Tribuna
Cât costă şcoala în străinătate? Zero în facultăţile scandinave sau peste 100.000 de euro la licee din Elveţia
Rareș BIŢU
1844 vizualizari
Cât costă şcoala în străinătate? Zero în facultăţile scandinave sau peste 100.000 de euro la licee din Elveţia
© pixabay.com

Sumele pe care elevii şi studenţii români le au de achitat la liceele şi universităţile din străinătate pornesc de la câteva mii de euro şi pot depăşi 100.000 de euro în cazul unor licee din Elveţia, potrivit unei companii de consultanţă în educaţie, anunţă edupedu.ro.

Când aleg să studieze în străinătate, Marea Britanie este destinaţia preferată de liceeni şi studenţi români. Statisticile date publicităţii de IntegralEdu şi British Council arată că, în prezent, aproape 10.000 de studenţi români sunt înscrişi în programe de licenţă în instituţii de învăţământ britanice.


Taxe pentru învățământul superior


În mediul universitar, taxele de şcolarizare sunt de aproximativ 9.000 de lire sterline în Ţara Galilor şi ajung la 9.250 de lire sterline în Anglia. 
 A doua în topul ţărilor preferate de tinerii din România interesaţi de o carieră universitară rămâne Olanda. Aici, taxa pentru programe de licență a fost înjumătățită în primul an, pentru a crește atractivitatea după ce Marea Britanie a părăsit spaţiul Uniunii Europene. 
Primul an de studiu costă, aşadar, nu 2.200 de euro, ci aproximativ 1.072 euro anual după înjumătăţirea taxei. Cine vrea un Master are de achitat o taxă de 2.200 euro pe an.


Învăţământ gratuit, taxă 0!


Lucrurile sunt total diferite în zona scandinavă. Surpriza este că în cazul ţărilor nordice, învățământul gratuit înseamnă și taxă 0 de școlarizare la instituțiile de învățământ superior. E reţeta cu care nordicii ştiu să alcătuiască, de ani buni, o societate dominată de indivizi civilizaţi, corecţi, cum doar prin nordul Europei găseşti. Numărul analfabeţilor e aproape inexistent, iar borfaşii ori alte tipuri de infractori alcătuiesc o specie rară. Ţările nordice sunt cea mai bună dovadă că educaţia e temelia oricărei societăţi care apreciază confortul şi nivelul de trai.
 În altă parte a Europei, lucrurile sunt complet diferite. E cazul Elveţiei, ţară în care cei interesaţi să studieze au pretenţii mari, dar şi preţuri pe măsură. Elveţia aplică un pachet educațional care include taxa de școlarizare, cazarea, masa, uniforma, materialele şi accesoriile de lucru, iar tariful acestui pachet porneşte de la 30.000 de franci elvețieni și poate ajunge la 55.000 de franci elvețieni anual.


Cum e la liceu în Marea Britanie

© pixabay.com

Costurile diferă destul de mult, în funcţie de sistemul dorit.
Potrivit IntegralEdu, la şcolile de tip academie, şcoli de stat, taxa este zero, dar pentru internat (cazare, masă), taxele sunt de aproximativ 15.000 de lire sterline.
Sumele sunt mult mai mari la şcolile de tip boarding (private, în campusuri mari) şi variază între 35.000 şi 45.000 de lire sterline anual.
În cazul şcolilor private de tip college, taxa de şcolarizare porneşte de la aproximativ 40.000 de lire sterline şi ajunge la 55.000 de lire sterline anual.
Tarifele sunt comparabile cu cele din şcolile din Germania: taxa este de aproximativ 45.000 euro anual în şcolile private.
La acest capitol, cele mai mari taxe tot Elveţia le "adăposteşte", iar cerere există chiar şi la asemenea costuri: tarifele minime pleacă de la 60.000 de franci elveţieni şi pot ajunge şi la 120.000 de franci elveţieni pe an. 
Cererea este mai mică în Canda şi SUA unde şcolarizarea unui elev costă aproximativ 80.000 de dolari pe an.
Tarifele sunt mult mai mici în ţări cu comunităţi semnificative de români. În Spania, de pildă, costurile cu şcolarizarea sunt de aproximativ 25.000 de euro pe an.


Cât costă taberele

 

Evaluările IntegralEdu arată că tarifele variază şi aici în funcţie de ţara aleasă. Dacă în Germania o tabără de o săptămână costă 750 de euro, în Marea Britanie pentru aceeaşi perioadă tariful e de 700 de lire sterline. Bulgaria e, însă, de două ori mai ieftină: cu 790 de euro, un elev poate petrece o tabără de două săptămâni. Preţul urcă la 1.000 de euro în cazul unei tabere în Portugalia şi sare la 1.600 de franci elveţieni pentru cine vrea o tabără de o săptămână în Elveţia. 
IntegralEdu organizează World Education Fair, eveniment cu participare gratuită care se desfăşoară în Bucureşti şi câteva oraşe din ţară, după cum urmează:
28 februarie Timişoara, 29 februarie - 1 martie  Bucureşti, 2 martie Constanţa şi 4 martie Galaţi. 
Toţi cei interesaţi să aleagă o şcoală, un liceu, un centru de limbi străine sau o universitate vor găsi la World Education Fair reprezentanţi ai instituţiilor din străinătate, iar alături de consultanţii IntegralEdu pot opta pentru cea mai potrivită variantă.
Oferta pentru studenţi este completată de teste de orientare profesională, cursuri şi examene de limbă străine, etc. 
IntegralEdu este cel mai important consultant educaţional din România pentru studii în străinătate, cu birouri în Bucuresti, Constanţa, Craiova, Galaţi, Timişoara şi Iaşi. Grupul de firme INTEGRAL are o experienţă internaţională de peste 25 de ani în consultarea elevilor, părinţilor şi tuturor celor interesaţi de cele mai bune programe educaţionale şi instituţii din străinătate, licee, universităţi şi centre de limbi străine. Prezenta în România din 2008, IntegralEdu reprezintă peste 500 de instituţii de învăţământ de top din întreaga lume.


comentarii
3 comentarii

La ce scoala se face in tarile scandinave nu ma mir ca nu exista taxe launiversitati. cine sa mearga ? Si gratis abia au studenti, dar daca ar mai pune si taxa?1
28.02.2020 21:57
A munci și a trăi în chip scandinav , așa ne învăța în 1990 Ion Iliescu !
Biperiden Akinetoniu
29.02.2020 11:18
Ne invata aiurea. Acolo e un fel de socialism... Toata lumea traieste la fel... la noi asa ceva n-ar fi posibil... unii sunt mai cu mot, trebuie sa stie toata lumea ca ei au si pot
02.03.2020 17:51
Din aceeasi categorie
Muzeul Brukenthal

Infinity Ink. Photography

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia