Tribuna
Jidvei
Cât plătim pentru "coșul sănătății”. Piețele sunt pline de legume și fructe de sezon la prețuri pentru toate buzunarele
Liuba STARII
1259 vizualizari
Cât plătim pentru
Fructele și legumele de sezon sunt cele mai valoroase și bogate surse de vitamine. "Comorile” cultivate în grădini ne ajută la creșterea imunității și ne pregătesc de pe acum pentru provocările sezonului rece. În copilărie, deseori, am fost trimiși la țară, ca să ne vitaminizăm și să acumulăm energia necesară din produsele naturale. Ei, bine, acum ieșirile din oraș și vacanțele la bunici au devenit „o raritate”, iar grijile zilnice tot se adună și ne epuizează. În căutarea resurselor necesare pentru menținerea unui organism sănătos ne îndreptăm spre piața agroalimentară, unde sperăm să găsim produsele autentice cu acel gust dulce și intens din copilărie, iar comercianții încearcă să ne atragă cu diferite oferte și promisiuni.

“Pentru o viață sănătoasă, consumați zilnic fructe și legume”, este îndemnul medicilor și specialiștilor în nutriție. Azi, reporterii Tribunei au decis să facă un experiment și să meargă la cumpărături cu sibienii, ca să afle cât de avantajoase sunt ofertele producătorilor și cât ne costă “coșul sănătății”.

Mușteriii nu se pot plânge de lipsa mărfii din Piața Cibin. Tarabele sunt pline cu fructe și legume de sezon, iar comercianții recurg la diferite tehnici de atragere și convingere a consumătorilor. În timp ce studiam și comparam prețuri, am primit o mulțime de oferte, de la „cartofi noi care nu îngrașă” până la “roșii ca la mamaia în grădină”. Unul dintre cei mai inventivi vânzători ne-a promis că dacă “vara cumpărăm zmeură de pe taraba lui, iarna o să fim mai sănătoși”.

25 de lei pentru o salată de vară

Am încercat să nu ne abatem de la lista compusă în redacție și am pornit spre ingredientele necesare pentru o salată de sezon. Primul punct fiind un kg de castraveți, pe care l-am cumpărat cu trei lei. Urmează să mai adaugăm în coșul nostru și un kilogram de roșii. Prețurile variază. Putem găsi niște roșii cu trei lei, dar și cu șapte, opt sau chiar zece lei în funcție de mărimea și calitatea acestora.

“Vreau un kilogram de roșii, dar să fie suculente și bune la gust. Mi-am luat niște roșii și le-am aruncat, erau imposibil de mâncat, zici că erau din plastic”, se plânge o femeie trecută de a doua tinerețe.

În acest moment, intervine o vânzătoare și îi răspunde: “Ce să fac. Trebuia să le luați de la mine. Am marfa bună și pot să răspund pentru ea. Vreți să gustați ceva ca să vă convingeți? De azi înainte o să veniți la mine și nu o să mai fiți dezamăgită”.

Prin urmare, am decis și noi să testăm gustul roșilor „Rose” atât de mult lăudate și recomandate de vânzătoare (un kilogram ne-a costat zece lei). În același loc ne-am cumpărat și câte un kilogram de ardei și ceapă albă cu cinci lei pentru fiecare. Cum o salată de vară nu se poate prepara fără a pune și verdeață, ne-am adăugat în plasă și câte o legătură de pătrunjel și mărar pentru care am plătit doi lei.

Un alt vânzător ne-a invitat să-i apreciem marfa și ne-a propus dovlecei cu 2.50, vinete cu șase lei, morcovi cu cinci lei și varză albă cu trei lei.

Reduceri psihologice la putere

A venit și rândul sondării prețurilor de la tarabele cu fructe. Cei care nu au reușit să savureze gustul cireșelor și așteptau reduceri de la 22-25 de lei, pot să-și potolească pofta acum cu 12 lei. Un kg de vișine e mai ieftin și costă doar opt lei. Caserolele cu zmeură și cu afine (500 gr) se vând cu zece lei, iar caisele și piersicile tot cu 10 zece lei, dar pe kilogram.

“Am cumpărat caise și mere pentru nepoții mei, am dat 20 de lei, mi se pare scump și nejustificat. Sper să fie naturale și să conțină niște vitamine. Am văzut cum se îngrașă fructele în Olanda și se coc în câteva zile, sper că producătorii românii sunt mai responsabili și nu ne îmbolnăvesc cu chimicale”, spune Nicolae.

Mihai, un alt cumpărător, este nemulțumit, de asemenea, de prețurile indicate pe cartonașele dinaintea mărfii: “10.99 de lei pentru un kg de căpșuni, pe cine vor să mintă? Trăim într-o țară agrară și ar putea să fie mai ieftine”, remarcă nemulțumit bărbatul.

Ajungem la sfârșitul listei de cumpărături, tragem o linie și constatăm că am cheltuit în jur de o sută de lei pentru “coșul sănătății”. Nu putem spune dacă e puțin sau e mult, depinde de bugetul fiecăruia și cât de dispus este cineva să plătească pentru legume și fructe proaspete din piață cultivate, se presupune, fără tratamente chimice.

 


comentarii
1 comentarii

Câte din legumele și fructele din piață nu sunt tratate ? Cine le analizează zilnic ? Absolut nimeni. Marfa naturală e foarte rară.
Maigret
09.07.2020 14:00
Din aceeasi categorie
Infinity Ink. Photography

Comunicat de presa

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia