Tribuna
Apa Canal
Cât de simplu (?) este să îți cumperi o mașină nouă în Sibiu. Ce îți mai trebuie în afară de bani
Dragoş BAKO
3460 vizualizari
Cât de simplu (?) este să îți cumperi o mașină nouă în Sibiu. Ce îți mai trebuie în afară de bani

De ce am avea nevoie pentru a ne cumpăra o mașină nouă? Răspunsul pe care l-ar da cei mai mulți dintre noi ar fi: ”De bani”. Așa este, doar că acest răspuns singular era valabil până la izbucnirea pandemiei. Azi, cei ce doresc să își achiziționeze un autoturism nou trebuie să aibă, pe lângă bani, și multă răbdare. De ce? Pentru că timpul de așteptare până la livrarea mașinii variază între 6 luni și un an. Cu alte cuvinte, poți avea toți banii necesari achiziționării unei mașini noi, dar de așteptare nu scapi, fiindcă industria auto se confruntă, încă de la începutul pandemiei, cu o criză de componente. 

Am încercat să ne punem în pielea cuiva care are suma necesară cumpărării unei mașini noi, fiind dispus să plătească pe loc prețul autoturismului. Cât de ușor este să îți cumperi în Sibiu o mașină nouă? Experimentul ne-a demonstrat că un asemenea demers nu e tocmai unul simplu. Ai nevoie de bani mai mult decât înainte (mașinile noi s-au scumpit, ca toate celelalte produse) și de o infinită răbdare.

 

Cea mai scurtă așteptare, 6 luni

 

Prima oprire o facem la un dealer care până în urmă cu câteva luni avea show-room-ul plin de mașini, iar acum spațiul în care acestea erau expuse e gol. Un vânzător ne spune că sunt probleme cu livrarea mașinilor, că au crescut mult timpii de așteptare, dar că speră ca situația să se remedieze curând. Încurcat, tânărul ne spune că nu putem vedea nicio mașină și ne roagă să revenim peste vreo două săptămâni. Încercăm la altă reprezentanță care comercializează o marcă franțuzească. Găsim câteva modele expuse, iar un agent de vânzări ne explică, amabil, caracteristicile fiecărei mașini. După câteva lămuriri legate de dotări, preț și performanțe, scoatem la interval întrebarea incomodă: ”Cam cât durează livrarea mașinii?”. Vânzătorul surâde, dându-ne de înțeles că, de fapt, aceasta e cea mai mare problemă: ”Ooo, minim șase luni. Din păcate asta e marea problemă. Cu siguranță o să întâlniți această situație la orice dealer”. 

 

Un an de răbdare pentru mașina mult visată 

 

Poposim la un alt dealer, iar după multitudinea modelelor pe care le vedem în curte, tindem să credem că aici lucrurile stau mai bine. Nu peste multă vreme -însă- avem să aflăm că, dimpotrivă, perioada de așteptare pentru un model japonez e mai lungă, putând ajunge până la un an. Dialogul curge fără probleme, ți se răspunde cu amabilitate la orice întrebare, îți poți satisface orice curiozitate, dar intențiile cumpărătorului de a-și achiziționa mașina mult visată se împotmolesc în timpul de așteptare până la livrare. Pentru cineva care își dorește o mașină nouă și e dispus să plătească o sumă importantă pentru ea, opt sau 12 luni de așteptare ar putea însemna prea mult. Ce soluție îi rămâne unui client în această situație? Fie așteaptă, fie se reorientează către vânzătorii de mașini rulate, adică spre piața second-hand. 

 

Mașinile vechi, mai scumpe cu 20-30%

 

Dar nici piața mașinilor second-hand nu mai e ce-a fost. În contextul creșterii perioadei de livrare pe piața mașinilor noi din cauza crizei unor componente, cererea pentru automobile rulate a crescut. Cum mecanismul economic firesc al scumpirii în condițiile în care cererea depășește oferta s-a produs și pe piața auto second-hand, asistăm la o scumpire cu 20, chiar 30% în unele cazuri a mașinilor vechi. Și această piață e împărțită. Avem, pe de o parte, dealeri ce comercializează mașini rulate pentru care oferă garanție și factură, iar pe de altă parte, vânzătorii clasici, privați pe care îi găsim pe site-urile de profil. Teoretic, cei ce cumpără de la o firmă ar avea o garanție în plus față de achiziția de la o persoană privată. Mașina e verificată înainte de a fi vândută, cosmetizată, iar perioada de garanție de 1,3,6 sau 12 luni îi dă mai multă încredere cumpărătorului. Trebuie însă spus că toate acestea costă, prețurile fiind mai mari decât în cazul vânzătorilor persoane fizice. De obicei, garanția acoperă doar posibile defecțiuni apărute la motor sau cutia de viteze. Dar nici parcurile auto ale acestor comercianți nu mai au oferte atât de variate ca acum 2 sau 3 ani, pentru că mulți dintre cei care doreau o mașină nouă s-au reorientat către ele. De ce? Pentru că aici au găsit mașini cu o vechime de până la 5-7 ani, cu dotări multiple, oarecum apropiate de ceea ce înseamnă o mașină nouă. Creșteri de preț se înregistrează și în cazul celor ce își vând propria mașină sau comercializează autoturisme aduse din străinătate, în special din Germania. ”E adevărat, mașinile sunt mai scumpe decât acum doi sau trei ani, dar asta nu se întâmplă doar în România. Și în Germania au crescut prețurile și a scăzut oferta. Nu mai e ce a fost înainte de pandemie. Găsești mai greu o mașină bună, clar e mai scumpă, costă mai mult să o aduci în țară, deci prețul final la care ajunge să fie pusă în vânzare în România e normal să fie mai mare. În medie mașinile second-hand s-au scumpit cu 20%, dar în unele cazuri majorarea ajunge și la 30 de procente”, explică un importator care aduce mașini rulate încă din 2004. Concluzionând, indiferent că vorbim de mașini noi sau la mâna a doua, achiziționarea unui autoturism nu e la fel de simplă ca în trecut. Pe lângă bani ai nevoie și de multă răbdare. Dacă dorești să cumperi o mașină nouă vei aștepta între 6 luni și un an să îți fie livrată, iar dacă te-ai orientat către una rulată îți va lua ceva timp să găsești ceea ce cauți, în condițiile unei oferte tot mai scăzute. De aceea, poate că mulți dintre cei ce monitorizează piața auto îndeamnă la precauție, spunând că nu e tocmai momentul potrivit pentru astfel de investiții.


comentarii
6 comentarii

Ca pe vremea lui Ceasca! Asta va fi realitatea de acum inainte?
13.09.2022 07:04
Atata poti judeca tu mai Ceasca haurita!
Ghita
13.09.2022 10:25
Ia judeca tu mai mult, istețule!! Pe vremea lui Ceașcă te înscriai pt. o mașină (Dacia sau Oltcit) și așteptai poate un an doi ca sa primești mașină. Acum ne reîntoarcem la vremurile apuse? Nu mai vorbi, daca nu știi, fraiere!
@Ghita
13.09.2022 15:09
O mașină second e mult mai ieftină . O vopsești de zici că-i adusă fix din fabrică .
Ce ne pasă nouă de mașina nouă ??
Anyon 2022
13.09.2022 16:04
Ion Țiriac ne anunță într-un recent interviu că ,, s-au ieftinit avioanele,,
Deci, acum e momentul !
13.09.2022 17:46
Domnule Anyon legile din romania sunt aberante -- Am masina in state de 25 ani legile sunt pentru toate masinile la fel indiferent de vechimea lor la fiecare -2- - ani -- iei testul de emisie si gata -- Romanii sunt mai smecheri dupa zece ani masina tre sa fie verificata in fiecare an -- multi km sau putini -- deci daca ai masina buna cu putini km. la bord dar mai veche de 10 ani -- platesti ca fraierul si pierzi timp pentru masina --zis - veche deci nu merita adica nu merita -- sus pusii-- sa fie respectati -- pentru aberatiile lor prin bataia de joc
13.09.2022 20:30
Din aceeasi categorie
Astra Film Festival

Sibiu Open

Pefoc
A.D.I. Eco Sibiu
VISA MEDICA
Compa
Comunicat Scoala Jina
Licitatie publica

EVENIMENT TV

ACCENT MEDIA