branduri ne ofereau reduceri promițătoare de la 50% până la 80%, iar pe vitrine scria “Ne-a fost dor de tine”. Dacă o să judecăm după numărul clienților care s-au înghesuit în unele  magazine, putem spune că e un sentiment reciproc și mai mulți sibieni fiind dornici să facă cumpăraturi la mallul de la gară. Prețurile la mall sunt diferite, putem găsi bluze, tricouri cu 15, 20, 35 de lei, dar, și cu 60, 80, 100 de lei, depinde de producătorul acestora. Hainele de sezon, cum ar fi pantaloni scurți costă 60-80 de lei, iar prețul rochiilor pornește de la 60 de lei și poate să ajungă la 150 de lei. Accesoriile, gențile, curelele și eșarfele, de asemenea, sunt reduse, am găsit o pereche de cercei cu zece lei, dar și o pereche de 50 de lei. Cele mai mici prețuri sunt la haine de iarnă, într-un magazin puteai găsi hanorace și pulovere cu 13 lei reduse de la 90 de lei.

“Dacă știam că sunt atâtea reduceri, luam mai mulți bani de acasă. Mi-am luat trei piese vestimentare și am plătit 74 de lei. Nu îmi vine să cred”, povestește cuiva o femeie care vorbea la telefon.

După orele petrecute în spațiile comerciale din Sibiu, am înțeles că e posibil să ieșim la “vânătoare” de haine având doar o sută de lei în buzunar, cu condiția să avem  multă răbdare, puțină imaginație și să știm foarte bine care ne sunt pretențiile. Trăgând linie constatăm că putem cumpăra cu o sută de lei o piesă vestimentară, trei, cinci sau chiar 30 în funcție de locul din care achiziționăm haine.

 


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Infinity Ink. Photography

ciclism.sibiu.ro

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia